15.5 C
Bistrița
luni, septembrie 25, 2023

Sfânta Maria: Tradiții și obiceiuri din Rusu Bârgăului

Nici tradițiile nu mai sunt ce au fost odată! Cu toate acestea, într-o localitate de pe faimoasa Vale a Bârgăului acestea încă se mai păstrează!

Este vorba despre localitatea Rusu Bârgăului din comuna Josenii Bârgăului. Cuvântul „bârgău” își are originea în latină și înseamnă de fapt o așezare în apropierea vămii sau a graniței.

Rusu Bârgăului este localitatea în care sărbătorile precum „Sfântă Mărie Mare” mai stârnesc emoții și aduc aminte de vremurile de odinioară… Atunci, femeile își îmbrăcau toate portul popular și veneau la biserică, iar aceasta era neîncăpătoare pentru câți oameni veneau! După slujba de la biserică, ceterașii locului cântau până târziu în noapte, se petreceau și era numai voie bună!

Mâncărurile trebuiau să fie dintr-acelea mai bune și pregătite cu migală, însă vedeta zilei… este porția de ardei umpluți cu sos de roșii pe care orice bârgăuancă trebuie să o pună pe masă! Dacă te cheamă și „Maria”, cu atât mai mult trebuie să fii pregătită să-ți onorezi invitații așa cum presupune datina!

Înainte se făceau jocuri populare, spectacole folclorice cu invitați de seamă. „Veneau oaspeți de pe tot Bârgăul. Era pur și simplu praznic”, spune Vasile Plecat, om de-al locului. „Pentru Ruseni e sărbătoare mare, ca și cum ar fi Crăciunul, ca și cum ar fi Paștele.”

Dar de ce sărbătoarea Sfintei Marii se ține mai cu seamă în Rusu Bârgăului decât pe alte sate ?

Ei bine, biserica din sat, cel mai important edificiu pentru locuitorii vatrei, a fost sfințită chiar pe 15 august, de Sfânta Maria! Construită în 1907, biserica poartă hramul Sfântului Nicolae, iar clopotele bisericii au fost aduse tocmai din Statele Unite ale Americii!

„O fost oameni care o fost plecați de aici în America și au donat clopotele la biserică din America. De acolo au adus primele clopote”, mai explică Vasile Plecat.

Mașina era un lux pe vremuri, iar toată lumea venea în trăsuri la biserică. „Atunci nu veneau cu mașinile, veneau cu trăsurile. Tot Bârgăul era plin de căruțe. În niciun sat nu îi ca în Rus!”, spune bârgăuanul.

Ce sărbătorim cu exactitate pe 15 august?

Potrivit Sf. Tradiții, Maica Domnului și-a trăit ultimii ani pe pământ la Efes, alături de Sf. Ioan Evanghelistul. Ea nu a gustat niciodată moartea, ci pur și simplu a adormit, ca toți oamenii, curând după aceea fiind ridicată cu trup și suflet la ceruri (exact ca Iisus Hristos), urmând a fi încoronată acolo de Fiul ei ca Regină a Universului.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Michaela’s Brasserie, Transmixt, Masterfoam și Tehnoprod Plast SRL

Michaela’s Brasserie are nevoie de ajutor cofetar, brutar – patiser și ospătar. Transmixt caută șoferi de autobuz. Se oferă salariu corect, bonuri de masă, condiții de lucru moderne, instruiri dedicate și alte avantaje specifice. Ce alte locuri de muncă sunt diponibile în Bistrița:

Cel Mai Cool Desert – Bubble Waffle – a ajuns la Năsăud!

Copiii și adolescenții din Năsăud sunt în extaz, de ieri! Cel mai cool desert – bubble waffle – a ajuns și în orașul lor! Cei doi foști colegi de liceu și-au extins afacerea delicioasă, deschizând un punct și în orașul academicienilor - Năsăud.

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest sunt invitați la Oradea pe 14 septembrie să se înscrie în programul ScaleOut 4X10, organizat de RBL și ING Bank

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj) sunt invitați la Oradea, pe 14 septembrie 2023, cu ocazia lansării ScaleOut 4x10 - program de scalare organizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România.