-0.6 C
Bistrița
marți, ianuarie 31, 2023

SFATURI pentru sezonul rece, de la medici și polițiști!

Ne aflăm în perioada sezonului rece, așa că există șanse mai mari să ne îmbolnăvim. De aceea medicii transmit câteva sfaturi. Și polițiștii vin cu recomandări pentru această perioadă. Aveți grijă cui deschideți ușile!”, transmit aceștia din urmă.

În sezonul rece, anumite boli apar cu o frecvență mai ridicată. Tocmai de aceea medicii vin cu anumite sfaturi, pentru a evita răspândirea virușilor.

Bolile «de sezon» includ guturaiul, virozele respiratorii, pneumopatiile, gripa și alte afecțiuni acute din sfera ORL. Ele pot surverni și vara, dar incidența lor este crescută în acest sezon tocmai din cauza aerului rece favorizant, scăderii imunității locale sau generale a organismului și a circulației favorizate a germenilor”, transmit reprezentanți DSP BN.

Măsuri preventive 

1. Măsuri nespecifice, generale:

Cel mai eficient mijloc de prevenție rămâne igiena personală, precum spălarea mâinilor cu săpun și apă din abundență.

Alte recomandări :

 • izolarea la domiciliu sau spital a celor bolnavi
 • evitarea colectivității – serviciu, grădiniță, școală, spații închise supraaglomerate
 • folosirea unei batiste sau a unui șervețel de unică folosință în cazul strănutului sau tusei, astfel se poate preveni răspândirea infecției
 • spălatul mâinilor cu apă caldă și săpun după strănut, tușit
 • vestimentație adecvată temperaturii de afară (căciuli, mănuși)
 • amânarea vizitelor la persoanele bolnave
 • aerisirea încăperilor la domiciliu sau la locul de muncă
 • alimentație sănătoasă cu multe fructe și legume. Creșterea aportului de vitamine în alimentație, în special a Vitaminei C – necesară fortificării sistemului imunitar
 • mișcare fizică în aer liber, pentru că efortul fizic tonifică organismul
 • evitarea oboselii fizice și psihice prelungite
 • evitarea fumatului activ sau pasiv și a consumului de alcool

În această perioadă, trebuie să se acorde o atenție specială copiilor – evitarea situațiilor în care aceștia sunt lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate, evitarea transporturilor pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător.

Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături (în acest caz, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea unui medic).

2. Măsuri specifice :

Vaccinarea antigripală este cea mai importantă metodă de prevenire a infecției și în special a complicațiilor datorate infecției gripale. Vaccinarea este importantă în special pentru persoanele cu mare risc de complicații datorate gripei și pentru persoanele care îngrijesc persoane cu gripa sau complicații datorate gripei, astfel:

 • Persoanele cu vârsta peste 65 ani
 • Copiii cu vârsta sub 2 ani
 • Copii și adulții cu diverse afecțiuni cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice
 • Gravide, conform recomandărilor OMS
 • Copii şi vârstnici instituţionalizaţi
 • Persoane cu imunitate scăzută prin alte boli
 • Personalul medical

SFATURILE POLIȚIȘTILOR

Tot în sezonul rece, pe o perioadă întinsă de timp, datorită sărbătorilor, se umblă cu colindul, uratul etc. Oamenii legii recomandă tuturor să fie precauți în ceea ce privește deschiderea ușii casei pentru oricine.

Este bine să nu îi poftiți în casă pe colindătorii pe care nu-i cunoașteți. Vă pot colinda la uşă. Odată ce persoane necunoscute au intrat în casă, puteţi deveni victima unui furt. Nu le daţi ocazia să aibă acces la poşeta lăsată pe hol sau la portofelul ori telefonul aflate pe masa din bucătărie. La fel de important: dacă aţi primit colindători în casă, nu-i lăsaţi singuri pentru a merge în altă încăpere să căutaţi bani sau produse alimentare. Dacă nu aveţi pachetele pregătite, mai bine îi lăsaţi să aştepte pe scara blocului. Încuiaţi uşile, chiar şi atunci când sunteţi acasă sau plecaţi pentru câteva minute”, transmit polițiștii.

Se impun anumite precauții și în ceea ce privește scările de bloc.

Pe lângă infracţiunile de furt din locuinţe, hoţii pot lua și bunuri lăsate pe casa scării. De aceea, este bine să nu deschideţi oricui uşa de la intrarea în bloc. Învățați-i pe copii să nu deschidă uşa nimănui în lipsa dumneavoastră, pentru a nu trăda faptul că sunt singuri în casă”, mai spun oamenii legii.

De asemenea, polițiștii vă sfătuiesc să nu anunțați prea multă lume despre plecatul în concedii. Postările pe rețelele de socializare ar putea deveni astfel o invitație” pentru rău făcători.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama Jelna, Clinica Sanovil și Electroplast

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Electroplast care angajează Key Account Manager. Crama...

Amicii Building angajează ingineri constructori și finisori amenajări interioare/exterioare! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la AMICII  BUILDING, unde este nevoie de finisori...

Probleme la sistemul de direcţie al mașinii? Beneficiază de oferta MATEROM AUTOMOTIVE Service

Dacă ai probleme la sistemul de direcție al mașinii, e momentul să te bucuri de oferta MATEROM AUTOMOTIVE Service! Prețuri avantajoase: