9.8 C
Bistrița
sâmbătă, decembrie 2, 2023

Rostul de dimineață: În flagrant, în pădurea Dumbrava din Livezile…

Misterioasa creatură a fost surprinsă zilele trecute – în flagrant – în pădurea Dumbrava din Livezile. Se știe despre ea că își petrece vremea ascunsă printre crăpăturile umbroase. Sub bușteni sau în alte locuri pline de umezeală. Culoarea ei reprezintă un avertisment pentru prădători… Iar pielea ei toxică…

Ei bine, pielea ei toxică încă nu a otrăvit pe nimeni…

Cel care a făcut publice imaginile – pe cât de simple, pe atât de cuceritoare, totuși – este Ilie Rînziș. Salamandra s-a lăsat de această dată fotografiată (din spate, din rațiuni de GDPR, probabil) și publicată pe pagina de facebook Biodiversitatea și Geodiversitatea jud. Bistrița-Năsăud (BioGeoDiv BN).

S-a întâmplat chiar zilele trecute, în Pădurea Dumbrava, Livezile…

Observându-le cu atenție, Toader Dorel Bâzga de la Cercul de Agrobiologie din Sângeorz-Băi a remarcat că „denumirea populară a acestei specii este doar „salamandră”. Iar în ceea ce privește coloritul, are doar două culori (negrul fiind, de fapt nonculoare). Tritonii din România au mult mai multe culori dar nu atât de evidențiate în mediul lor. Văzuți însă de aproape… sunt extraordinari”. 

Dar chiar și așa, în aceste condiții vitrege – plasată din start în dezavantaj față de tritoni – considerăm că salamandra tot merită o șansă.

Iar câteva clipe, înainte să ne aruncăm în vâltoarea acestei zile învolburate – poate îi acordăm și ei un strop de atenție. Cât să aflăm că în România, salamandra se găsește în toate regiunile de dealuri și munte. Numai în Dobrogea – nu.

Este o creatură retrasă. Își petrece vremea ascunsă în crăpături umbroase, sub bușteni sau în alte locuri care îi oferă protecție și umezeală.

Culoarea să reprezintă un avertisment pentru prădători. Are o piele toxică de culoare neagră cu pete galbene. Salamandra zisă de foc are mai multe rânduri de glande veninoase în spatele ochilor. Cântărește cam 113 grame și trăiește maxim 3 ani. Se hrănește în principal cu râme, larve și nevertebrate mărunte.

Nu avem niciun motiv să o invidiem. Și nici să ne dorim să fim în locul ei… 

Există și câteva secvențe video, realizate de Gavrilă Albert, în Munții Rodnei, pe Izvorul Roșu: 

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

 1. Salutare – dragi batracieni,
  Haideți, veniți la șumandră,
  Iar din maidane cu buruieni
  Culegeți flori de micsandră.

  Domoliți focul cât pe frigări
  Se pune carnea cea tandră.
  Fumați ca Moromete, țigări,
  Într-o crescândă ciuleandră.

  Putin se roagă la Dumnezeu
  Și face din tancuri simandră.
  Ia seama dar popor cutaneu,
  Amintește-ți de salamandră!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

LEONI Bistrița: Anunț solicitare Autorizație mediu

SC LEONI WIRING SYSTEMS RO SRL anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a Autorizației de mediu pentru funcționarea FABRICĂ DE PRODUCȚIE DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE...

Se fac angajări la Masterfoam, Arena by Casa EMA și Clinica Sanovil

Masterfoam angajează operatori producție, tehnicieni mentenanță și magazineri. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de farmacist, specialist marketing & comunicare, infirmieră part-time. Oferta completă – mai jos:

IANA OPTIC: De Crăciun fă-ți cadou o pereche de ochelari cu cristale Swarovski ! Sau fă-i cadou cuiva drag un voucher

La Iana Optic vă așteaptă deja surprize de sărbătoare pentru cei dragi. Ai acum ocazia să-ți faci cadou o pereche nouă de ochelari (cu cristale Swarovski, ca să fie răsfățul complet) sau poți să faci cuiva drag un cadou prețios.