12.7 C
Bistrița
duminică, octombrie 1, 2023

Soluția găsită de Primăria Bistrița pentru clădirea de pe Șincai distrusă pentru a face loc sediului de la Patrimoniu: o cumpără!

Constructorul care a realizat sediul Direcției de Patrimoniu a Primăriei Bistrița de pe Șincai a distrus o clădire din imediata vecinătate. Municipalitatea a refuzat să repare stricăciunile, umblând un deceniu prin instanțe. Noua conducere a Primăriei Bistrița vine cu o altă soluție: o cumpără cu un milion și jumătate de lei.

Coșmarul proprietarului clădirii de pe strada Gheorghe Șincai, de la nr. 2, a început în 2011. Atunci, Imobil Dan câștiga licitația pentru construirea unei noi clădiri în vecinătate, care avea să adăpostească Direcția de Patrimoniu a Primăriei Bistrița.

Lucrările s-au finalizat în 2013. După demolarea vechii clădiri și în timpul execuției fundației pe piloți, constructorul constată fisuri oblice mari la etajul I, fațada posterioară și laterală dreapta a imobilului. Acesta trimite o adresă Primăriei Bistrița prin care cere schimbarea de soluție pentru consolidarea clădirilor învecinate.

Se decide demolarea parțială a clădirii pe porțiunea afectată și reconstruirea ei. Proprietarul, Cafe Bar Select SRL acceptă această variantă, convins fiind că Primăria Bistrița va reface ce a stricat. Primăria Bistrița uită de această „promisiune”, iar proprietarul se vede nevoit să ceară asta în instanță.

Au urmat 10 ani de procese, timp în care proprietarul clădirii și-a pierdut și singurul chiriaș, Banca Transilvania. În cele din urmă, instanța a obligat Primăria Bistrița, printr-o sentință definitivă, să refacă ce a distrus și să plătească daune de peste 150.000 de euro. Întreaga poveste o puteți citi mai jos:

Primăria Bistrița trebuie să plătească DAUNE URIAȘE după ce a distrus cu bună știință o clădire din Centrul Vechi. Și să refacă ce-a distrus…

Cum alege noua administrație să rezolve problema?!

Nici noua administrație nu s-a grăbit să repare clădirea, cu toate că exista o setință definitivă în acest sens. În prag de sărbători vine însă cu o nouă variantă: cumpărarea ei. Municipalitatea alocă peste un milion și jumătate de lei pentru achiziționarea clădirii și a terenului aferent.

Vrea să repare clădirea și să amenajeze acolo birouri pentru alte servicii publice din primărie și pentru aparatul de specialitate al primarului:

„Prin achiziționarea acestor spații de către municipalitate se dorește atât reglementarea situației juridice a întregului imobil, construcții și teren, situat în strada Gheorghe Șincai nr. 2, cât și stingerea litigiilor, astfel încât să poată fi supus atât unor lucrări de reabilitare și modernizare în vederea punerii în siguranță a acestuia, cât și extinderea imobilului situat la aceeași adresă în vederea amenajării unei clădiri de birouri, în care să se desfășoare doar activități ale serviciilor publice municipale și ale direcțiilor din cadrul aparatului de specialitate al primarului municipiului Bistrița”, se arată în proiectul de hotărâre ce urmează a fi votat luna aceasta în Consiliul Local.

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

4 COMENTARII

  1. Abuzul facut de fosta administratie trebuia taxat si mai dur.
    Eu in calitate de cetatean daca faceam aceasta pozna eram la puscarie. In CONSTITUTIE parca se spune ca nimeni nu e mai presus de lege, insa si in acest caz vedem cum nu functioneaza legea.

  2. Asta-i culmea ! Deja orasul e plin de cladiri apartinand primariei, colcaind de taietori de frunze la caini, platiti regeste dar infatuati si morocanosi! Vezi: cladirea principala (enorma ea insasi), cladirea de pe Sincai, fosta banca Tiriac de pe Odobescu, spatiul de pe Pietonal, unde se dau legitimatiile pentru pensionari, spatiul de pe Dornei, …. Opriti-va, pentru Dumnezeu, aveti peste o mie de salariati!! Dezastru, d-le Turc, zau asa ! Pe cand un sediu special pentru celebrii consilieri ?

  3. nu mai mentionam ca insusi proportiile pasajului vechi au fost ilegal modificate prin faptul ca primarul cretu a deplasat cladirea noua cu un metru mai adinc in pasaj, rezultatul fiind si arcada noua a pasajului care arata grotesc fata de proportiile initiale, fapt pt care primaria si constructorul ar trebui sa răspundă in justitie pt. mutilare de areal istoric.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Woooww! Deserturi de toamnă, cu puțin zahăr, surpriza toamnei de la Gelateria Aniela

Gelateria Aniela surprinde, din nou, cu un meniu delicios, de toamnă, numai bun de împărțit cu cineva drag și perfect pentru cei care țin la dietă! Vă așteaptă așadar deserturi de toamnă, inedite și, important, cu puțin zahăr. Pot fi servite pe loc sau la pachet. Dar puteți face și comandă.

REDUCERE 20 la sută, astăzi și mâine, în magazinele MARECOM! Sunt Zilele MARECOM, împlinesc 18 ani de activitate

Producătorul Marecom a ajuns la 18 ani de activitate și sărbătorește alături de clienți, cu oferte...

Caravana Škoda vine la Bistrița

Te așteptăm în 21 și 22 Octombrie 2023, în parcare la Bistrița Retail Park (lângă Selgros), între orele 10:00 și 18:00, pentru două zile pline de surprize, concursuri și premii pentru toată familia. Vizitează-ne și profită de ocazia de a testa multe modele îndrăgite Škoda!