18.4 C
Bistrița
duminică, iulie 3, 2022

Starea de alertă prelungită, DAR nu bătută-n cuie

Autoritățile au anunțat ieri prelungirea stării de alertă pe teritoriul României. S-a renunțat totuși la unele restricții. Florin Cîțu declara că „nu se dorește nicio zi în plus de stare de alertă. Asta dacă într-adevăr trendul infectărilor e în scădere”.

Ieri după-masă, autoritățile centrale au anunțat prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.

Principalele modificări constă într-un plus de libertate, și nu alte restricții suplimentare.

  • Se permite circulația în afara locuinței sau gospodăriilor pe 13 mai, în intervalul 02-05 dimineața, pentru sărbătoarea religioasă Ramadam a musulmanilor.
  • Este eliminată restricția privind participarea la procesiuni și/sau pelerinaje religioase legată de domiciliu sau reședință. Se va permite organizarea procesiunilor numai cu respectarea regulilor stabilite prin ordin de ministru.
  • Competițiile sportive se pot desfășura pe teritoriul României ca evenimente test / pilot, cu aprobarea CNSU, pe baza propunerii Ministerului Sportului. Participarea va fi permisă doar pentru cei vaccinați sau pentru cei care se află în zilele 15-90 ulterioare confirmării cu Covid, sau în cazul prezentării unui test PCR efectuat cu 72 de ore înainte. S-a mai adăugat, la solicitarea Ministerului Sănătății, și testul antigen efectuat de cineva autorizat, cu 24 de ore înainte.
  • Organizarea și desfășurarea activității în cinematografe, instituții de spectacole sau a concertelor să se poată desfășura cu participarea peste 50% din capacitate, ca evenimente test sau pilot, cu aprobarea CNSU, pe baza propunerii Ministerului Culturii. Regulile privind testele PCR, antigen sau pentru persoanele bolnave în ultimele 90 de zile, rămân similare cu cele de la evenimente sportive.

Noi vorbim despre evenimentele test / pilot. Nu împărțim populația (între vaccinați și nevaccinați), ci există cele 3 variante de populație vaccinată, testată sau care au avut boala în ultimele 90 de zile, dar nu în ultimele 15 zile. Nu vrei să te vaccinezi, te testezi. Nu se poate spune că forțăm populația să se vaccineze”, a declarat Arafat.

CE este voie și CE NU este voie în perioada stării de alertă, descoperiți în documentul de mai jos:

masuri impuse

Totodată, s-a stabilit lista țărilor din care cei ce vin TREBUIE să stea în carantină. Excepție fac, bineînțeles, cei care:

  • au 10 zile de la rapel
  • au dovada medicală că au fost infectați în ultimele 90 de zile
  • au test PCR NEGATIV, făcut cu maxim 72 de ore înainte, dar fără a sta mai mult de 72 de ore pe teritoriul României

Florin Cîțu declara faptul că se va face o analiză pentru a vedea dacă trendul infectărilor este în scădere.

Vom face o analiză să vedem exact care e situația. Dacă într-adevăr scade numărul de infectări. Dacă vom rămâne la același nivel, dacă vine un alt val. Vedem ce se întâmplă în continuare. Nu se dorește nicio zi în plus de stare de alertă, dacă situația nu o impune și dacă într-adevăr trendul infectărilor este în scădere”, a declarat primul ministru.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum să aveți mai puține jucării pentru copii

Jucării. Uneori, parcă sunt peste tot... ca o armată nesfârșită într-un război fără sfârșit. În ultimii...

Sortimentele de salam pe care trebuie să le încerci

Este unul dintre cele mai populare tipuri de cârnați din lume! Dar ce este mai exact? Acest...