15.4 C
Bistrița
joi, iunie 1, 2023

Rostul de dimineaţă: Nimic mai luminos, după câteva zile îmbâcsite la Bistriţa…

Nimic mai luminos, după câteva zile îmbâcsite / risipite în cioburi la Bistriţa, decât să te aştepte la capăt emoţia încrustată în imaginea unui elev zâmbind senin şi  încrezător, umăr lângă umărul profesorului său…

Nimic mai luminos decât să-l asculţi cântând pe Eduard Kunz, alături de profesorul său despre care vorbeşte cu admiraţie şi evlavie – Andrei Diev.

Nimic mai încurajator şi emoţionant decât să simţi pâlpâind în aer, într-o seară de vineri, la Sinagoga din Bistriţa, vârtejul şi tumultul unor melodii din altă lume… Împletirea magică a unor sunete vrăjite. Sunetele descompuse în silabe. Silabele formând apoi cuvinte şi fâşii de sensuri neaşteptate. Senzaţii şi frisoane ale unor spaime vechi…

[arve url=”https://youtu.be/urwlhCp39cw” /]

Reputatul pianist Eduard Kunz a susţinut vineri, la Sinagogă, un recital extraordinar, invitându-l, pentru prima oară la Bistriţa şi pe profesorul său – Andrei Diev. Programul serii a cuprins piese din Rahmaninov, Arenski şi Ceaikovski.

Andrei Diev este mentorul lui Eduard Kunz, iar la rândul său a fost studentul marelui Lev Naumov.

Lev Naumov, alături de Sviatoslav Richter, Emil Gilels, Vladimir Horowitz, Radu Lupu și alți mari atiști, au fost studenți ai lui Heinrich Neuhaus. O genealogie de educație pianistică ce continuă și în zilele noastre. L’Informateur scria despre Andrei Diev: „Un pianist de o mare magnitudine, este încarnarea potențialului transcendental al artei. Tehnica sa remarcabilă țintește spre revelația secretului muzicii”.

Numit de BBC Music Magazine ca fiind printre cei 10 pianiști ai viitorului, Eduard Kunz a cântat alături de peste 70 de orchestre importante ale lumii, dintre care: London Philharmonic Orchestra (LPO) la Royal Albert Hall, toate formațiile orchestrale ale BBC, Royal Stockholm Orchestra, Orchestre Nationale de Capitol de Toulouse, Filarmonica „George Enescu” din București, Orchestra Filarmonică din Tokyo și altele.

A ajuns în a doua etapă a Concursului Internațional „Piotr Ilici Ceaikovski” de la Moscova, în 2011. Este totodată semifinalistul Concursului Van Cliburn din 2009 și câștigătorul Marelui Premiu la a XVIII-a ediție a Concursului Internațional George Enescu din București.

Evenimentul a fost oferit de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, în parteneriat cu Societatea de Concerte Bistriţa.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Lichidare de stoc la BIASICOM: Orice produs, cu 20% mai ieftin!

Finalul lunii mai vine cu lichidare de stoc la BIASICOM. Îți poți schimba frigiderul, mașina de...

Brutăria Presto caută vânzătoare și personal curățenie. Locuri de muncă, disponibile și la Italtextil Sărata, Aquabis, Amicii Building

Brutăria Presto (lângă Peco Mol Unirea) caută vânzătoare și personal curățenie. Supercom are nevoie de conducători...

Balkan International Wine Competition, pentru prima dată în România! Cină de gală, alături de cei mai buni maeștri ai vinului din Europa

La început de iunie, spectaculosul castel Teleki de la Posmuș devine „capitala” europeană a vinului. Balkan...