8.5 C
Bistrița
luni, octombrie 25, 2021

Ocolul Dealul Negru din BN, luat la puricat de Garda Forestieră, după o sesizare Recorder. Doi jurnaliști au fost snopiți în bătaie în pădurea ocolului

Un ocol silvic cu sediu în Bistrița-Năsăud, care administrează suprafețe importante de pădure în Bistrița-Năsăud și Suceava a fost luat la puricat, după ce un jurnalist de la Recorder a arătat că se taie ilegal. Ilegalitățile au fost surprinse tocmai în pădurea în care doi jurnaliști au fost bătuți acum o săptămână, de angajați ai aceluiași ocol silvic.

Jurnaliștii de la Recorder au luat la pas pădurea administrată de Ocolul Silvic „Dealul Negru” și au descoperit copaci verzi și sănătoși proaspăt tăiați. În documente, aceștia figurau ca arbori uscați.

Jurnalistul Alex Nedea de la Recorder a prezentat pe pagina sa de Facebook ce a descoperit în pădurea în care acum o săptămână erau bătuți doi jurnaliști.

„De când cei doi colegi jurnaliști au fost bătuți de sivicultori în pădurile Ocolului Dealul Negru, o întrebare nu mi-a dat pace: „Ce aveau oamenii aceia de ascuns în pădure?”. Am adunat probe și am intrat în pădurile lor ca să găsim răspunsul. Și l-am aflat rapid. O mostră o aveți în fotografia de mai jos făcută cu un molid perfect sănătos proaspăt tăiat cu un document emis de silvicultori pentru arbori uscați.

În următoarele săptămâni vom continua documentarea (luându-ne toate măsurile de precauție necesare) și vă vom prezenta la Recorder ce se întâmplă la ocolul agresorilor. Băieți, puteți bate voi un jurnalist sau doi, dar nu puteți bate jurnalismul”, a transmis Alex Nedea pe contul său de Facebook.

Garda Forestieră Suceava confirmă cele descoperite de Recorder

Jurnalistul a sesizat și Garda Forestieră Suceava, care a efectuat un control, iar în urma verificărilor, s-au confirmat neregulile.

„În una din locatiile verificate, situată în zona Dârmoxa, într-o suprafaţă de fond forestier proprietate privată aparţinând unei persoane fizice administrată de către ocolul silvic Dealu Negru, a fost identificata o partida de produse accidentale. Desi actul de punere în valoare prevedea recoltarea  arborilor din categoria produselor accidentale, în teren au fost identificate un număr de 14 cioate provenite de la arbori verzi a căror caracteristici nu respectă natura produselor accidentale.

Tot în cadrul aceleiaşi partizi a fost identificat şi un arbore pe picior care desi era pus în valoare ca produs accidental, nu întrunea această condiţie. Materialele lemnoase rezultate in urma taierilor, cu un volum total de 20,99 mc, au fost predate în custodia OS Dealu Negru. Ca urmare a aspectelor constatate, Garda Forestiera Suceava va formula o sesizare penala cu privire la folosirea contrar dispozitiilor legale a dispozitivului de marcat şi fals intelectual”, se arată într-un comunicat remis de Garda Forestieră Suceava.

Un activist de mediu și doi jurnaliști, snopiți în bătaie în pădurea respectivă

Activistul de mediu Tiberiu Boșutar, însoțit de jurnaliștii Mihai Dragolea și Radu Mocanu au intrat acum mai bine de o săptămână în aceeași pădure administrată de ocolul cu sediu în Orheiul Bistriței. Asta după ce au primit informații de la un localnic că în pădurea de la granița dintre Bistrița-Năsăud și Suceava se taie ilegal.

Cei trei au fost înconjurați de 20 de persoane, printre care și silvicultori ai ocolului silvic în cauză. Cei trei au fost loviți cu pumnii, picioarele și chiar cozi de topor. Activistul de mediu a fost dezbrăcat la pielea goală și supus unor tratamente degradante, care au fost fotografiate și mai apoi postate pe Facebook.

4 persoane au fost reținute în acest caz, însă eliberate după doar 24 de ore. Sunt cercetați în prezent sub control judiciar pentru lovire sau alte iolențe și purtare abuzivă.

Ocolul silvic privat Dealul Negru are sediul în Orheiul Bistriței, comuna Cetate. În Suceava funcționează un district care practic este în subordinea ocolului silvic.

Foto: Alex Nedea 

 

Bianca SARA GAVRILĂ
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

4 COMENTARII

  1. Cand mai mergeti in padure va rog sa ma contactati, o sa va trimit cativa prieteni din zona sa va tina spatele, in caz ca vin padurarii infuriati si se iau de voi …

  2. Cei vinovati că au tăiat ilegal precum și zdrentele care au atacat jurnaliștii închisoare pe viață și confiscarea averilor ilicite dobândite din tăierea ilegală de arbori,ocolul silvic desfiintat și cu paiele de acolo arestate.

  3. Si cainele ori pisica sunt plini de purici daca-s de curte… si sunt sistematic ” purecati ” … dar fiind atat de ” mici ” greu sa-i starpesti pe toti , DACA NU DAI CU FLIT GENERAL peste tot !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Alege ochelari de calitate pentru confortul și siguranța ochilor

Ochelari de vedere sau ochelari de soare, cu tratamente antireflecție sau fără, modele actuale, la modă...

Ai nevoie de un utilaj în construcții?! Poți CUMPĂRA/ÎNCHIRIA oricând de la Utilaje Bistrița

Te-ai apuca de construit, de demolat sau de modificat o construcție, dar n-ai cu ce lucra....

Se fac angajări la Geoplast, Salon Claudia, IMP România și Leoni! Locuri de muncă, disponibile în Bistrița

Se fac angajări la Geoplast, Restaurant Jacqueline, Supercom, Transmixt și Salon CLAUDIA! Locuri de muncă disponibile sunt și la Restaurant Subway Viișoara, RCS & RDS și Electroplast. Leoni are nevoie de 275 de muncitori cablaje. Oferta completă, mai jos: