20.4 C
Bistrița
luni, octombrie 2, 2023

Stelele-n cer: mâine, la Biblioteca „George Coșbuc” din Bistrița

Săptămâna a început și se încheie cu Eminescu, la Biblioteca Județeană „George Coșbuc”: dacă luni a avut loc o întâlnire cu scriitori și o interesantă prezentare de cărți – mâine bistrițenii sunt invitați la un recital poetic extraordinar:

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud vă invită vineri, 18 ianuarie 2019, ora 18:00, în Clubul Cultural Coșbook al Bibliotecii Județene (Bistrița, str. Alexandru Odobescu, nr. 11), la recitalul de poezie pe versurile poetului Mihai Eminescu – „Stelele-n cer”, susținut de actrița Camelia Dincă Ion.

Însoțirea muzicală îi aparține îndrăgitului interpret de folk Florin Săsărman, scenariul și regia fiind semnate de Ioan Emil Teodorescu.

*****

Întâlnirea organizată de Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud sub semnul Zilei Culturii Naționale a fost dedicată poeziei neomoderniste, Transilvaniei și unora dintre scriitorii reprezentativi pentru acest spațiu cultural românesc. Iar afirmația a fost bine susținută de invitații lui Ioan Pintea, directorul acestei instituții și de cărțile care au fost lansate și prezentate în cursul întâlnirii de luni, desfășurată în Sala de lectură „Vasile Scridon”.

Mai întâi s-a vorbit despre cartea prof. Ion Pop „Poezia românească neomodernistă” (Editura Școala Ardeleană, 2018). Ioan Pintea: „Mă bucur să putem prezenta astăzi această carte monumentală, scrisă de d-l Ion Pop, despre care, recent, criticul și istoricul literar Paul Cernat spunea că este cartea de critică literară a anului 2018, <<o carte care îl confirmă pe autorul ei în poziția de cel mai important, consecvent și credibil critic român postbelic de poezie>>.

Criticul și istoricul literar Ion Pop a vorbit atât despre cartea sa, „Poezia românească neomodernistă”, cât și despre celelalte două cărți prezentate: „Ca o imensă scenă, Transilvania…”, de Mircea Zaciu (Editura Școala Ardeleană, 2018) și „Epopeea șobolanului Louse”, de Traian Ștef  (Editura Școala Ardeleană, 2018).

„Am scris această carte ca să fac, în același timp, un act de dreptate și o mărturisire de adeziune, de afecțiune, de solidaritate cu generația din care fac și eu parte. Este o zonă de creație literară care merită rediscutată. A contat pentru mine ideea, de altfel foarte mobilizatoare, de a încerca un fel de viziune de ansamblu, o panoramă, chiar dacă nu tocmai completă, asupra acestei lumi de mare valoare, care începuse să fie, cumva, marginalizată…”, a mărturisit Ion Pop.

Despre cartea lui Mircea Zaciu „Ca o imensă scenă Transilvania…” prof. Ion Pop a spus, între altele, că „este o carte de evocări, apărută cu ani în urmă, care intră bine ca primă carte într-o ediție de autor, una dintre cărțile majore ale profesorului Zaciu. Pentru că aici este o lume întreagă a Transilvaniei, de la începuturi și până la figurile cele mai marginale de jurnaliști, de scriitori de provincie, de cărturari, fiecare cu meritele lui, documentându-se extraordinar de strict și de atent, și până la deschiderea spre celelalte literaturi. Literatura germană și, mai ales, literatura maghiară. Este o bucurie și o emoție să citești această carte!”.

Poetul Ion Mureșan a remarcat că volumul lui Ion Pop „vine din generozitate și din simțul dreptății, de a avea răbdare cu celălalt. Dânsul nu bifează cărțile, chiar le citește. Ion Pop ne dă o lecție, că a fi intelectual înseamnă a avea atitudine! Eu asta am învățat de la d-l profesor încă de când eram la Echinox, că trebuie să ai atitudine față de lume”.

Despre cărțile prezentate la BJGC BN a vorbit și directorul Editurii Școala Ardeleană, George Vasile Dâncu. „Aș spune că aceste cărți sunt de referință, cărți de bibliotecă. A venit anul 2019 și se discută bilanțuri, se fac retrospective 2018 și cartea de poezie a lui Traian Ștef și cartea d-lui profesor Ion Pop sunt menționate ca cele mai importante titluri apărute anul trecut și sper să fie, pe măsura valorii lor, și comentate, premiate și citite!” (George Vasile Dâncu).

La finalul întâlnirii, poetul Traian Ștef a citit câteva poezii din volumul  „Epopeea șobolanului Louse”.

Marți 15 ianuarie, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” a depus o jerbă de flori la bustul lui Mihai Eminescu din Bistrița.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Woooww! Deserturi de toamnă, cu puțin zahăr, surpriza toamnei de la Gelateria Aniela

Gelateria Aniela surprinde, din nou, cu un meniu delicios, de toamnă, numai bun de împărțit cu cineva drag și perfect pentru cei care țin la dietă! Vă așteaptă așadar deserturi de toamnă, inedite și, important, cu puțin zahăr. Pot fi servite pe loc sau la pachet. Dar puteți face și comandă.

REDUCERE 20 la sută, astăzi și mâine, în magazinele MARECOM! Sunt Zilele MARECOM, împlinesc 18 ani de activitate

Producătorul Marecom a ajuns la 18 ani de activitate și sărbătorește alături de clienți, cu oferte...

Caravana Škoda vine la Bistrița

Te așteptăm în 21 și 22 Octombrie 2023, în parcare la Bistrița Retail Park (lângă Selgros), între orele 10:00 și 18:00, pentru două zile pline de surprize, concursuri și premii pentru toată familia. Vizitează-ne și profită de ocazia de a testa multe modele îndrăgite Škoda!