25.9 C
Bistrița
duminică, iunie 26, 2022

Rostul de dimineață: Moș Nicolae, ascuns printre nuielușe multicolore, în intersecțiile din Bistrița…

Binecuvântată este ziua de astăzi, în care îl sărbătorim pe unul dintre cei mai iubiţi sfinţi ai Bisericii Ortodoxe – Sfântul Ierarh Nicolae – ocrotitorul copiilor, iscoada lui Dumnezeu pe lângă draci, protectorul tâlharilor şi al marinarilor, totodată… „Botele astea nu-s pentru bătut copii, doamnă! Îs de pus ca ornament, lângă bibelouri!”

 

Cât pe-aci să uităm de sărbătoarea de azi, dacă n-ar fi fost comercianții cu nuielușele  lor de Moș Nicolae – plantați strategic la intersecțiile unor străzi din Bistrița! Febrili și serviabili, puși pe glume sau încercând să se încălzească țopăind de pe un picior pe altul – oamenii ne-au explicat că au lucrat personal la „aranjament” și că acesta nu mai folosește demult la pedepsirea copiilor neascultători, „cum era pe vremuri”. „Ne-am modernizat! Am lipit acolo câte-un smiley din ăla, câte-un moș Crăciun de plastic! Botele astea nu-s pentru bătut copii, doamnă! Îs de pus ca ornament, lângă bibelouri! Dacă aveți bibelouri… Că dacă nu…

Fraza a rămas în aer, neterminată, căci bărbatul mic de statură care s-a oferit să ne explice sensul nuielușelor de Moș Nicolae s-a făcut nevăzut, după o cafea de la un tonomat aflat în apropiere…

Nuielușele s-au vândut ieri cu 3 sau 5 lei, în funcție de complexitatea aranjamentului, dar comercianții au mai și lăsat din preț, pe ici, pe colo…

În noaptea de 5 spre 6 decembrie…

…cei mici pot primi fie o nuieluşă, dacă nu au fost cuminţi, fie dulciuri şi alte daruri, dacă merită. Tradiţia spune că nuieluşa cu care este lovit copilul neascultător trebuie să fie de măr: dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până de Crăciun, înseamnă că sfântul „a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit.

În Transilvania, Moş Nicolae este numit şi Sân-Nicoară, fiind unul dintre cei mai populari sfinţi. O legendă spune că Sân-Nicoară poate fi văzut în noaptea de Anul Nou în lumina mare, când cerurile se deschid de trei ori.

Se mai spune că „atunci când Moş Nicolae îşi scutură barba cea albă, afară va ninge negreşit” și că este un erou pe cal alb care păzeşte soarele de forţele malefice ale dracilor. Sfântul Ierarh Nicolae este cunoscut drept ocrotitor al celor acuzaţi pe nedrept, al comercianţilor şi al călătorilor, al fetelor nemăritate şi al mireselor şi, în mod special, al copiilor mici.

Este ziua în care se prăznuiește și cel de-al doilea hram al Mănăstirii de la Nuşeni, hramul Sfântului Ierarh Nicolae –„un adevărat Părinte al milosteniei, al dragostei şi al Harului lui Dumnezeu…”, după cum sublinia părintele stareț Paisie, atrăgând atenția că toată lumea trebuie să-i ajute pe cei mai sărmani şi mai nevoiaşi – în numele Sfântului Nicolae…

Sfântul Ierarh Nicolae… 

…s-a născut în secolul IV, în provincia Lichia, orașul Patara (Turcia). Părinţii lui au fost oameni înstăriţi, dar şi foarte credincioşi care și-au dorit mult un copil, iar Dumnezeu le-a dăruit un fiu milos, foarte înţelept şi extrem de curajos. A învăţat viaţa duhovnicească de la unchiul său, Nicolae, episcopul Patarelor.

Rămas orfan încă de mic copil, Sfântul Nicolae şi-a împărţit averea moştenită fără să păstreze nimic și s-a gândit apoi să-şi petreacă viaţa în tăcere şi singurătate, însă vestea lui Dumnezeu a fost alta: „În mijlocul poporului să-ţi săvârşeşti nevoinţa ta, dacă voieşti să fii încununat de Mine„.

Înălţat Arhiepiscop al Mirelor Lichiei, Sfântul Nicolae a fost aruncat în temniţă, însă şi de acolo vorbea poporului despre Legea lui Dumnezeu. A fost eliberat după urcarea pe tron a Sfântului Constantin. Potrivit tradiţiei, Nicolae a fost unul dintre Sfinţii Părinţi participanţi la Sinodul de la Niceea, a fost considerat sfânt de popor chiar din timpul vieţii, iar oamenii îl chemau având credinţa că necazurile lor vor fi mântuite.

Două dintre minunile sale au marcat profund conştiinţa creştinilor şi stau la baza convingerii că Moş Nicolae aduce daruri în noaptea de 5 spre 6 decembrie: se spune că o familie săracă avea trei fete, iar atunci când acestea au crescut, părinţii s-au gândit că o viaţă de moravuri „uşoare” ar fi soluţia să scape de sărăcia în care trăiau.

Sfântul Nicolae a avut însă un alt plan cu ele şi le-a salvat sufletele, pe rând, punându-le la fereastră câte o pungă cu bani. Se mai povesteşte că Sfântul ar fi salvat de la naufragiu, prin rugăciune, niște marinari, iar de atunci aceştia îl cinstesc şi îl consideră ocrotitorul lor. Popularitatea sa a crescut atât de mult încât în Rusia aproape toate bisericile au colţ de rugăciune închinat Sfântului Nicolae.

Pentru bistriţenii de demult…

…Sfântul Nicolae avea o importanță deosebită: avea o statuie amplasată pe muchia nord-vestică a Turnului Bisericii Evanghelice, spre Strada Gheorghe Şincai), iar unul dintre clopotele bisericii avea inscripționat cuvintele „În onoarea Domnului şi a preafericitului Nicolae”

Din respect pentru acest sfânt, o a doua statuie a fost amplasată şi pe peretele Casei Parohiale, vis-a-vis de Biserica Evanghelică iar această statuie este singura care mai amintește de cultul de demult al acestui sfânt și care poate fi admirată și de bistrițenii zilelor noastre.

Se spune că în ziua de celebrare a hramului – alinierea între axa bisericii şi cea a răsăritului era aproape perfectă.

Alături de Sfântul Nicolae, sub balconul bisericii, bistriţenii acelor vremuri au înfăţişat şi alţi sfinţi în a căror putere credeau: pe colţul de nord-est se află Fecioara Maria cu Iisus în braţe, pe cel de sud-est protectorul împotriva incendiilor Sfântul Florian, iar înspre sud-vest se află o statuie a Sfintei Ana.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

FILEXPO oferă spații de expoziție de închiriat în curtea interioară! Au și spații generoase interioare pentru închiriat

Firmele care vor să-și facă produsele mai vizibile și să aibă parte totodată de un spațiu...

Ce să faceți dacă aspiratorul nu mai trage praful și murdăria cum o făcea odată

Dacă aspiratorul dvs. și-a pierdut aspirația, nu mai ridică murdăria sau a încetat complet să mai...

Avantajele garajelor prefabricate

Când se gândesc la un garaj, majoritatea oamenilor își imaginează o structură veche, amplasată în spatele...