13 C
Bistrița
vineri, august 12, 2022

Rostul de dimineață. Electrizant până în măduva oaselor…

L-am urmărit cu sufletul la gură. Încremeniți în scaune, din primele clipe. Scurtcircuitați și atrași într-o inexplicabilă și neașteptată vraja sonoră a unui univers fantastic. În care se simte inima pâlpâind cald. În care lacrimile izbucnesc fără voie, trădătoare…

Electrizant și răscolitor – spectacolul oferit de flautistul Matei Ioachimescu, compozitorul Cristian Lolea și artistul multimedia Tom Brânduș, la Centrul Cultural Municipal. 

A fost exact genul de spectacol care te bântuie multă vreme. Care îți răscolește sufletul pe dos. Care te adâncește în scaun până la disoluție. Sau te cucerește definitiv cu jocul de lumini și semnele ascunse în spatele lor. S-au mai văzut spectacole de laser la Bistrița. Dar niciodată suprapuse peste o partitură de muzică contemporană și un flaut fermecat… 

Este o bucurie imensă să revin la Bistrița, după aproape un an și jumătate… De data aceasta cu un proiect cu totul special. Aveți privilegiul să asistați la un moment al istoriei muzicii contemporane. Nu este un concert obișnuit.

Cristian Lolea vine cu o provocare, își adună o trupă de prieteni și demonstrează că tehnologia poate fi folosită într-un mod artistic și chiar sensibil. Că tehnologia nu este întotdeauna despre wați și decibeli. Mai ales acum, toată această construcție a venit cumva să amplifice asemenea momente în care suntem atât de singuri… Și eu m-am simțit deseori singur pe scenă…”, a mărturisit Matei Ioachimescu.

Am ascultat într-adevăr flautul așa cum nu l-am mai ascultat vreodată…

Compozitorul Cristian Lolea și artistul multimedia Tom Brânduș, care s-a ocupat de spectacolul de lumini și lasere, au urcat pe scenă, în final, alături de Matei Ioachimescu. 

Matei Ioachimescu este recunoscut pentru interpretările repertoriului baroc, modern, dar și pentru recitaluri cross-over. Este absolvent al Universității de Muzică din Viena, oraș unde s-a și stabilit.

Este laureatul mai multor distincții și burse (Thyll-Dürr, Yehudi Menuhin Foundation). A colaborat cu unii dintre cei mai interesanți muzicieni din Europa, pe scene importante precum Konzerthaus Wien, Ateneul Român, Conservatorio Santa Cecilia, Budapest Music Center sau Suntory Hall.

Din 2020, Matei Ioachimescu este profesor asociat la Facultatea de Muzică și Teatru, Universitatea de Vest din Timișoara.

Cristian Lolea este unul dintre compozitorii care reuşesc să abordeze original și cu succes zone muzicale diferite. 

Pentru muzica sa de film, Cristian Lolea a fost distins cu numeroase premii. Lucrările sale de muzică contemporană au fost cântate în multe ţări din Europa şi America. 

Cristian Lolea este şi un orchestrator şi aranjor prolific. A prelucrat numeroase piese clasice, pop şi rock, pentru orchestre precum New England String Ensemble. 

Artist multimedia – muzician și artist vizual, Tom Brânduș, a absolvit  Universitatea Națională de Muzică din București unde în prezent își finalizează studiile doctorale.

În 2002 s-a specializat în Producție muzicală și Multimedia la Berklee College of Music în Boston Massachusetts și New York University, în cadrul unui program Fulbright.

În calitate de muzician interpret dar și producător multimedia, Tom a activat în mai multe proiecte precum Shukar Collective și Souptrip. A contribuit și la piese de teatru de anvergură („Rinocerii” / regia Robert Wilson, „Primul Om” și „Furtuna” în regia Cătălinei Buzoianu). A conceput instalații multimedia arhitecturale interactive,producând spectacole de lasere și lumini pentru diverse evenimente și festivaluri din România. 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

6 sfaturi ca să aveți grijă de o minge de fotbal

Folosită în mod corespunzător, mingea de fotbal poate rezista ani de zile. În mod necorespunzător, s-ar...

PRO COMPRESOARE, soluția ta pentru problemele cu filtrul de particule, s-a mutat în casă nouă

Echipa PRO COMPRESOARE, soluția ideală pentru cei care au probleme cu filtrul de particule, s-a mutat...

Noi locuri de muncă, disponibile la Leoni Bistrița, Crama Veche, Sanovil și Gelateria Aniela

Se fac angajări la LEONI Bistrița! Restaurantul Crama Veche are nevoie de barman și ospătar. Clinica...