16.9 C
Bistrița
luni, august 8, 2022

STAREA DE URGENȚĂ s-a prelungit până în 14 mai. „Dacă restricțiile sunt respectate, putem salva vieți”

Președintele Klaus Iohannis a făcut anunțul cu puțin timp în urmă. Starea de urgență se prelungește cu încă o lună. „Stați acasă pentru a nu ajunge pe un pat de spital! Fac un apel la toți cei care cred că lucrurile nu sunt atât de grave și ignoră reglementările. Nu păcăliți instituțiile statului, vă păcăliți singuri. Puneți în pericol buncii și părinții voștri…

Președintele Klaus Iohannis a emis astăzi decretul de prelungire cu 30 de zile a stării de urgență. Scopul acestei măsuri este acela de putea fi aplicate cele mai eficiente măsuri de combatere a răspândirii noului coronavirus.

Nu există semne certe ale unei încetinirii a pandemiei la nivel global. Numărul persoanelor infectate crește zilnic într-un ritm alert. Ne luptăm cu o epidemie extrem de greu de controlat chiar și în contextul adoptării unor măsuri speciale”, a mai precizat Klaus Iohannis. 

Președintele a mai subliniat că „acțiunea fermă și timpurie salvează vieți. Pericoul nu a trecut. Iar o relaxare a restricțiilor – cum văd că cer cu inconștiență unii politicieni – ar duce la o creștere a cazurilor și la o presiune uriașă pe sistemul sanitar.”

Klaus Iohannis:  Stați acasă pentru a nu ajunge pe un pat de spital

Stați acasă pentru a ne recupera viața cât mai repede. Altfel ar însemna că toate eforturile ar fi fost în van. Nu putem permite niciun pas înapoi în contextul în care avem de aface cu o răspândire intracomunitară. Se impune prelungirea stării de urgență”, a mai punctat Klaus Iohannis. 

Asta înseamnă menținerea măsurilor deja adoptate, dar și noi reglementări. Școlile rămân închise până în 14 mai. Activitățile didactice se vor desfășura online, ca până acum.  

Pe durata stării de urgență se pot plafona prețurile la medicamente, la alimente sau servicii de utilitate publică. Am adăugat în decret o mențiune specială pentru situația în care se va constata o scădere a prețurilor la energie pe piețele regionale. Guvernul va lua măsurile necesare astfel încât scăderile să se reflecte în prețul plătit de consumator”, a mai spus președintele. 

Este interzisă suspendarea activității centrelor pentru persoane vârstnice precum și pentru alte categorii vulnerabile. Totodată, furnizorii de servicii electronice au obligația de a evita posibilele situații de întrerupere.

Cu toții vrem să ne recâștigăm viața, dar cât de repede se întâmplă acest lucru depinde de respectarea acestor restricții. Fac un apel la toți cei care cred că lucrurile nu sunt atât de grave și ignoră reglementările. Nu păcăliți instituțiile statului, vă păcăliți singuri. Puneți în pericol bunicii și părinții voștri. Orice pas făcut dincolo de liniile trasate de aceste reglementări poate însemna îmbolnăvirea voastră și a celor dragi. Nu vă expuneți. Fiți responsabili și solidari”, a mai spus președintele Klaus Iohannis. 

Iohannis a mulțumit și celor care luptă în prima linie, și a transmis totodată condoleanțe celor 346 de familii îndoliate din România.

Declarația completă – AICI

Foto @ Digi24.ro

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum să faci profit cu bonusurile tale la pariuri

Bonusurile la pariurile online sunt folosite strategic pentru a încuraja noi jucători să se alăture caselor...

Cum să renovezi baia simplu și rapid

Baia este un spațiu important în orice locuință. Având în vedere că petrecem destul de mult...

Se fac angajări la Gelateria ANIELA! Casa EMA caută instructori fitness, Sanovil are nevoie de un asistent farmacie

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Gelateria ANIELA! Casa EMA caută instructori fitness,...