Rostul de dimineață. Dincolo – un fel de liniște… Echilibru, lumină și grație

Rostul de dimineață. Dincolo – un fel de liniște… Echilibru, lumină și grație

Dincolo de vânzoleala zilelor și a oamenilor inutili care nu-ți fac bine deloc și care nu se mai termină, dincolo de cuvinte deșertate pretutindeni, fără sens, fără trup sau urmărind același mărunt și înfometat interes – dincolo de conflicte, mizerie, cruzime sau tâmpenie…

…dincolo de agitația clipelor care nu mai ajung, dincolo de programe, grafice, bârfe, planuri, zbateri, bani cheltuiți aiurea, vise pierdute, fonduri insuficiente, proiecte lăsate de izbeliște sau nepermise întârzieri se întrezărește totuși un soi de liniște aparte… Un fel de echilibru, învăluit într-o lumină difuză, un soi de grație în care ne înfășurăm ca într-o haină nouă – un recital de chitară clasică, să zicem, care a început cu câteva lungi minute din Bach, încropite chiar sub ochii noștri de Alexandru Grecu:

De la Paganini la Piazzolla” s-a intitulat concertul susținut ieri seară, la Sinagogă, de Costin Soare care s-a declarat încântat de acustica sălii, povestind și despre activitatea asociației pe care o coordonează – Kitharalogos, inițiatorul acestui proiect de 10 concerte în țară și străinătate: „În patru dintre concertele susținute până acum, am decis că merită să promovăm și tineri chitariști foarte talentați, cum este și cazul lui Alexandru Grecu. Le oferim și noi mici cadouri din partea asociației, accesorii sau corzi pentru chitară, sunt și acestea importante, știm că familiile se implică foarte mult în promovarea și sprijinirea copiilor, dar încercăm și noi să facem mici lucruri bune pentru ei care sperăm să-i ajute…”, a mărturisit Costin Soare.

2A fost o impresionantă incursiune într-un repertoriu care a pornit de la muzica lui Niccolò Paganini, celebrul violonist care – lucru mai puţin ştiut –  era şi un pasionat chitarist, şi a traversat celebre partituri cum a fost și lucrarea lui Francisco Tárrega – considerat unul dintre marii romantici și reformatorii instrumentului care a pus bazele chitarei moderne, alături de Antonio de Torres. „Înainte de Tárrega și Torres, chitara avea dimensiuni mult mai mici, însă spre finalul secolului 19, chitara ajunge la dimensiunile și volumul chitarei pe care o cunoașteți și voi, pe care cânt și eu în această seară…”.

Călătoria s-a sfârșit între sonoritățile celui care a reinventat tangoul în secolul XX, Astor Piazzolla – prelungind parcă o vrajă care a început cu o seară înainte, când la Sinagogă a fost invitat pianistul Sorin Petrescu, solist al Filarmonicii „Banatul” din Timișoara. În program – Brahms (Sonata nr.3) și  F. Chopin (Scherzo nr.1, Nocturna nr. 13, Scherzo nr. 3, Mazurca și Poloneza în La bemol Major)…

Sorin Petrescu a povestit pe îndelete despre Chopin – „pe jumătate francez, după tată, pe jumătate polonez, după mamă… viața lui, din păcate, scurtă, s-a împărțit aproape egal între cele două lumi, până la 20 ani a locuit în Polonia, restul până la 39 de ani, Chopin trăind în Franța… Acest Scherzo Nr. 1 nu a fost scris nici într-o parte, nici în alta, Chopin l-a compus într-o perioadă foarte tulbure, pe când a avut loc o revoltă împotriva Imperiului Țarist, iar un prieten l-a sfătuit să stea o vreme la Viena, unde a și scris această capodoperă…”

Pe Sorin Petrescu vi-l amintiți prea bine din concertele susținute la Bistrița în anii trecuți, în diferite formule – toate foarte savuroase și captivante:

VIDEO: Sporturi şi distracţii. Pentru stafidiţi şi îndobitociţi – un coral neapetisant…

FOTO/VIDEO: Până acum a condus zeci de oameni. Ieri a trebuit să facă faţă unui acordeon

*****

Nu are sens să ratați astă-seară, de la ora 20, la Sinagoga din Bistrița, un concert special susținut de Nickel & Rose – din nou la Bistrița, după cum își amintesc pasionații acestui gen muzical, care i-au ascultat pe cei doi muzicieni și anul trecut, în februarie…Un duo altfel, din Milwaukee, Wisconsin – gata să-şi surprindă publicul cu un stil propriu, influenţat de blues și jazz şi nuanțat în plus cu Soul, Americana, Gypsy, muzică africană sau arabă. Parteneri ai evenimentului – Societatea de Concerte Bistriţa și Green Hours.

La Centrul Cultural Dacia, de la ora 19:00, are loc un spectacol folcloric extraordinar intitulat Noi suntem ai României – susținut de Corala bărbătească „Armonia” și Orchestra folclorică „Muzica Divertis”. Orchestrația îi aparține lui Valeriu Cașcaval și Ion Croitor, conducător artistic este Anton Slavici, iar Dirijor – Arhid. Lect. Univ. Dr. Ion Iulian Dumitru. Biletele se găsesc la casieria Centrului Cultural Dacia, prețul unui bilet fiind de 20 lei.

Luni, 30 aprilie, de la ora 19:00, la Sinagogă avem parte de recital extraordinar de pian – Natura în Muzică – susținut de pianistul rus Alexei Nabioulin. În program, alte capodopere ale muzicii clasice – semnate de Piotr Ilici Ceaikovski („Anotimpurile” op. 37) și Claude Debussy („Preludii” caiet I și „Arabesque” No. 2).

Judecătoria Năsăud: Un an închisoare cu suspendare pentru Traian Ogăgâu iulie 9, 2020 - Traian Ogâgău a fost condamnat la un an de închisoare, cu suspendare, de judecătorii năsăudeni. Pedeapsa vine în urma unui incident din trafic, în 2016. Decizia nu este finală, ea putând fi atacată.
FOTO: Ultima sută de metri! La Băile Figa se amplasează cel mai mare tobogan din România iulie 9, 2020 - Pregătirile se află pe ultima sută de metri! La Băile Figa se amplasează cel mai mare tobogan din România:
Vom putea verifica, cu o aplicație, ce aer respirăm! iulie 9, 2020 - Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului va fi extinsă cu 60 de stații noi. Una dintre ele, care va evalua calitatea aerului 24 din 24 de ore va fi situată în Bistrița, iar valorile înregistrate vor putea fi aflate printr-o aplicație instalată pe telefonul mobil.
Le-a ars casa al doilea an consecutiv! De această dată, s-ar vorbi de ”o mână criminală” iulie 9, 2020 - La finele anului trecut, o casă din Nimigea de Jos ardea ca o torță. Lumea s-a mobilizat și au ajutat familia cu reconstruirea casei. La începutul acestei săptămâni, casa a ars din nou. De această dată, s-ar vorbi de ”o mână criminală”.
Zona în care s-a rănit bistrițeanca la ștrand, semnalizată cu un colac! iulie 9, 2020 - O bistrițeancă a ajuns pe masa de operație, după ce și-a făcut o tăietură adâncă în picior, la ștrand. Zona respectivă a fost semnalizată printr-un colac, până se va repara. 
Bistrița-Năsăud: 10 cazuri pozitive, nici o persoană vindecată și două decese. La nivel național, 30.789 persoane infectate iulie 9, 2020 - Avem 603 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 10 bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, iar nici o persoană nu a fost declarată vindecată și externată. S-au înregistrat și două decese. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 614 de cazuri noi de infecție.
EXTRA: Primul turneu virtual, în orașul nostru… „E vremea poveștilor” iulie 9, 2020 - Primul turneu virtual, în orașul nostru, debutează mâine, cu o serie de cărți, povești citite la umbră și personaje fantastice. Dar și o imaginație liberă să zburde pretutindeni...
Laboratorul DSP-ului rămâne fără un specialist! Doctorul e curtat de olandezi: iulie 9, 2020 - Echipa DSP BN care face testările pentru COVID 19 va rămâne fără un specialist. Doctorul Mohamed Attya e curtat de olandezi de ceva vreme bună. Iar acesta e tentat să plece. ”Câtă vreme noi plătim un specialist cu 3.000 de lei, e normal să plece. Nu îi pot cere să rămână” a declarat prefectul județului.
NOU în Bistrița! Clean&Go – prima spălătorie automată de haine din oraș! Spală și uscă hainele rapid și ieftin iulie 9, 2020 - S-a deschis Clean&Go, prima spălătorie automată de haine din oraș! Dacă te-a lăsat mașina de spălat sau pur și simplu ai de spălat și uscat RAPID o cantitate mare de haine, acum ai soluția cea mai ieftină la îndemână. Pui hainele într-un sac și dai o fugă pe strada Rodnei, nr. 2 B, lângă Gara Bistrița Nord. Iei câte jetoane ai nevoie și în câteva zeci de minute hainele tale sunt spălate și uscate. Iar dacă nu ai timp, dai un simplu telefon și tinerii de la Clean&Go vin și îți iau hainele de acasă și și le aduc înapoi spălate și uscate.
Inundațiile din județ, cauzate și de „proastele lucrări” făcute prin PNDL. Se lasă cu controale! iulie 9, 2020 - Județul nostru a fost sub numeroase avertizări de cod galben, portocaliu și roșu de ploi și inundații. Pentru pagubele produse, Guvernul alocă peste 20 de milioane lei ajutor. Totuși, prefectul a anunțat și controale la proiectele derulate prin PNDL. De vină pentru inundații ar fi nu doar natura, ci și proastele lucrări realizate.
Rostul de dimineață: Spectaculos exemplar de șarpe, surprins în apropiere de Bistrița…! iulie 9, 2020 - Ne-au mai făcut o surpriză: Un impresionant exemplar de șarpe, lung de aproape 2 metri, a fost surprins, nu demult, în apropiere de Bistrița...! Specialiștii îl numesc Șarpele lui Esculap... Când este prins, se repede furios și mușcă...
FOTO – GRAV: De la ștrand, direct pe masa de operație a chirurgilor! CE a pățit o femeie: iulie 8, 2020 - Un grav accident a avut loc la ștrandul municipal Codrișor. O femeie a ajuns direct pe masa de operație a chirurgilor, după o relaxare în apă. La ieșirea din bazin s-a tăiat grav la un picior, într-o bucată de faianță ruptă. Acum e imobilizată pentru trei săptămâni.
Două proiecte pe fonduri europene ar putea determina mutarea pacienților cu simptome ușoare de Covid la Năsăud iulie 8, 2020 - Spitalul Județean de Urgență primește fonduri europene pentru reabilitarea clădirilor în care funcționează secțiile Infecțioase, Oncologie și TBC. Pentru ca proiectele să fie puse în practică, acele spații trebuie eliberate, iar pacienții mutați. Unitatea medicală ar putea apela la spitalul din Năsăud pentru a prelua pacienții cu simptome ușoare de Covid.
VIDEO: Radu Moldovan – Dacă ar fi după mine, aș castra toți violatorii iulie 8, 2020 - Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud a fost prezent în studioul Bistrițeanul LIVE. Acesta a vorbit despre problemele de la nivel județetean, dar a atins și subiecte despre perioada mai puțin gloriosă a PSD și greșelile făcute. Una dintre ele - recursul compensatoriu. Radu Moldovan a declarat că ar castra toți violatorii.
VIDEO: Mai mulți psihologi și consilieri școlari, din toamnă! „Investiția în educație este cea mai importantă” iulie 8, 2020 - „Mă bucur că și această inițiativă a avut succes. Ea urmează să fie promulgată. Este absolută nevoie de acești consilieri școlari. Mai ales când ne gândim la copiii care trebuie să-și aleagă viitorul liceu sau școală profesională”, apreciază deputatul USR BN Cristina Iurișniți.
CRUNT! Aduse din Timișoara la Bistrița, drogate și obligate să se prostitueze iulie 8, 2020 - Polițiștii din Timișoara au destructurat o grupare specializată în trafic de persoane, care opera în Timișoara, dar și în Bistrița-Năsăud. Tinerele erau aduse în județul nostru, drogate și obligate să întrețină relații sexuale contra cost.
Bistrița-Năsăud: 11 cazuri pozitive și 13 vindecați. La nivel național, 30.175 persoane infectate iulie 8, 2020 - Avem 593 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 11 bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, iar 13 persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 555 de cazuri noi de infecție.
Doi primari zac în spital, infectați cu COVID 19! AFLĂ starea lor: iulie 8, 2020 - Coronavirusul a atacat persoane din diferite pături sociale sau domenii de activitate. Nici cei din administrație nu au scăpat. Fostul primar din comuna Șanț, dar și primarul din Galații Bistriței au ajuns la spital. Aceștia zac deja de ceva timp în spital. AFLĂ care e starea lor:
PATRU bistrițeni depistați cu COVID 19 au REFUZAT internarea! Doi erau simptomatici iulie 8, 2020 - Decizia CCR cu privire la gestionarea cazurilor de COVID 19 a dus la o situație...anormală. Patru bistrițeni depistați cu COVID 19, dintre care doi simptomatici, au REFUZAT internarea. Autoritățile locale NU pot face nimic.
Aquabis: Străzi din Bistrița, fără apă azi, pentru câteva ore iulie 8, 2020 - Câteva străzi din Bistrița vor rămâne fără apă astăzi, 8 iulie 2020, pentru câteva ore - anunță Aquabis. Defecțiuni și în Livezile și Dorolea:
Lovită de vaca pe care o ducea la pășunat! Cercetat pentru incident… un șofer! iulie 8, 2020 - S-a întâmplat în această dimineață, în Blăjenii de Jos. O femeie care își ducea vaca la pășunat a fost lovită de animal. De vină pentru incident... un șofer.
Radu Moldovan: „Vasile Dâncu a refuzat să preia conducerea PSD” iulie 8, 2020 - În Partidul Social Democrat au reînceput jocurile de culise, odată cu apropierea alegerii unei noi conduceri care să ducă partidul în alegerile locale și parlamentare din 2020. Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud a explicat într-o emisiune Bistrițeanul LIVE de ce nu a acceptat Vasile Dâncu să preia conducerea partidului. Dâncu va ocupa o altă funcție-cheie din PSD.
Stânga se unește, stânga se transformă! PSD, ALDE și Pro România sunt acum Alianța pentru Bistrița-Năsăud iulie 7, 2020 - Alianța pentru Bistrița-Năsăud și-a lansat candidaturile pentru alegerile locale din 27 septembrie. PSD are 45 de candidați la tot atâtea primării, ALDE  7 și Pro România  4. Candidatul unic la Consiliul Județean: Radu Moldovan.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud a înregistrat dosar penal în cazul focarului Covid de la Maieru iulie 7, 2020 - Cazul focarului de Covid de la Maieru este în atenția procurorilor de la Năsăud, care au deschis astăzi un dosar penal, în cadrul căruia vor încerca să clarifice ce s-a întâmplat acolo și cine se face vinovat.
BISTRIȚA, un oraș norocos. Un pariu riscant… iulie 7, 2020 - Un pariu riscant? „Încă o dată, Bistrița se dovedește a fi un loc special. Un oraș norocos, dintr-un motiv cât se poate de simplu: are instituții în care omul potrivit este la locul potrivit...” 
VIDEO. Fără condamnați penal în școli: „O curățenie absolut necesară în educație!” iulie 7, 2020 - „Vorbim despre o igienizare și o curățenie absolut necesară în sistemul de educație”, a avertizat profesoara Cristina Iurișniți, deputat USR de Bistrița-Năsăud, referindu-se la scandalul iscat de profesorul Vasile Maternik, din Șanț. Cei care agresează elevi nu mai au ce căuta în învățământ.
Supercom se revoltă: Vitalia ne împiedică să golim gunoiul! La propriu! iulie 7, 2020 - Supărare mare la Supercom, după începerea lucrărilor la celula II de la Tărpiu. Mașinile firmei derapează pe mâzgă și se împotmolesc în noroiul format de mașinile folosite la lucrări. Cum groapa de la Tărpiu e administrată de Vitalia, s-ar părea că războiul dintre cele două nu se mai termină.
Cristian Niculae: Ștergem „cu buretele” datorii de 3,7 milioane de lei! Plus alte facilități fiscale iulie 7, 2020 - S-a votat! Bistrițenii vor avea parte de mai multe facilități fiscale. Iar dacă ei își fac datoria de cetățeni, municipalitatea e și ea iertătoare. ”Ștergem datorii de 3,7 milioane de lei. Plus că sunt și alte facilități fiscale deja adoptate și mai așteptăm undă verde și pentru altele!” a declarat Cristian Niculae.
Aquabis: Stradă din Beclean, fără apă azi, pentru câteva ore iulie 7, 2020 - O stradă din Beclean va rămâne fără apă astăzi, 7 iulie 2020, pentru câteva ore - anunță Aquabis.
Bistrița-Năsăud: Opt cazuri pozitive, 12 vindecați și un deces. La nivel național, 29.620 persoane infectate iulie 7, 2020 - Avem 582 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore opt bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, 12 persoane au fost declarate vindecate și externate, iar o persoană infectată cu COVID-19 a decedat. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 397 de cazuri noi de infecție.