10.9 C
Bistrița
joi, septembrie 23, 2021

S-a stins din viață profesorul de fizică Tiberiu Toma, fost director al Colegiului Național „Andrei Mureșanu”

Profesorul Tiberiu Toma – maestru discret care a reușit să creeze punți între fizică și metafizică și fost director al Colegiului „Andrei Mureșanu” – s-a stins din viață…

Profesorii și elevii Colegiului Național „Andrei Mureșanu” sunt în doliu: un mare dascăl și aporeciat director s-a stins din viață.

Pe axul longitudinal al curții erau niște castani și pini… La prima oră ne așezam toți înspre icoana de pe perete și spuneam «Tatăl nostru». Asta a fost în clasa I…

Așa își începea povestea despre anii de școală din „Andrei Mureșanu” TIBERIU TOMA, PROFESORUL prezent în memoria foștilor elevi și colegi ca un maestru discret care crea punți între fizică și metafizică.

Septembrie 1964: Tiberiu Toma venea ca profesor la liceul unde avea să predea fizica până în anul 2002. A rămas în filele amintirii ca „un cercetător al muzicii undelor magnetice”.

Iar ca director al Colegiului Național „Andrei Mureșanu” (1990 – 2001) încă se vorbește de rafinamentul forței sale decizionale. „Domnul Tiberiu Toma îmi fusese profesor – cum să vii la școală, sub mâna lui de director, oricât ar fi fost de fin în a te aborda, cum să vii cu lucruri făcute pe jumătate sau amânate…?

Septembrie 2021… vineri… „Sub stele de ieri,/ sub trecutele, caut/ lumina stinsă pe care-o tot laud”, ar mai fi spus – asemeni lui Blaga – profesorul Tibi Toma, dacă nu ar fi înfăptuit „marea trecere”.

Sâmbătă, 11 septembrie, ora 19.00: priveghiul. Duminică, 12 septembrie, ora 14.30: înmormântarea. Capela și cimitirul de pe strada Tărpiului, Bistrița.

Per aspera ad astra, Domnule Profesor Toma!

Sursă & Foto @ Colegiul Național „Andrei Mureșanu”

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Sărbătorim un an de Marecom Bistrița, cu reduceri de 20 la sută la ORICE produs!

Calitatea produselor făcute de Marecom și solicitările tot mai multe ale clienților au determinat deschiderea unui...

Hotel Boutique Roser House Colibița angajează ospătari și bucătar. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Se fac angajări la Hotel Boutique Roser House Colibița, IMP România, Transmixt, Fan Curier, Italtextil Sărata sau Leoni. La Aquabis Beclean sunt disponibile un post de încasator și unul de cititor contoare. Rombat are nevoie de electricieni și mecanici.

FOTO/VIDEO: S-a deschis Carrefour Express la Bistrița – un magazin ”mai aproape de client”

Un nou magazin „mai aproape de client„ s-a deschis la Bistrița. Pe strada Împăratu Traian nr...