SPECTACOL în Munții Rodnei! Cerbii au ieșit la luptă, să impresioneze ciutele

SPECTACOL în Munții Rodnei! Cerbii au ieșit la luptă, să impresioneze ciutele

Lupte aprige în aceste zile în pădurile din Munții Rodnei! A început „boncănitul cerbilor”, un spectacol unic, care are loc în fiecare toamnă, la sfârșitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie, odată cu răcirea vremii. Bistriteanul.ro a intrat în posesia unor imagini video care prezintă spectacolul din munți, în toată splendoarea lui!

Fabulos spectacol în aceste zile în Munții Rodnei, din Bistrița-Năsăud! Cerbii fac scandal, scot răgete puternice ca să-și arate forța, se luptă între ei pentru a-și marca teritorialitatea și pentru a atrage, la final, ciutele. Vânătorii care au în grijă animalele sălbatice din fondurile de vânătoare Anieș și Valea Mare au ieșit în ultimele zile în teren, așa cum o fac în fiecare toamnă, pentru a urmări spectacolul naturii și a evalua exemplarele din teren. Ascunși în tufișuri, după ore de pândă, au reușit să surprindă câțiva dintre cerbii care se luptă pentru supremație în munți.

Dragoș Hârjoabă, vicepreședinte al Asociației Cinegetice Someșul-Rodna, cel care ne-a trimis imaginile video suprinse în weekend, în Munții Rodnei, a ținut să atragă atenția că, în urmă cu câțiva ani, acest spectacol aproape dispăruse, din cauza braconajului. Cum de câțiva ani fondurile de vânătoare din zonă sunt păzite de cei care le au în administrare, iar braconierii sunt „vânați” non-stop de paznici, situația s-a ameliorat, iar „boncănitul cerbilor” se desfășoară într-o libertate deplină.

„Cerbii își manifestă teritorialitatea, puterea, forța, scoțând aceste sunete. Cei care nu au cerboaice pe lângă ei, încearcă astfel să le atragă sau își cheamă rivalii să iasă la bătaie, să-și dispute cerboaicele”, a explicat Dragoș Hârjoabă pentru Bistrițeanul.ro.

Dacă primăvara cerbii își leapădă coarnele, în toamnă, acestea sunt crescute la loc și îi ajută în lupta cu rivalii. În perioada boncănitului, cerbii își anunță prezența prin mugete puternice, prin care încearcă să-și intimideze adversarii. Un cerb poate să trăiască în libertate până la 20 de ani, iar la maturitate poate ajunge să cântărească și peste 300 de kilograme. Preferă să trăiască în zonele de deal și munte, dar în ultimii ani i-a fost semnalată prezența și în zonele de câmpie. Dragoș Hârjoabă estimează că numai în zona Munților Rodnei sunt sute de cerbi și ciute, efectivul fiind în creștere continuă, în ultimii ani, datorită, mai ales, stopării braconajului.

Primăria Bistrița încasează anual peste 100.000 de euro sub formă de taxă de reabilitare termică noiembrie 17, 2019 - Municipalitatea desfășoară în această perioadă cel mai amplu program de reabilitare termică a blocurilor de locuit. Parte din finanțare este asigurată din fonduri europene, parte de primărie și parte din buzunarul bistrițenilor. Anual, municipalitatea încasează peste 100.000 de euro sub formă de taxă de reabilitare termică.
POVEŞTI DIN SAT: Lidia noiembrie 17, 2019 - Se întâlnesc în fiecare an, la Luminație. Este locul în care nu poate lipsi niciunul dintre ei. De obicei, îşi scriu înainte. Se caută și peste an.
VIDEO – Ioan Turc: Și PSD știe că avem cel mai bun candidat, dar nu pot să recunoască! noiembrie 17, 2019 - Ioan Turc, președintele PNL BN, a promis ieri, în fața Președintelui, că liberalii îi vor bate pe PSD-iști ”foarte, foarte rău”, în al doile tur de scrutin. ”Și PSD știe că avem cel mai bun candidat, dar nu pot să recunoască!” a declarat acesta.
REȚETA FERICIRII: Jumătate de viață-n Mexic, jumătate în Bistrița! Plus iubire în toate! noiembrie 17, 2019 - Cine a cunoscut-o pe Florentina Pop, fostul manager al Pensiunii Miracolo, nu poate spune decât că e o persoană fericită. Iar rețeta pentru acest lucru ni l-a spus chiar ea. Jumătate de viață în Mexic, jumătate la Bistrița. Multă iubire în tot ce faci și accentul pe oameni.
ALEGERI 2019: Cum face PSD campanie. Dezvăluirile lui Klaus Iohannis noiembrie 17, 2019 - Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România Normală este o Românie în care PSD nu se regăseşte nici în conducerea statului, nici în conducerea judeţelor. El a acuzat PSD că împroaşcă venin, minciuni şi fake news.
Rostul de dimineaţă: Cum ne credem şi cum suntem de fapt… noiembrie 17, 2019 - Cum ne credem şi cum suntem de fapt… Cum e distribuită puterea la noi? Cât de religioşi ne credem şi cât suntem în realitate…?! Cât de masculini, servili, liberi sau ospitalieri ne credem? Cum suntem în realitate...?
La Spital, ca-n marile centre: O comisie de medici analizează fiecare caz și stabilesc împreună tratamentul! noiembrie 17, 2019 - Un chirurg din cadrul Spitalului Județean a fost prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro. Acesta a vorbit despre relația extraordinară care există între chirurgi. Dar a explicat că există și o comisie oncologică ce dezbate fiecare caz în parte. ”Ne consultăm ca să putem lua cea mai bună decizie pentru pacient!” a explicat dr Radu Elisei.
FOTO – GROAZNIC: Bunic mort într-un incendiu în Budac noiembrie 17, 2019 - Pompierii au fost solicitați să intervină la un incendiu, în Budacu de Sus. Din nefericire, după ce locuința a ars în întregime, înăuntru a fost găsit cadavrul unui bărbat.
VIDEO – Klaus Iohannis: PNL BN, ați câștigat bronzul! Vreau să câștigați atâtea primării încât sediul să vă fie neîncăpător! noiembrie 16, 2019 - În cadrul întâlnirii de la Sala Polivalentă, mai mulți reprezentanți ai PNL au luat cuvântul. Cu toții au felicitat filiala PNL BN și bistrițenii. ”Ați câștigat medalia de bronz. Sunteți în pole position pentru Primăria Bistrița. Vă doresc să câștigați atâtea primării la alegerile locale în așa fel încât sediul să fie neîncăpător când se întâlnesc toți primarii liberali” a declarat președintele Klaus Iohannis.
FOTO/VIDEO – Klaus Iohannis: Nu vreau dezbatere cu doamna Dăncilă! Sunt în război cu PSD! noiembrie 16, 2019 - Președintele României în exercițiu, Klaus Iohannis a fost prezent astăzi la Bistrița. A vorbit cu oamenii, a făcut declarații de presă și și-a provocat electoratul. ”Nu vreau o dezbatere cu doamna Dăncilă! Cu PSD nu sunt în competiție, sunt în război!” a declarat acesta.
FOTO: Tulburătoare poveşti despre eroi şi tragedii aviatice petrecute la câţiva paşi de Bistriţa noiembrie 16, 2019 - Poveşti extraordinare despre eroii care au pilotat avioane de vânătoare, pe aceste meleaguri, acum 75 de ani – vă stau la dispoziţie în aceste zile, la Muzeul Judeţean din Bistriţa. Aici a fost inaugurată o expoziţie cu totul specială, din care nu lipsesc tulburătoare fragmente de istorie.
Pepiniera de handbaliste junioare a județului se prezintă într-o super-competiție noiembrie 16, 2019 - La finalul acestei luni, bistrițenii vor avea ocazia să le cunoască pe cele aproape 300 de handbaliste care se pregătesc pentru ca peste câțiva ani să li se alăture sportivelor de la CS Bistrița. Totul va lua forma unei super-competiții!
VIDEO: Președintele Klaus Iohannis, așteptat de sute de bistrițeni pe Pietonal noiembrie 16, 2019 - Sute de bistrițeni au așteptat întâlnirea de astăzi cu președintele României, Klaus Iohannis. În scurt timp acesta va ajunge în fața Sălii Polivalente de unde le va vorbi bistrițenilor.
Dr. Radu Elisei: Suntem o echipă extraordinară de chirurgi, la Spital! noiembrie 16, 2019 - În luna august 2018 la Spitalul Județean Bistrița a început să lucreze dr Radu Elisei, medic specialist în chirurgia generală. Acesta a fost prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro, vorbind despre activitatea sa și operațiile în premieră făcute la Bistrița. ”Suntem o echipă extraordinară de chirurgi, la Spital!” a spus acesta.
VIDEO: Accident cu victimă încarcerată, la Rebrișoara! noiembrie 16, 2019 - Un accident rutier a avut loc în Rebrișoara. Un autoturism cu semn de începător a intrat din plin în remorca unui tractor, încărcată cu pământ. Un tânăr a rămas încarcerat.