Rostul de dimineață. Dincolo – un fel de liniște… Echilibru, lumină și grație

Rostul de dimineață.  Dincolo – un fel de liniște… Echilibru, lumină și grație

Dincolo de vânzoleala zilelor și a oamenilor inutili care nu-ți fac bine deloc și care nu se mai termină, dincolo de cuvinte deșertate pretutindeni, fără sens, fără trup sau urmărind același mărunt și înfometat interes – dincolo de conflicte, mizerie, cruzime sau tâmpenie…

…dincolo de agitația clipelor care nu mai ajung, dincolo de programe, grafice, bârfe, planuri, zbateri, bani cheltuiți aiurea, vise pierdute, fonduri insuficiente, proiecte lăsate de izbeliște sau nepermise întârzieri se întrezărește totuși un soi de liniște aparte… Un fel de echilibru, învăluit într-o lumină difuză, un soi de grație în care ne înfășurăm ca într-o haină nouă – un recital de chitară clasică, să zicem, care a început cu câteva lungi minute din Bach, încropite chiar sub ochii noștri de Alexandru Grecu:

De la Paganini la Piazzolla” s-a intitulat concertul susținut ieri seară, la Sinagogă, de Costin Soare care s-a declarat încântat de acustica sălii, povestind și despre activitatea asociației pe care o coordonează – Kitharalogos, inițiatorul acestui proiect de 10 concerte în țară și străinătate: „În patru dintre concertele susținute până acum, am decis că merită să promovăm și tineri chitariști foarte talentați, cum este și cazul lui Alexandru Grecu. Le oferim și noi mici cadouri din partea asociației, accesorii sau corzi pentru chitară, sunt și acestea importante, știm că familiile se implică foarte mult în promovarea și sprijinirea copiilor, dar încercăm și noi să facem mici lucruri bune pentru ei care sperăm să-i ajute…”, a mărturisit Costin Soare.

2A fost o impresionantă incursiune într-un repertoriu care a pornit de la muzica lui Niccolò Paganini, celebrul violonist care – lucru mai puţin ştiut –  era şi un pasionat chitarist, şi a traversat celebre partituri cum a fost și lucrarea lui Francisco Tárrega – considerat unul dintre marii romantici și reformatorii instrumentului care a pus bazele chitarei moderne, alături de Antonio de Torres. „Înainte de Tárrega și Torres, chitara avea dimensiuni mult mai mici, însă spre finalul secolului 19, chitara ajunge la dimensiunile și volumul chitarei pe care o cunoașteți și voi, pe care cânt și eu în această seară…”.

Călătoria s-a sfârșit între sonoritățile celui care a reinventat tangoul în secolul XX, Astor Piazzolla – prelungind parcă o vrajă care a început cu o seară înainte, când la Sinagogă a fost invitat pianistul Sorin Petrescu, solist al Filarmonicii „Banatul” din Timișoara. În program – Brahms (Sonata nr.3) și  F. Chopin (Scherzo nr.1, Nocturna nr. 13, Scherzo nr. 3, Mazurca și Poloneza în La bemol Major)…

Sorin Petrescu a povestit pe îndelete despre Chopin – „pe jumătate francez, după tată, pe jumătate polonez, după mamă… viața lui, din păcate, scurtă, s-a împărțit aproape egal între cele două lumi, până la 20 ani a locuit în Polonia, restul până la 39 de ani, Chopin trăind în Franța… Acest Scherzo Nr. 1 nu a fost scris nici într-o parte, nici în alta, Chopin l-a compus într-o perioadă foarte tulbure, pe când a avut loc o revoltă împotriva Imperiului Țarist, iar un prieten l-a sfătuit să stea o vreme la Viena, unde a și scris această capodoperă…”

Pe Sorin Petrescu vi-l amintiți prea bine din concertele susținute la Bistrița în anii trecuți, în diferite formule – toate foarte savuroase și captivante:

VIDEO: Sporturi şi distracţii. Pentru stafidiţi şi îndobitociţi – un coral neapetisant…

FOTO/VIDEO: Până acum a condus zeci de oameni. Ieri a trebuit să facă faţă unui acordeon

*****

Nu are sens să ratați astă-seară, de la ora 20, la Sinagoga din Bistrița, un concert special susținut de Nickel & Rose – din nou la Bistrița, după cum își amintesc pasionații acestui gen muzical, care i-au ascultat pe cei doi muzicieni și anul trecut, în februarie…Un duo altfel, din Milwaukee, Wisconsin – gata să-şi surprindă publicul cu un stil propriu, influenţat de blues și jazz şi nuanțat în plus cu Soul, Americana, Gypsy, muzică africană sau arabă. Parteneri ai evenimentului – Societatea de Concerte Bistriţa și Green Hours.

La Centrul Cultural Dacia, de la ora 19:00, are loc un spectacol folcloric extraordinar intitulat Noi suntem ai României – susținut de Corala bărbătească „Armonia” și Orchestra folclorică „Muzica Divertis”. Orchestrația îi aparține lui Valeriu Cașcaval și Ion Croitor, conducător artistic este Anton Slavici, iar Dirijor – Arhid. Lect. Univ. Dr. Ion Iulian Dumitru. Biletele se găsesc la casieria Centrului Cultural Dacia, prețul unui bilet fiind de 20 lei.

Luni, 30 aprilie, de la ora 19:00, la Sinagogă avem parte de recital extraordinar de pian – Natura în Muzică – susținut de pianistul rus Alexei Nabioulin. În program, alte capodopere ale muzicii clasice – semnate de Piotr Ilici Ceaikovski („Anotimpurile” op. 37) și Claude Debussy („Preludii” caiet I și „Arabesque” No. 2).

Radu Moldovan: Mă bucur că s-a făcut dreptate! E un moment istoric pentru județ! decembrie 9, 2019 - Fetele de la CS Gloria 2018 au ajuns în Cupa EHF, după ce Corona Brașov a fost eliminată.Președintele Consiliului Județean s-a arătat mai mult decât bucuros, considerând această veste cadoul timpuriu de Crăciun. Directorul Cosma și antrenorul Pașca au declarat că e un lucru normal. 
Asta-i era ”ocupația”: Se plimba cu trenul și fura telefoane! decembrie 9, 2019 - Bărbatul din Telciu, prins săptămâna trecută de polițiștii Dejeni, după ce a furat un telefon, nu era la prima abatere. Se pare că acesta se plimba cu trenul TOCMAI pentru acest motiv. Într-o săptămână a fost prins de trei ori, de oamenii legii, cu telefoane furate în buzunar.
DECIZIE FINALĂ: CS Gloria 2018 intră în locul Coronei Brașov în Cupa EHF decembrie 9, 2019 - Federația Europeană de Handbal a luat decizia, în urmă cu puțin timp, ca CS Gloria Bistrița 2018 Bistrița-Năsăud să înlocuiască formația Corona Brașov în Cupa EHF. 
VIDEO Scandal cu iz penal la Londra. O bistrițeancă acuză un conațional că ar fi țepuit-o cu 22.000 de lire decembrie 9, 2019 - O bistrițeancă de 38 de ani, rezidentă de ani buni în Londra, acuză un conațional, originar tot din Bistrița-Năsăud, că ar fi țepuit-o cu 22.000 de lire. Aceasta a lucrat la firma de construcții a bărbatului și ar fi fost nevoită să scoată din propriul buzunar bani pentru a plăti muncitorii.
NOU de la Agro-Ardeal: Salam nemțesc, din 100 la sută carne și doar cu condimente naturale, făcut după o rețetă veche, din zona Bistriței! decembrie 9, 2019 - Tehnologii și specialiștii în procesarea cărnii de la Agro-Ardeal, ferma și abatorul de la Orheiu Bistriței, lucrează la foc continuu să scoată produse preparate integral din carne, fără a folosi E-uri, doar sare și condimente clasice. După ce la începutul lunii Decembrie au lansat un salam de vită făcut din carne macră și cu condimente naturale, care s-a bucurat de un real succes, având și un preț excelent - 8 lei/ 400 grame, acum anunță lansarea pe piață a unui nou produs - SALAM NEMȚESC CRUD MATURAT. Provocarea la acest produs a fost să respecte tradițională săsească din zona Bistriței, care i-a inspirat. Le-a ieșit, de miercuri noul produs va fi găsit în toate magazinele Agro Ardeal din județ și din țară.
În fața instanței, după ce a condus beat și fără permis! CE pedeapsă a primit: decembrie 9, 2019 - Un bărbat din Budac a fost reținut de polițiști. Acesta condusese un autoturism deși nu deține permis de conducere. Mai mult, a și consumat alcool înainte de a se urca la volan. CE a decis instanța, la momentul înfățișării:
Aproape un sfert din salariații din Bistrița-Năsăud lucrează la stat decembrie 9, 2019 - Aproape un sfert din salariații din Bistrița-Năsăud lucrează în diverse instituții ale statului. Județul nostru se regăsește la coada clasamentului din acest punct de vedere, existând județe unde 45% dintre angajați sunt bugetari.
VIDEO: Cui trebuie să mulţumim pentru că avem facultate la Bistriţa decembrie 9, 2019 - Ni se pare deja firesc faptul că în Bistriţa avem extensii universitare sau că elevii au oportunitateade a face o facultate chiar acasă. Dar începuturile acestui fenomen nu au fost deloc uşoare. Nu veţi ghici niciodată cui trebuie să mulţumim pentru acet lucru:
Aquabis angajează şoferi! NOI locuri de muncă, în Bistriţa! decembrie 9, 2019 - Dacă ai permis de conducere categoriile B, C, D şi atestat de şofer profesionist – ai toate şansele să-ţi găseşti un loc de muncă la Aquabis! Casa Doamnelor caută un bucătar priceput la mâncare tradiţională românească. Laboratoarele Holistic angajează asistent şi biolog!
FOTO/VIDEO: Bornă Via Transilvanica din mii de piese LEGO! Sute de părinți și copii fericiți: decembrie 9, 2019 - A 7-a ediție a expoziției LEGO de iarnă a avut loc în acest sfârșit de săptămână. De această dată exponatele au vrut să atragă atenția asupra naturii și pericolului în care se află aceasta. Printre lucrări, o bornă pentru Via Transilvanica, din peste 5.000 de piese. Sute de părinți și copii au construit în aceste zile, evadând din cotidian.
La un pas de tragedie! Un camion al unității militare din Prundu Bârgăului, suspendat pe un pod din Dej decembrie 9, 2019 - Un camion al unității militare aflat în misiune a fost implicat într-un accident de circulație în Dej, rămânând suspendat pe un pod. Din fericire, nimeni nu a fost rănit grav, însă mastodontul a fost avariat.
VIDEO: Mai multe şcoli profesionale, în Bistriţa-Năsăud, în 2020…? decembrie 9, 2019 - „Nicio muncă nu este ruşinoasă. Trebuie să ne scoatem din cap ideea că dacă mergem la şcoală profesională ne facem de ruşine… Mai bine te duci la şcoala profesională şi înveţi bine o meserie. S-ar putea să-ţi ajute mai mult în viaţă decât un liceu…”
ADMIRABIL! Tășuleasa Social a strâns fonduri pentru amenajarea a 80 de kilometri din Via Transilvanica la Chicago decembrie 9, 2019 - Tășuleasa Social a reușit să strângă fondurile pentru amenajarea a 80 de kilometri din Via Transilvanica într-o singură zi. S-a întâmplat chiar în ajun de Moș Nicolae, tocmai la Chicago.
FOTO/VIDEO: Incendiu în Crainimăt. O persoană a suferit arsuri minore și intoxicație cu fum decembrie 8, 2019 - Un incendiu a izbucnit la o casă din localitatea Crainimăt. În urma incidentului o persoană a suferit arsuri minore și intoxicație cu fum.
VIDEO. Gata de zbor, pe un acoperiș în zona industrială a Bistriței, într-o lume nebună decembrie 8, 2019 - Fosta moară de lângă pasarela din Bistrița s-a transformat în locul perfect pentru un inedit protest. De sus de pe acoperișul clădirii părăsite - doi tineri din oraș se revoltă împotriva societății noastre și a valorilor ei precare: Vorbesc despre „o lume nebună”, în care „ce vezi tu în viitor, au distrus toți ieri...”