-10.4 C
Bistrița
joi, februarie 9, 2023

„Sinucigașul” de la Prefectură umbla cu oala de sarmale la judecători, în speranța că i se va face dreptate

Bistrița a fost șocată ieri, când un bărbat amenința că se aruncă în aer, în fața Prefecturii. Motivul? De ani buni se judecă pentru un teren moștenit. Nicolae Turja a dus și o oală cu sarmale judecătoarei, sperând la o sentință favorabilă.

Liniștea orașului a fost zguduită ieri, când un bărbat trecut de 70 de ani amenința că se aruncă în aer, în fața Prefecturii.

Originar din Bistrița Bârgăului, Nicolae Turja nu este la primul gest „ieșit din comun„. Acesta însă a fost cel mai excentric.

Nemulțumirile sale sunt vechi, de ani de zile. 

Acesta încearcă de aproape 20 de ani să intre în posesia unui teren moștenit de la bunica sa. În 2008 bărbatul a reușit să câștige definitiv și irevocabil terenul cu pricina. Totuși, nici până azi NU a reușit să intre în posesia lui.

„Prin decizia civilă nr. 229/2008 a Tribunalului Bistrița Năsăud mi s-a constatat dreptul de propietate asupra suprafeței de 2,32 ha, comuna Cetate, județul Bistrița-Năsăud, teren pe care l-am moștenit de la bunica mea și pentru care m-am luptat în instanță 12 ani. Deși am sentințe definitive și irevocabile (…) prefectul județului și conducerea comunei Cetate au refuzat să respecte decizia Tribunalului Bistrița-Năsăud, sistematic, încălcând legea. După cum se observă din actele medicale anexate, sunt bolnav și cred că domnii aceștia, care prin nerespectarea acestor decizii sfidează legea și comit zilnic infracțiunea de nerespectare a hotărârilor judecătorești, așteaptă ca eu să mor să le rămână lor pământul”, scria el disperat conducerii EVZ.

Nicolae Turja a avut o sentință definitivă și irevocabilă dată încă din 2008. În 2013 bărbatul a câștigat un nou proces la Judecătoria Bistrița împotriva Comisiei Locale pentru Reconstituirea Dreptului de Proprietate Asupra Terenurilor din comuna Cetate, dar și asupra Comisiei Județene pentru Reconstituirea Dreptului de Proprietate Privată asupra terenului. Cele două comisii au fost obligate să îi plătească bărbatului o sumă de 10.000 de lei – reprezentând daune morale.

Cu oala de sarmale pe la judecători

În 2014 a ajuns din nou în fața instanței de judecată, sperând să își recupereze terenul bunicii. În zadar însă…

În 2017, o grefieră de la Tribunalul Bistrița-Năsăud a fost arestată pentru trafic de influență. Dosarul a fost instrumentat de procurorii DNA.

În dosar apar informații conform cărora concubina lui Nicolae Truja ar fi încercat, pentru obținerea unei sentințe favorabile, să-i facă pe plac judecătoarei. Aceasta i-a trimis, prin intermediul grefierei, cozonaci, oale cu sarmale, zacuscă, tort și carne de porc.

Procurorii DNA susțineau că fosta grefieră Veronica Feher ar fi pretins de la o femeie – Cornelia R. (concubina lui Nicolae Truja) prepararea unor anumite produse alimentare.

Este vorba despre 30 de borcane de zacuscă, doi cozonaci, un tort, o salată de boeuf, sarmale cu tot cu oala în care au fost fierte – „bunuri pe care grefiera le-ar fi primit promițând că în schimbul acestor foloase necuvenite va interveni pe lângă judecătoarea Vrânceanu Voichița față de care a lăsat să se înțeleagă că are influență și o va determina pe aceasta să emită o soluție favorabilă suspectului Turja Nicolae”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Prefectura susține că în 2019 s-a încercat oferirea unui alt teren, pe care bărbatul l-a refuzat

Printr-o Hotărâre a Comisiei Judeţene Bistriţa-Năsăud din anul 2009, a fost validată Anexa nr.49 Cetate cu 21 poziţii. În Anexa nr.49 Cetate, mama bărbatului a fost înscrisă cu suprafaţa de 4,60 ha în calitate de moştenitoare după soț. Bărbatul în cauză a fost înscris în calitate de moştenitor cu suprafaţa de 2,32 ha” explică Instituția Prefectului.
Problema e că prin hotărârea respectivă a fost validat dreptul de proprietate ca întindere, nefiind stabilite şi amplasamentele.
Și în instanță, îi este recunoscut dreptul de proprietate fără amplasament.
Întrucât Comisia locală Cetate nu avea teren la dispoziție, s-a procedat la formularea mai multor cereri de către Comisia judeţeană Bistriţa-Năsăud către A.D.S. Bucureşti, iar în anul 2019 a fost încheiat protocolul de predare-preluare a terenurilor între Comisia locală Cetate şi A.D.S.” transmite Inastituția Prefectului.
Nicolae Turja a fost invitat la punerea în posesie,  dar acesta NU a fost de acord cu amplasamentele oferite de Comisia locală Cetate.
Potrivit alin.(2) al art.16 din H.G. nr.401/2013 în cazul în care persoanele cărora li s-a făcut comunicarea nu se prezintă la data şi locul stabilite, punerea în posesie şi întocmirea proceselor-verbale se face în prezenţa unor martori, de regulă proprietari vecini. Titlurile de proprietate, precum şi procesele-verbale de punere în posesie se comunică prin poştă, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire” transmite Instituția Prefectului.
Astfel, a fost emis un titlu de proprietate în 11.05.2021 pentru suprafaţa de 4,60 ha.
Urmează să fie emis şi al doilea titlu de proprietate forţat pentru suprafaţa de 2,32 ha întrucât luni, pentru data de 07 iunie a fost convocat din nou la punerea în posesie, s-a prezentat şi a refuzat amplasamentul” mai explică reprezentanții Prefecturii.

A fost momentul ce a declanșat acțiunea de ieri

Totuși, supărarea de luni l-a făcut ca în  8 iunie- marți- să ducă o adresă Prefecturii prin care să anunțe că din data de 9 iunie- miercuri- va intra în greva foamei.
Doar că ieri,  în 9 iunie- s-a prezentat în fața instituției cu ALTE gânduri. Cu un cuțit în mână, și o butelie cu gaz pe scaunul din dreapta, acesta a amenințat că-și ia viața.
Despre incident puteți reciti și vedea imagini, AICI:
FOTO- propolitica.ro

 

 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Clinica Sanovil caută economist, Electroplast angajează Key Account Manager, Rombat are nevoie de operatori producție

Electroplast angajează Key Account Manager, iar Crama Jelna are nevoie de recepționer SPA, ospătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută un economist priceput, Rombat - operatori producție...

Se fac angajări la Crama Jelna, Clinica Sanovil și Electroplast

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Electroplast care angajează Key Account Manager. Crama...

Amicii Building angajează ingineri constructori și finisori amenajări interioare/exterioare! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la AMICII  BUILDING, unde este nevoie de finisori...