18.3 C
Bistrița
joi, iunie 20, 2024

Rostul de dimineață: În flagrant, în pădurea Dumbrava din Livezile…

Misterioasa creatură a fost surprinsă zilele trecute – în flagrant – în pădurea Dumbrava din Livezile. Se știe despre ea că își petrece vremea ascunsă printre crăpăturile umbroase. Sub bușteni sau în alte locuri pline de umezeală. Culoarea ei reprezintă un avertisment pentru prădători… Iar pielea ei toxică…

Ei bine, pielea ei toxică încă nu a otrăvit pe nimeni…

Cel care a făcut publice imaginile – pe cât de simple, pe atât de cuceritoare, totuși – este Ilie Rînziș. Salamandra s-a lăsat de această dată fotografiată (din spate, din rațiuni de GDPR, probabil) și publicată pe pagina de facebook Biodiversitatea și Geodiversitatea jud. Bistrița-Năsăud (BioGeoDiv BN).

S-a întâmplat chiar zilele trecute, în Pădurea Dumbrava, Livezile…

Observându-le cu atenție, Toader Dorel Bâzga de la Cercul de Agrobiologie din Sângeorz-Băi a remarcat că „denumirea populară a acestei specii este doar „salamandră”. Iar în ceea ce privește coloritul, are doar două culori (negrul fiind, de fapt nonculoare). Tritonii din România au mult mai multe culori dar nu atât de evidențiate în mediul lor. Văzuți însă de aproape… sunt extraordinari”. 

Dar chiar și așa, în aceste condiții vitrege – plasată din start în dezavantaj față de tritoni – considerăm că salamandra tot merită o șansă.

Iar câteva clipe, înainte să ne aruncăm în vâltoarea acestei zile învolburate – poate îi acordăm și ei un strop de atenție. Cât să aflăm că în România, salamandra se găsește în toate regiunile de dealuri și munte. Numai în Dobrogea – nu.

Este o creatură retrasă. Își petrece vremea ascunsă în crăpături umbroase, sub bușteni sau în alte locuri care îi oferă protecție și umezeală.

Culoarea să reprezintă un avertisment pentru prădători. Are o piele toxică de culoare neagră cu pete galbene. Salamandra zisă de foc are mai multe rânduri de glande veninoase în spatele ochilor. Cântărește cam 113 grame și trăiește maxim 3 ani. Se hrănește în principal cu râme, larve și nevertebrate mărunte.

Nu avem niciun motiv să o invidiem. Și nici să ne dorim să fim în locul ei… 

Există și câteva secvențe video, realizate de Gavrilă Albert, în Munții Rodnei, pe Izvorul Roșu: 

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

 1. Salutare – dragi batracieni,
  Haideți, veniți la șumandră,
  Iar din maidane cu buruieni
  Culegeți flori de micsandră.

  Domoliți focul cât pe frigări
  Se pune carnea cea tandră.
  Fumați ca Moromete, țigări,
  Într-o crescândă ciuleandră.

  Putin se roagă la Dumnezeu
  Și face din tancuri simandră.
  Ia seama dar popor cutaneu,
  Amintește-ți de salamandră!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Descoperă Eleganța și Performanța Škoda

Vizitează Showroom-ul & Service-ul Autorizat Škoda MATEROM AUTOMOTIVE, din Cartier Viișoara, Str. Libertății, Nr. 264, Bistrița, unde poți testa și achiziționa cele mai noi modele Škoda și ai toate Serviciile Auto de care ai nevoie, într-un singur loc.

EURO2024 se vede pe terasa ARENA by Casa EMA! Promoții și premii speciale până în 14 iulie!

Campionatul European de Fotbal EURO2024 se vede mai mult decât perfect – pe cel mai mare ecran proiectat ever: ecranul de pe Terasa de Vară ARENA by Casa EMA!

SmartyKids Bistrița, Italtextil Sărata, Aquabis, RCB Electro sau Stewo Năsăud caută personal! Toate posturile disponibile, aici:

SmartyKids Bistrița caută persoană zâmbitoare, energică și pozitivă care doreşte să se dezvolte în sfera educațională și în lucrul cu copiii! Este un avantaj să fii absolventă sau viitoare absolventă a învățământului superior în Pedagogie sau Psihologie. NOI locuri de muncă - la STEWO  PLASTIC Năsăud, RCB ELECTRO, Aquabis sau TeraSteel: