21.6 C
Bistrița
duminică, mai 26, 2024

RISE PROJECT: Cum a ascuns ministrul Deneș JAFUL de proporții din pădurile țării

Jurnaliștii Rise Project dezvăluie faptul că din pădurile României s-au furat cu 20 de milioane de metri cubi mai mult decât se știa oficial. Culmea, ministrul demis al Apelor și Pădurilor, bistrițeanul Ioan Deneș nu doar că știa asta, ci a încercat să ascundă cifrele, iar măsurile recomandate de specialiști au fost și ele ignorate complet.

Cea mai nouă investigație a celor de la Rise Project îl are în centru pe ministrul demis al Apelor și Pădurilor, bistrițeanul Ioan Deneș. Jurnaliștii spun că demnitarul PSD a fost avertizat din timp de specialiști despre jaful din pădurile țării. Mai mult, aceștia au venit și cu soluții concrete, ignorate total de fostul ministru.

Potrivit Rise Project, nu mai puțin  de 20 de milioane de metri cubi nu apar în acte, fiind tăiați ilegal. Regiunea cea mai afectată de tăieri este Transilvania, cu 18,7 milioane mc media anuală exploatată, urmează Moldova, cu 11,9 milioane mc, apoi Muntenia 8 milioane mc.

„Îngroziți de rezultatele prezentate de Gheorghe Marin, șeful IFN, trei directori din minister trec la acțiune și semnează o notă către ministrul Ioan Deneș. Trebuie măsuri urgente! Documentul ajunge efectiv la secretarul de stat pe păduri, Daniel Coroamă, care îl semnează și el. De aici, țop pe biroul ministrului Deneș. Apoi, liniște. (…) Cei trei directori propun soluții imediate și solicită ministrului «analize serioase asupra cauzelor dispariției unui volum semnificativ de lemn din vegetația forestieră», în condițiile în care «volumul anual al arborilor măsurați în IFN 1 și neidentificați în IFN 2 este de 38.6 milioane mc/an, iar volumul mediu recoltat în perioada 2013-2017 este de 18.136 milioane metri cubi», notează jurnaliștii de la Rise Project.

Ce face ministrul Deneș? Păcălește opinia publică cu un comunicat oficial în care prezintă un rezumat al verificărilor IFN, numai că cifrele finale privind volumul recoltat sunt înlocuite cu cele ale Institutului Național de Statistică din perioada 2013-2018, care sunt mai puțin șocante.

Ministrului i se cere întărirea Gărzilor Forestiere, dezvoltarea SUMAL (Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos) și promovarea unui act normativ prin care buștenii să fie vânduți în rampa primară, fasonați și nu prin licitație „pe picior”, așa cum se practică acum, adică pe loturi, netăiați.

Ce face Deneș? Amână lansarea sistemului SUMAL. Câteva documente ale STS, care ar trebui să se ocupe de dezvoltarea sistemului informatic, dezvăluie contextul: ministerul a întârziat achiziționarea licențelor necesare funcționării sistemului și nu a delegat un specialist care să înțeleagă modul în care SUMAL ar trebui construit pentru a fi eficient.

Ministrul Deneș mai vrea să restrângă gărzile forestiere printr-o ordonanță de urgență. Ordonanța este respinsă de Ministerul Justiției pe motive de neconstituționalitate. Nici vânzarea lemnului fasonat, în rampă nu se îndeplinește, în condițiile în care estimarea pe picior are erori uneori și de 50%, adică avem în pădure mai mult lemn decât apare în amenajamente.

Întreaga investigație a celor de la Rise Project o puteți citi AICI.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

BISTRIȚA: S-a deschis We Fit Club, pe str. Alba Iulia! 1100 mp cu aparate performante de fitness, clase de kangoo jumps sau bodypump

Cea mai nouă, probabil cea mai modernă sală de fitness, singura desfășurată pe 1100 mp s-a...

Descoperă Mercedes me Service

Știai că: Aplicația Mercedes me Service îți oferă asistență digitală în toate problemele legate de service?

Materom: Ofertă de primăvară pentru călătorii confortabile și mult mai sigure

A venit în sfârșit primăvara și este momentul potrivit pentru începuturi proaspete și noi aventuri. Descoperă frumusețea naturii care ne trezește la viață, din spatele volanului modelului tău Mercedes-Benz preferat – un companion excelent pentru călătorii pline de experiențe incitante!