11.1 C
Bistrița
marți, aprilie 23, 2024

Garda Forestieră depune astăzi plângere penală în cazul tăierilor ilegale din pădurile administrate de Ocolul Silvic Dealul Negru

Garda Forestieră Suceava va depune o plângere penală astăzi în cazul tăierilor ilegale din pădurile administrate de Ocolul Silvic Dealul Negru. În pădurile din Suceava administrate de ocolul cu sediu în Bistrița-Năsăud au fost găsiți arbori sănătoși tăiați, marcați ca fiind accidentați.

Culmea, neregulile au fost descoperite în aceeași zonă în care au fost bătuți crunt un activist de mediu și doi jurnaliști. Ancheta coordonată de Garda Forestieră Suceava a fost demarată după mai multe dezvăluiri și o plângere făcută de un jurnalist Recorder.

Practic, dispozitivul de marcat arbori accidentați a fost folosit eronat, fiind marcați copaci sănătoși:

„Este vorba despre identificarea a 14 arbori care au fost doborâți ca produse accidentale, deși erau arbori cu stare bună de vegetație, erau arbori verzi. După finalizarea tuturor documentelor din teren se va face o sesizare penală pentru folosirea dispozitivului de marcat, contrar prevederilor legale și pentru un eventual fals, în sensul că în acte au fost declarate o categorie de produse, iar în teren era cu totul altceva”, a declarat Mihai Gășpărel pentru Europa FM.

Inclusiv ministrul Mediului Tanczos Barna a distribuit comunicatul Gărzii Forestiere.

Acesta a cerut românilor să sesizeze organele abilitate când descoperă fapte ilegale de această natură:

„Le recomandăm tuturor să urmeze exemplul jurnalistului Recorder și, ori de câte ori descoperă fapte ilegale sau suspiciuni de această natură, să sesizeze imediat organele abilitate ale statului, fără să se expună vreunul pericol. Le garantăm tuturor că orice faptă semnalată va fi cercetată de îndată”, a fost mesajul ministrului Mediului.

Se pare că plângerea penală formulată de Garda Forestieră ar fi depusă chiar astăzi.

Se cere mutarea cercetărilor la o instanță superioară

Între timp, în mediul online se desfășoară o campanie prin care se cere mutarea cercetărilor în cazul jurnaliștilor și activistului de mediu agresați de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava. Campania beneficiază de sprijinul Green Peace. Puteți semna petiția dedicată acestui demers AICI.

Printre cei care i-au agresat pe cei trei, care au ajuns la spital, s-ar fi numărat șeful de district Cătălin Florean și un subaltern de-al său, pă de la același ocol silvic. Cei doi ar fi cercetați sub control judiciar. Acuzațiile care li se aduc sunt lovire sau alte violențe și purtare abuzivă.

Ocolul Silvic Dealul Negru are sediul în Orheiul Bistriței. Se pare că doar în Bistrița-Năsăud acesta administrează pădurile a 4 primării, contra cost, a unor composesorate și persoane fizice.

Despre acest subiect mai puteți citi:

Ocolul Dealul Negru din BN, luat la puricat de Garda Forestieră, după o sesizare Recorder. Doi jurnaliști au fost snopiți în bătaie în pădurea ocolului

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

 1. ………………………………………………..
  Și răspundeți îndemnului,
  Sunați la Mafia Lemnului,
  Toți codrii să ni-i doboare,
  Camioanele să îi coboare,
  Nimica să nu mai rămână
  Din fosta Pădure Română
  Și de pe munți curgă jegul,
  Să ne astupe de-a-ntregul.
  Pustiul valah să se-aleagă
  De țara noastră – întreagă!

 2. si imediat dupa incidentul cu bataia ziaristilor aceeasi Garda Forestiera a zis ca a verificat si totul e legal cu taierile…dupa 2 saptamani si-au dat seama ca nu e legal – de ce nu ii leaga pe aia de la Ocol???? ca doar ei taie, altii nici sa filmeze nu pot ca is rupti in bataie!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis.