8.1 C
Bistrița
miercuri, aprilie 24, 2024

Sfânta Maria: Tradiții și obiceiuri din Rusu Bârgăului

Nici tradițiile nu mai sunt ce au fost odată! Cu toate acestea, într-o localitate de pe faimoasa Vale a Bârgăului acestea încă se mai păstrează!

Este vorba despre localitatea Rusu Bârgăului din comuna Josenii Bârgăului. Cuvântul „bârgău” își are originea în latină și înseamnă de fapt o așezare în apropierea vămii sau a graniței.

Rusu Bârgăului este localitatea în care sărbătorile precum „Sfântă Mărie Mare” mai stârnesc emoții și aduc aminte de vremurile de odinioară… Atunci, femeile își îmbrăcau toate portul popular și veneau la biserică, iar aceasta era neîncăpătoare pentru câți oameni veneau! După slujba de la biserică, ceterașii locului cântau până târziu în noapte, se petreceau și era numai voie bună!

Mâncărurile trebuiau să fie dintr-acelea mai bune și pregătite cu migală, însă vedeta zilei… este porția de ardei umpluți cu sos de roșii pe care orice bârgăuancă trebuie să o pună pe masă! Dacă te cheamă și „Maria”, cu atât mai mult trebuie să fii pregătită să-ți onorezi invitații așa cum presupune datina!

Înainte se făceau jocuri populare, spectacole folclorice cu invitați de seamă. „Veneau oaspeți de pe tot Bârgăul. Era pur și simplu praznic”, spune Vasile Plecat, om de-al locului. „Pentru Ruseni e sărbătoare mare, ca și cum ar fi Crăciunul, ca și cum ar fi Paștele.”

Dar de ce sărbătoarea Sfintei Marii se ține mai cu seamă în Rusu Bârgăului decât pe alte sate ?

Ei bine, biserica din sat, cel mai important edificiu pentru locuitorii vatrei, a fost sfințită chiar pe 15 august, de Sfânta Maria! Construită în 1907, biserica poartă hramul Sfântului Nicolae, iar clopotele bisericii au fost aduse tocmai din Statele Unite ale Americii!

„O fost oameni care o fost plecați de aici în America și au donat clopotele la biserică din America. De acolo au adus primele clopote”, mai explică Vasile Plecat.

Mașina era un lux pe vremuri, iar toată lumea venea în trăsuri la biserică. „Atunci nu veneau cu mașinile, veneau cu trăsurile. Tot Bârgăul era plin de căruțe. În niciun sat nu îi ca în Rus!”, spune bârgăuanul.

Ce sărbătorim cu exactitate pe 15 august?

Potrivit Sf. Tradiții, Maica Domnului și-a trăit ultimii ani pe pământ la Efes, alături de Sf. Ioan Evanghelistul. Ea nu a gustat niciodată moartea, ci pur și simplu a adormit, ca toți oamenii, curând după aceea fiind ridicată cu trup și suflet la ceruri (exact ca Iisus Hristos), urmând a fi încoronată acolo de Fiul ei ca Regină a Universului.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis.