11 C
Bistrița
miercuri, octombrie 4, 2023

„Sezonul” enterocolitei: 19 copii și 8 adulți au ajuns la UPU în weekend cu afecțiuni specifice acestei boli

Tot mai multe persoane ajung la spital, zilele acestea, cu simptome specifice enterocolitei. Numai sâmbătă și duminică, la UPU s-au prezentat 19 copii și 8 adulți cu astfel de simptome.

În perioada de vară – în special – există numeroase cazuri de enterocolită. Atât adulții, cât și copiii, pot manifesta simptomatologie specifică acesteia. Unii se pot trata acasă, alții au nevoie de internare. În special copiii – predispuși la deshidratare severă – au nevoie de spitalizare.

Cei mai predispuși la îmbolnăvire sunt copiii și persoanele peste 65 de ani, sau care prezintă comorbidități.

În acest weekend, la UPU au ajuns 27 de pacienți cu simptome specifie enterocolitei.

La UPU Pediatrie s-au prezentat sâmbătă și duminică 19 copii cu simptome specifice enterocolitei. În același interval de timp, la UPU SMURD au ajuns 8 adulți cu astfel de simptome.

Este perioada propice – ca să spunem așa – pentru o astfel de afecțiune. Personalul medical spune că momentan nu s-a înregistrat un număr mai mare de pacienți cu astfel de simptomatologie, comparativ cu anii precedenți”, a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, purtătorul de cuvânt al SCJUB, Florin Lazăr.

Reporterii Bistrițeanul.ro au discutat zilele trecute cu dr. Ana Maria Piticaș despre momentele în care TREBUIE să ne facem griji.

CUM ne protejăm

Nu ne putem proteja 100%. Dar, putem preveni prin respectarea normelor de igienă, refrigerarea alimentelor și pregătirea termică a acestora” a subliniat dr Ana Maria Piticaș.

Cel mai atenți trebuie să fim la produsele proteice. Iar brânzeturile sunt cele mai ”cu risc”. Telemeaua e alimentul care duce cel mai des la infestarea cu stafilococ. Iar simptomatologia apare cel mai repede- vărsături.

CUM ne tratăm

Enterocolita nu e o boală gravă, de cele mai multe ori. Iar aceasta poate fi tratată cu hidratare și odihnă.

Dacă simptomatologia apare noaptea, e firesc să mergi la UPU. Dar dacă nu, se poate merge la medicul de familie. Asta când e vorba de leșin și deshidratare severă:

  • uscarea gurii
  • scăderea diurezei (urinare mai puțină)
  • vărsături multe” a explicat medicul.

La copii poate apărea și somnolența, letargia, lipsa apetitului.

În cele mai multe cazuri, tratamentul pentru enterocolită e cu perfuzie, pentru rehidratarea corpului. Iar pentru cazurile de internare e nevoie cam de 2 – 3 zile de rehidratare. Deci va sta 5 – 7 zile în spital.

Mai multe puteți afla urmărind episodul despre enterocolită și alte afecțiuni ale „sezonului de vară”, în emisiunea „Medicina pe limba ta”:

Emisiunea „Medicina pe limba ta” este un proiect de educație pentru sănătate inițiat de Bistriteanul.ro și susținut de Policlinica MED TOTAL – Str. 1 Decembrie, Nr 30. 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Rombat caută analist cumpărări, electrician, gestionar și operatori. Locuri de muncă, disponibile și la Kreativ Metal, Fan Courier, Transmixt, Sanovil

Rombat are nevoie de Analist cumpărări, gestionar și operatori producție. Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Leoni, Kreativ Metal, Clinica Sanovil, Stewo Năsăud, Electroplast, Fan Courier sau MasterFoam. Oferta completă - mai jos:

Woooww! Deserturi de toamnă, cu puțin zahăr, surpriza toamnei de la Gelateria Aniela

Gelateria Aniela surprinde, din nou, cu un meniu delicios, de toamnă, numai bun de împărțit cu cineva drag și perfect pentru cei care țin la dietă! Vă așteaptă așadar deserturi de toamnă, inedite și, important, cu puțin zahăr. Pot fi servite pe loc sau la pachet. Dar puteți face și comandă.

REDUCERE 20 la sută, astăzi și mâine, în magazinele MARECOM! Sunt Zilele MARECOM, împlinesc 18 ani de activitate

Producătorul Marecom a ajuns la 18 ani de activitate și sărbătorește alături de clienți, cu oferte...