DREPT LA REPLICĂ : Vezi ce spune Gabriel Rus despre condamnarea sa

DREPT LA REPLICĂ : Vezi ce spune Gabriel Rus despre condamnarea sa

Condamnat la 5 ani și două luni de închisoare, Gabriel Rus spune că își asumă responsabilitatea pentru cele întâmplate, însă consideră pedeapsa aplicată prea mare. VEZI cu ce se ocupă după gratii:

În urma articolului publicat de Bistrițeanul.ro în care se prezenta motivarea sentinței de 5 ani și două luni de închisoare aplicate studentului de 25 de ani din Târlișua, care în 2017 a cauzat un accident în urma căruia un taximetrist a murit, Gabriel Rus a trimis un drept la replică, în care își spune părerea despre sentință, dar povestește și ce face după gratii și ce planuri de viitor are:

„După 2 ani de la producerea accidentului, încă sunt persoane care mă denigrează prin comentarii răutăcioase sau îmi aduc tot felul de acuzații cu privire la viața mea personală, total neadevărate, fără să mă cunoască pe mine personal și drama prin care trec atât eu, cât și familia mea.

Țin să arăt că au mai fost multe cazuri asemănătoare sau cu consecințe mult mai grave, dar cu pedepse mult mai mici decât în cauza mea:

  • Cazul petrecut la Bârgău unde un tânăr minor, fără permis, în stare de ebrietate a accidentat mortal 3 fetițe.
  • Cazul lui Răzvanță din Sîngeorz Băi, accident în care au decedat, după ce autovehicolul a zburat prin cabinele a două tiruri parcate (sentință finală 3 ani cu executare)
  • Cazul tânărului din Feldru, Girigan Ovidiu, accident cu două decese și alte victime.
  • Sau cel mai recent și de impact în toată țara, cel al tânărului Mario Iorgulescu.

Și șirul de exemple poate continua deoarece oricărei persoane i se poate întâmpla un accident atâta timp cât intervin și mulți alți factori care pot cauza un accident auto.

Toate aceste accidente au fost în atenția publicului și a presei o scurtă perioadă de timp. Nu înțeleg cu ce este mai deosebit cazul meu care a fost readus în atenția publicului la mai bine de 2 ani.

În social media părerile sunt împărțite, o parte care mă acuză făcând judecăți de valoare, iar cealaltă parte care mă apreciază lăsând comentarii pozitive la adresa mea pentru implicarea în societate, atât cât eram în libertate, cât și după intrarea mea în penitenciar.

Probabil cei care mă judecă o fac la prima vedere după aspectul fizic, după freză, după poze de pe conturile de socializare, privindu-mă superficial, fără să cunoască omul Gabriel Rus.

De asemenea, vreau să precizez faptul că provin dintr-o familie modestă care a muncit o perioadă de 20 de ani în străinătate. De asemenea și eu am muncit o perioadă de timp în diaspora după care m-am întors în România, am intrat în lumea antreprenoriatului deschizând diferite business-uri, creând locuri de muncă, cât și participarea mea activă în societatea civilă prin înființarea unui ONG «ȚINUTUL HAIDUCILOR TÎRLIȘUA», menit să dezvolte și să promoveze întreaga vale a Țibleșului.

Cu privire la nefericitul accident, regret nespus de mult și îmi asum responsabilitatea pentru cele întâmplate. Referitor la desfășurarea procesului:

 La instanța de fond unde mi-am recunoscut în întregime și mi-am asumat fapta, am fost condamnat la o pedeapsă privativă de libertate constând în 2 ani și 7 luni, ținându-se cont de circumstanțele atenuante, avându-se în vedere și faptul că am rămas la locul accidentului, unde am acordat primul ajutor și am sunat de îndată la numărul de urgență 112 încercând să îi salvez viața.

În opinia mea, pedeapsa aplicată a fost una normală raportată unei fapte din culpă și că judecata a fost justă. La Curtea de Apel Cluj, mi s-a dublat pedeapsa fără a fi aduse alte argumente în plus sau fără a fi aduse alte probe no,i care să nu fie cunoscute la instanța de fond, drept urmare a rămas definitivă pedeapsa de 5 ani și 2 luni cu executare.

 În opinia mea și a avocaților care i-am avut pedeapsa aplicată este mult prea mare, fără precedent la tipul meu de infracțiune, nemaiîntâlnită în practica Curții de Apel Cluj și nicăieri în țară. Pe scara de valori a judecătoarei, m-a condamnat ca și pe un infractor recidivist, care în orice moment ar fi în stare să comită o infracțiune, fiind dat ca exemplu de tânăr teribilist. Mă întreb cum poți să dai ca exemplu un tânăr fără antecedente penale, să îl trimiți în pușcărie 5 ani, menționând motivul reeducării.

Pe parcursul desfășurării apelului mi s-a îngrădit și neglijat un drept care era singurul prin care puteam să îmi demonstrez conștientizarea faptei, dreptul de a fi audiat în fața completului de judecată.

Ulterior, din Penitenciarul Gherla am făcut contestație în anulare, pe motiv că nu s-a respectat dreptul de a fi audiat. Mi s-a admis contestația în anulare pentru termenul de 24 mai, recunoscându-se încălcarea dreptului. M-am prezentat la Curtea de Apel Cluj la un alt complet de judecată care m-a audiat și a închis cazul menținând aceeași soluție. Consider că completul de judecată doar mi-a oferit ocazia să îmi exercit dreptul audierii, pentru ca ei să fie acoperiți legal și pentru a-mi închide mie gura. Pur părerea mea este că în justiția actuală o decizie inițială de condamnare e greu de înlocuit favorabil atunci când se vrea să ți se facă rău. Nici un judecător nu intervine, nu are puterea sau curajul să dea o soluție de achitare sau micșorare a pedepsei față de o soluție dată de colegii lor, mai ales când observă că e și ceva dubios la mijloc. (…)

Pe timpul executării pedepsei am întâlnit diverse cazuri sau situații unde în mod asemănător li s-au încălcat, în mod vădit, anumite drepturi procesuale. Aceste abuzuri și încălcări ale drepturilor le poate întâmpina orice persoană de bună credință aflată în libertate, care se lovește de sistemul juridic.

Consider că atât la Curtea de Apel Cluj, cât și în Penitenciarul Gherla, am fost supus unor abuzuri și încălcarea mai multor drepturi datorită afilierii persoanei mele la Partidul Social Democrat.

Pe unii agenți din Penitenciarul Gherla îi lua gura pe dinainte, strigau după mine Pesedistule și pot da și numele lor, am și martori care pot să certifice cele spuse de mine. În momentul în care îi confruntam spunându-le să folosească un limbaj adecvat statutului și funcției pe care o au, mă amenințau că pixul și puterea e de partea lor și că dacă vor ei mă trimit pe camere cu cei mai periculoși criminali, unde de altfel m-au și trimis pentru ca aceștia să mă provoace să îmi fac probleme și ca urmare să nu mă eliberez în termenul pedepsei. Mi s-au întocmit mai multe rapoarte abuzive cum că aș fi lovit alți deținuți sau că aș fi luat legătura cu mediul extern prin alte modalități decât cele permise, care eu, contestându-le la judecătorul de supraveghere al penitenciarului, aducând probe și martori, dovedind că faptele nu sunt reale, judecatorul de supraveghere le-a anulat. Datorită acestor rapoarte întocmite nu mi s-a dat posibilitatea să lucrez în interiorul penitenciarului, lungindu-mi perioada de detenție cu 3 luni, neputând să îmi acumulez zile câștig din muncă.

Consider că unele penitenciare, în speță Penitenciarul Gherla, este unul care nu își atinge scopul de a reeduca deținuții, ba chiar mai mult agravează viața și comportamentul celui privat de libertate în sensul că îl dezumanizează. Norocul meu a fost că nu am stat decât o perioadă de 6 luni la Gherla, ulterior fiind transferat în Penitenciarul Bistrița.(…)

Selecția și cazarea deținuților se face după anumite criterii și condiții care trebuiesc îndeplinite de către deținut. Aici, ca și deținut, am fost selectat și evaluat de către comisia de muncă, acordându-mi-se post în cadrul compartimentului educativ și reintegrare deținuți. Aici nu doar eu, dar și alți deținuți cu studii, ajutăm și sprijinim alte persoane private de libertate în programe de alfabetizare, încurajând lectura și educația. (…) Sunt numeroși deținuți din țară care sunt încarcerați la Penitenciarul Bistrița, toți apreciază personalul și condițiile de aici fiindcă este un penitenciar în care îți poți ispăși pedeapsa în mod civilizat, atâta timp cât respecți regulile.

Indiferent că aș fi în libertate, sau speța de acum, că sunt închis, eu, Gabriel Rus, rămân aceeași persoană, verticală, care spune liber ceea ce gândește și își asumă atât lucrurile bune cât și cele mai puțin bune din viața mea. Consider că sistemul de detenție mi-a dat o lecție de viață, m-a întărit psihic, mi-a arătat și o altă latură a societății. Cu toate că sunt în penitenciar, implicarea mea în comunitate continuă, îmi continui și studiile universitare și rămân aceeași persoană dornică să ajute.

După eliberarea din penitenciar îmi propun înființarea unei fundații care să militeze pentru limitarea abuzurilor din sistemul judiciar, mai cu seama că eu m-am lovit de toate aceste defecte ale sistemului, care trebuiesc corectate, încât să nu mai ajungă și alte persoane să treacă prin ce am trecut eu și multi alții.”

 

Bistrița-Năsăud și-a tras bariere umane! Cum au ajuns polițiștii să ne spună când vine trenul august 3, 2020 - Finalul de săptămână cu vreme caldă i-a determinat pe bistrițeni să dea o fugă până la munte. Toate bune și frumoase până s-au pornit la drum. Cozile de mașini s-au întins pe câțiva kilometri buni din cauza căilor ferate, care trec strada ca nebunele, la care trebuie să oprești și să te asiguri. Soluția găsită de cei responsabili e demnă de tot râsul. Au inlocuit barierele cu semafoare umane!
Aproape 2.000 de euro! Atât încasau fără drept un bărbat și două femei sub formă de indemnizație august 3, 2020 - Polițiștii au dat peste încă trei persoane care au falsificat documente pentru a beneficia de indemnizație de creștere a copilului. Printre ele se numără și un bărbat. Se pare că fiecare încasa lunar aproape 2.000 de euro, fără a avea dreptul.
Un constructor abonat la bani publici, SRL-ul CJ-ului și un transportator au pus mâna pe întreținerea drumurilor august 3, 2020 - Consiliul Județean a scos la licitație întreținerea drumurilor județenele pe timp de vară pentru următorii 4 ani. Valoarea contractului variază între 14 și 15 milioane de lei. Pe contract au pus mâna un constructor abonat la fonduri publice, unul dintre SRL-urile Consiliului Județean și un...transportator.
FOTO/VIDEO: BMW în flăcări lângă mănăstirea din Strâmba august 3, 2020 - Pompierii au fost solicitați să intervină la un incendiu în Strâmba. Un BMW a fost cuprins de flăcări chiar lângă mănăstire. Nu au fost anunțate victime.
Vin cei dragi acasă din străinătate? VEZI lista actualizată a țărilor pentru care vei intra în carantină: august 3, 2020 - Luna august e luna preferată a concediilor, iar cei dragi vin acasă din străinătate. Astăzi a intrat în vigoare noua listă cu țările din care cei care se întorc acasă vor fi nevoiți să intre în carantină pentru 14 zile. 
NOI locuri de muncă, în BN: Se caută pizzeri, instalatori, ingineri, conducători auto categoria C și CE august 3, 2020 - Angajatorii din Bistrița-Năsăud oferă noi locuri de muncă și în această săptămână. Se caută operatori cabluri electrice, ingineri, pizzeri, sudori, instalatori, consultanți vânzări Electro / IT în Bistrița, Beclean și Năsăud!
Bistrița-Năsăud: Trei cazuri pozitive și 10 persoane vindecate august 3, 2020 - Avem 889 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore trei bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 10 persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 823 de cazuri noi de infecție.
EDITORIAL: Dar ce v-ați obrăznicit! Nici n-ați ajuns primari și fugiți de întrebările jurnaliștilor august 3, 2020 - Am 22 de ani de presă și fix când credeam că le-am trăit pe toate, vine campania electorală pentru locale și am parte de experiențe noi, inedite. Obrăznicia unor candidați cu pretenții de politicieni și cu aspirații la fotoliul de primar întrece orice limite. Am ajuns să trăiesc ziua în care politicianul să-ți pună condiții cu ce invitat vine și cu care nu în emisiune, să facă figuri la moderatori. Mai urmează să ne spună și ce întrebări avem voie să le punem și apoi chiar pot spune că le-am trăit pe toate.
Cum va arăta parcarea de pe Bistricioarei, ce promite să rezolve problema locurilor de parcare din centru august 3, 2020 - Cu siguranță zona care „suferă” cel mai mult din cauza lipsei locurilor de parcare este centrul istoric. O parcare supraetajată, prima de acest fel din Bistrița, se pregătește pe strada Bistricioarei. Cum va arăta:
EXCELENT! Un fizician din Beclean a primit 150.000 de euro de la Comisia Europeană pentru cercetare august 3, 2020 - Mihai Miron este unul dintre cei doi români care au primit granturi de 150.000 de euro de la Comisia Europeană, pentru cercetare. Acesta își desfășoară activitatea în Franța.
OPINII: Cât de proastă este școala românească? Care ar fi principala problemă de remediat… august 3, 2020 - „Credeți că cineva intenționează să se ajungă la concluzia că școala românească este (cea mai) proastă?”, se întreba recent profesoara Monica Halaszi. Unul dintre elevii străluciți ai Bistriței – Sergiu Petrușca – acum student în Marea Britanie, la Cambridge, i-a oferit un răspuns memorabil:
Aquabis: Străzi din Sângeorz-Băi și Prundu Bârgăului, fără apă potabilă astăzi august 3, 2020 - Câteva străzi din Sângeorz-Băi rămân fără apă potabilă astăzi, 3 august 2020, anunță Aquabis:
ORA XII a sosit…: Cârtița august 3, 2020 - Motto: "Politica a început în ziua în care primul politician s-a întâlnit cu primul fraier" - Marin Moraru Lumea s-a săturat de politică. Principiile care separă doctrinele nu mai există decât în cărți, iar de aici s-a declanșat confuzia printre alegători. Adevărul este că subvenționarea activității partidelor lasă loc de manevre făcute din pix, că doar n-au pus oamenii un ginecolog la agricultură sau un tractorist la sănătate. Politicienii i-au pus.
Campanie electorală cu măști și mănuși! AFLĂ detalii: august 2, 2020 - Campania electorală și alegerile locale bat la ușă! Pentru că ne aflăm în plină pandemie de coronavirus, PNL a elaborat un ghid sanitar care va trebui respectat. Una dintre măsuri prevede purtarea obligatorie a măștilor de protecție și a mănușilor. VEZI ce alte măsuri au fost luate:
FOTO: Profesoara Paraschiva Borș din Maieru, la ultra-maratonul care străbate România…! august 2, 2020 - La cei 55 de ani ai săi, profesoara Paraschiva Borș a decis că merită să alerge dintr-un capăt în altul al României! Ea participă în aceste zile la un ultra-maraton care a început în cel mai vestic punct al țării și se sfârșește în punctul cel mai estic – plaja Sulina!
Valentin Grapini: Vom avea la Rodna cea mai frumoasă și utilă bază sportivă dintr-o zonă rurală august 2, 2020 - Prezent în emisiunea „Direct în problemă” de la Bistrițeanul.ro, primarul comunei Rodna, Valentin Grapini, a vorbit despre șantierul din comună și lucrările pentru care se lucrează în acest moment. Unul dintre cele mai importante proiecte din Rodna este „Baza sportivă”, care a intrat în linie dreaptă odată cu obținerea avizelor de finanțare de la Compania Națională de Investiții.
Ai lucruri în casă, în stare bună, pe care nu le mai folosești? Donează-le pentru Târgul Caritabil și oferă-i Alessiei o șansă la viață: august 2, 2020 - Mobilizare impresionantă a mămicilor din întreaga țară, și nu numai, pentru a ajuta copiii care suferă de SMA 1. În weekend-ul 15 - 16 august se va organiza și la Bistrița un târg caritabil pentru o prințesă de un an și trei luni. DONEAZĂ lucrurile bune pe care nu le mai folosești. AFLĂ detalii despre cum te poți implica și chiar câștiga:
FOTO: GRAV accident la ieșirea din Sângeorz Băi! Cinci victime, printre care doi copii, au ajuns la spital august 2, 2020 - Un accient rutier grav a avut loc în jurul amiezii la ieșirea din localitatea Sângeorz Băi. Trei mașini au fost implicate în accident. În urma impactului un autoturism s-a răsturnat. Cinci persoane, printre care doi copii, au ajuns la spital.
Bistrița-Năsăud: 10 cazuri pozitive, 10 persoane vindecate și 4 decese. 20 de bistrițeni, reconfirmați pozitiv august 2, 2020 - Avem 886 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 10 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 10 persoane au fost declarate vindecate și externate. De asemenea, s-au înregistrat și patru decese. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.075 de cazuri noi de infecție.
EDUCAȚIE: E vremea să-i încurajăm pe copiii noștri să aleagă școlile profesionale: Să învețe o meserie august 2, 2020 - Se va încheia în curând cea de-a doua etapă de înscriere în școlile profesionale. În Bistrița-Năsăud au rămas libere peste 530 de locuri. „Meseria ar trebui să fie într-adevăr o brățară de aur. Haideți să ne întoarcem la adevăratele valori, să nu ne mai fie rușine să muncim. Să-i încurajăm pe copiii noștri să învețe o meserie...”
FACEBOOK POLICE: Săriți, s-au furat cuvintele din dicționar… august 2, 2020 - Nici n-a început bine campania electorală că s-a încins o luptă pe cinste între candidați. Încă nu s-a ajuns la faza pe idei și proiecte, deocamdată asistăm la campionatul local de aruncat lături. Pe alocuri, încăierarea capătă accente comice… De departe avem parte de cea mai interesantă și colorată campanie pentru Primăria Bistrița din ultimii...
Rostul de dimineață: O ființă stranie, în Schullerwald…! Care nu se îndură (încă!) să ne tragă o copită în cap… august 2, 2020 - Ce mai ființă stranie, în Schullerwald...! Ce figură bizară și uimitoare ne-a fost dat să admirăm, zilele trecute...! Care nu se îndură (încă!) să ne tragă o copită în cap... Și nici să ne judece sau să ne ciopârțească – așa cum am merita cu vârf și îndesat...
OPINII: Administrația, “coana mare” fără mentalitate europeană august 2, 2020 - De multe ori m-am întrebat de ce în România lucrurile merg așa cum merg: greoi, cu multă birocrație, cu termene foarte lungi de răspuns la o simplă cerere adresată instituțiilor. De ce? De ce nu facem lucrurile așa cum știm că trebuie făcute pentru a avea sentimentul că trăim într-o țară căreia îi aparținem?! În ultimele decade am observat o radicalizare a populației României care a dus la scindarea acesteia în două tabere. Această scindare s-a produs pe nesimțite, chiar sub ochii noștri. Fără să ne dăm seama, am ajuns combatanți în războiul româno-român. 
Aproape 25 de milioane de lei pentru pagubele produse de inundații în județul Bistrița-Năsăud! august 1, 2020 - Județul nostru a fost, în luna iunie, sub coduri portocalii și roșii de ploi și inundații. Zeci de localități au fost afectate. Guvernul a alocat aproape 25 de milioane de lei pentru localitățile afectate. VEZI repartizarea sumelor:
Valentin Grapini: Străzi noi și cimitir nou în Rodna august 1, 2020 - Prezent în emisiunea „Direct în problemă” de la Bistrițeanul.ro, primarul comunei Rodna, Valentin Grapini, a vorbit despre șantierul din comună care se datorează viiturilor care au lovit comuna în luna iunie. Edilul spune că în Rodna mai sunt și alte lucrări pentru care se lucrează în acest moment.
O nouă obligație, pentru primari: „E absolut necesar să deschidem școlile. Să învățăm să ne obișnuim cu acest virus” august 1, 2020 - Primarii din Bistrița-Năsăud se vor trezi cu o nouă obligație în fișa de post. „Este absolut necesar să deschidem școlile. Să învățăm să ne obișnuim cu acest virus. Să nu ne mai panicăm prea mult. Să păstrăm un echilibru, să păstrăm normele sanitare, să purtăm mască...”
Bistrița-Năsăud: 19 cazuri pozitive și 14 persoane vindecate august 1, 2020 - Avem 876 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 19 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 14 persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.225 de cazuri noi de infecție.
Patru persoane reținute pentru 30 de zile, dintre cei care ar fi introdus ilegal arme letale în țară august 1, 2020 - Polițiștii au descins jos la domiciliile a șapte persoane din Bistrița-Năsăud și Maramureș. Acestea sunt bănuite că timp de patru ani au introdus ilegal arme letale în țară. În urma perchezițiilor au fost ridicate 22 de arme, peste 1.000 de cartușe și sute de componente arme. Instanța i-a reținut pentru 30 de zile pe patru dintre suspecți. VEZI ce pedepse au primit ceilalți suspecți:
Motocicleta galbenă, din nou pe pistă! Sorin Pop țintește, ca întotdeauna, la podium! august 1, 2020 - A treia etapă a Moto RC se desfășoară în acest weekend la Adâncata. Bineînțeles, motocicleta galbenă nu lipsește de pe pistă. Iar Sorin Pop, ca de fiecare dată, țintește la podium.
VIDEO Spectacol în Parcul Național Călimani: Ce soluție a găsit un ursuleț „chinuit” de mâncărimi august 1, 2020 - Un ursuleț care-și face veacul în Parcul Național Călimani a găsit o soluție pentru mâncărimile de pe spate. Acesta s-a scărpinat de zor de un copac, întreaga scenă fiind surprinsă de camerele de monitorizare ale parcului.