11.1 C
Bistrița
marți, aprilie 23, 2024

Șeful Ocolului Dealul Negru despre bătaia primită de doi jurnaliști și un activist într-o pădure: „Dacă eram atunci acolo nu se bătea nimeni!”

Rareș Moga, șeful Ocolului Silvic Dealul Negru spune că nu știe nici el exact ce s-a întâmplat acum două săptămâni când doi jurnaliști și un activist de mediu au fost agresați într-o pădure de care avea grijă ocolul silvic pe care-l conduce. Mai mult, acesta spune că nu se bătea nimeni dacă era atunci el acolo și că oamenii săi au fost hărțuiți și amenințați de activistul de mediu.

Ocolul Silvic Dealul Negru este în centrul unui scandal care a ajuns inclusiv la urechile ministrului Mediului, Tanczos Barna. Asta după ce în urmă cu două săptămâni doi jurnaliști și un activist de mediu au fost bătuți într-una din pădurile pe care le are în grijă, în județul Suceava.

Ocolul Silvic Dealul Negru are sediu în Orheiul Bistriței, comuna Cetate. Potrivit șefului acestuia, Rareș Moga, ocolul are în grijă în jur de 12.500 de hectare de pădure în Bistrița-Năsăud și Suceava. 3.000 de hectare aparțin persoanelor fizice, iar 8.000 de hectare aparțin de 4 primării din Bistrița-Năsăud. Suprafață rămasă până la 12.500 de hectare este deținută de câteva composesorate.

Din 2009, Ocolul Silvic Dealul Negru este prezent în județul vecin, Suceava unde are în grijă pădurile a 350 de persoane private. Ocolul silvic este prezent în județul vecin printr-un district, condus de Cătălin Florean, din Vatra Dornei. Acesta are în subordinea sa 4 pădurari.

Șeful de district Cătălin Florean este cercetat penal alături de un alt pădurar (tot din Vatra Dornei), pentru lovire sau alte violențe și purtare abuzivă. Este practic acuzat că i-ar fi lovit, alături de un alt pădurar, pe cei doi jurnaliști și pe activistul de mediu. Cei doi sunt cercetați sub control judiciar.

Șeful Ocolului Silvic Rareș Moga spune că nu a fost în pădurea respectivă când a avut loc incidentul, fiind la Bistrița.

„Nu am fost acolo deloc în joia respectivă. Nu am fost în pădure atunci. Eu nu m-am bătut în viața mea. Dacă eram în momentul acela acolo nu se bătea nimeni”, spune șeful de ocol.

Acest dă de înțeles că conflictul dintre oamenii săi din Suceava și activistul de mediu Tiberiu Boșutar ar fi mai vechi. Susține chiar că activistul de mediu i-a mai amenințat și hărțuit pădurarii, inclusiv prin postări tendențioase pe rețelele de socializare.

Acesta le-ar fi făcut publice profilele de Facebook ale pădurarilor, în mai multe postări. Pădurarii la rândul lor ar fi depus mai multe plângeri penale pe numele activistului de mediu, cel puțin asta susține șeful Ocolului Silvic Dealul Negru.

Șeful de ocol nu știe nici el exact ce s-a întâmplat în pădure

Întrebat dacă știe ce s-a întâmplat atunci acolo, Rareș Moga spune că nici el nu a fost lămurit de către angajații săi. Mărturisește că deși are sediul în Bistrița mergea în zonă o dată pe săptămână, semn că știa destul de bine ce se întâmplă în zonă.

Despre arborele verde proaspăt găsit de jurnalistul de la Recorder spune că poate fi produs accidental chiar dacă era verde. La fel ar sta treaba și cu cioatele verzi identificate ulterior de Garda Forestieră Suceava. Acestea din urmă ar fi determinat instituția să depună o plângere penală împotriva chiar astăzi.

Garda Forestieră Suceava spune că cele 14 cioate identificate erau verzi, semn că arborii erau în stare bună de vegetație și nu produse accidentale, cum apărea în acte. Produsele accidentale

Este vorba despre identificarea a 14 arbori care au fost doborâți ca produse accidentale, deși erau arbori cu stare bună de vegetație, erau arbori verzi. „Produsele accidentale” sunt acei arbori distruși de natură, de boli sau din defrișări legale de pădure.

Bistrițeanul a scris despre acest subiect aici:

Garda Forestieră depune astăzi plângere penală în cazul tăierilor ilegale din pădurile administrate de Ocolul Silvic Dealul Negru

Foto: reporteris.ro

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Pentru comparație mergeți în județul vecin, la adresa https://youtu.be/7D0GFp75wKo de la minutul 16, unde pădurarul Raul Moldovan de la Ocolul Silvic Gurghiu spune despre cel care l-a controlat că, nici mai mult, nici mai puțin, el s-a bătut singur, dându-se cu capul de ușă. Stimabile domnule Moga, dv. la Bistrița vă purtați ca la Mogadiscio, în Somalia, și noi, bistrițenii de rând, încă nu știm asta?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis.