STRAŞNIC! Un tânăr din Bistriţa produce costume bărbăteşti din cânepă! Le vinde apoi în Franța, USA și Italia

STRAŞNIC! Un tânăr din Bistriţa produce costume bărbăteşti din cânepă! Le vinde apoi în Franța, USA și Italia

Ionuţ Rus, un tânăr din Bistriţa care a petrecut luni de zile în Nepal şi India, a pus pe picioare un impresionant proiect: produce costume bărbăteşti din cânepă pe care le vinde apoi în Franța, USA și Italia…! Ca și vagabond ajungi mereu în locuri ciudate, îți e dat să cunoști oameni interesanți și să te descurci cu puțin…

După ce a petrecut luni de zile explorând uimitoarele civilizaţii din India și Nepal, bistriţeanul Ionuţ Rus s-a lăsat cucerit de o idee: aceea de a exploata cânepa românească până în pânzele albe…

Ideea s-a născut tot în Nepal, culmea… Căci departe de casă, prin țări străine, limbi, rituri și obiceiuri străine se naște un sentiment ciudat de dor, și cu cât stai să meditezi mai îndeaproape asupra altor culturi și limbi, cu atât te simți mai atras de propria ta glie, cultură și limbă…”, a povestit Ionuţ Rus pentru Bistriţeanul.ro.

Aşa a apărut DeIonescu.com:

Totul a început cu o întâlnire miraculoasă…

Ca și vagabond ajungi mereu în locuri ciudate, îți e dat să cunoști oameni interesanți și să te descurci cu puțin…”, admite Ionuţ Rus.

Tânărul ne-a povestit că s-a nimerit să întâlnească, într-un mic sat nepalez de la poalele munților Himalaia, un japonez mai excentric.

Shey babaji – așa îl striga lumea – își petrecuse tinerețile hălăduind într-o peșteră ca și discipol al unui sadhu indian, care-l învățase taina de-a crește cânepă. Și astfel, de peste 30 ani se apucase și el să se-ndeletnicească cu o așa ocupație excentrică. Creștea Cannabis Sativa L., sau cânepă industrială. Ţăranii la sat îi zic cânepă românească...”

Japonezul Shey babaji creştea cânepă atât pentru fibră, cât și pentru sămânță. Cultivase cânepă în India, apoi în țara natală – Japonia, apoi se căsătorise cu-o anume Madame în Franța și cultivase și acolo. Iar acum își găsise un mic petec de pământ într-un uitat-de-lume sat nepalez unde făcea tot același lucru – ne-a povestit Ionuţ Rus.

Ciudat şi amuzant: să cauţi la mii de kilometri ceea ce ai deja, acasă…

Atras de recenziile excelente ale unor neo-zeelandezi, australieni, dar și americani, nemți sau francezi – tânărul din Bistriţa încerca să găsească „cea mai strașnică țesătură și s-o aduc acasă. Ce urma să fac cu ea, nu știam încă…”, explică Ionuţ Rus.

Ajuns – întâmplător sau nu – în acest sat, i-am povestit niponului of-ul și dorința mea de a găsi pânză din cânepă autentică. Lucru care l-a amuzat teribil. După ce-am servit un ceai, căci așa se ominește oaspetele în zonele cu pricina – mi-a spus că cea mai strașnică pânză de cânepă pe care el pusese mâna a fost chiar o țesătură de cânepă românească…!

Undeva prin anii ‘90-’91, pe vremea când locuia în Franța… I se părea ciudat și amuzant faptul că eu bătusem atâta drum să caut ceea ce aveam deja acasă… E ca și-n povestea aceea evreiească cu Jelek fiul lui Melek. Pentru mine momentul a sunat a «Bingo!». Şi uite așa am ajuns – odată întors pe meleagurile noastre, prin septembrie 2018 – să mă preocupe subiectul…”, îşi aminteşte Ionuţ Rus.

Se împlineşte în curând aproape un an de când a început proiectul.

A fost ajutat, ce-i drept, și de istoria țării: „România pe vremea Tovarășului avea o industrie prosperă în această direcție. În anul loviturii de stat ’89, ocupam locul I în Europa la cultura cânepii (cu peste 56.000 ha. cultivate) și locul III în lume după China și URSS…

Aveam cea mai mare stație de prelucrare a cânepii din Europa la Sânniculau Mare (în judeţul Timiș). Dar și sănătoase centre de cercetare și dezvoltare – vezi Lovrin (tot judeţul Timiș). Aici a fost omologat în 1981 soiul «Lovrin 110», iar mai apoi dezvoltat în «Lovrin 111» – unele dintre cele mai reușite și mai productive soiuri de acest fel din lume…”, explică Ionuţ Rus.

O poveste tragi-comică made in Bistriţa…  

E suficient să frunzăriţi câteva minute deionescu.com – ca să rămâneţi şi voi cu senzaţia că aţi aterizat pe un site fashion occidental. Impecabil design, umor, poveşti şi mult suflet.

Povestea modelelor alese, dacă e să vorbesc cu franchețe și deschis, e tragico-comică… Bugetul nostru de promovare fiind mult sub nivelul mării, am făcut totul, vorba românului, cu rubedenii, amiciții și cumetrii…”, admite amuzat Ionuţ Rus.

Tânărul a apelat la prieteni şi cunoştinţe din Bistriţa pentru a duce la bun sfârşit povestea. Au acceptat rolul de modele pentru costumele DeIonescu un prieten student la medicină în Cluj, un bistriţean actor la Teatrul Gong din Sibiu şi un talentat agent imobiliar din Bistrița.

Fotograful – Cristian Drăgan – îmi e văr de-al doilea, de loc din Țara Năsăudului. Asistentul de imagine – Alin Ceuca – a venit la recomandarea fotografului (și el bistrițean). Iar directorul de imagine, Marius Poienariu, tot din Bistrița, ni s-a alăturat la o masă… Am mâncat, am băut vin local de Jelna, și-am căzut de acord să facem bine și nu rău…”, a povestit Ionuţ Rus.

O viziune: Cum spuneau tovarăşii – o „Integrată”…

„I-am abordat așadar pe treabă bună, cu voiciune și cu o viziune: aceea de-a crea o «Integrată» – cum îi ziceau tovarășii… Adicătelea, să aducem sub aceeași cupolă Filatura-Țesătoria-Finisarea. Prin care să putem controla întreg procesul cânepii de la sămânță la produs finit…”, confirmă Ionuţ Rus.

Tânărul întreprinzător din Bistriţa şi-a văzut, în cele din urmă, visul împlinit: „Cu voia zeilor, toți s-au declarat deschiși să contribuie, în funcție de abilitatea fiecăruia, la re-vitalizarea cânepii românești…

Mai mult, echipa care a pus la punct întregul proiect a reuşit să şi vândă din creaţiile DeIonescu.  „Slavă Providenței – da…! Am vândut. Activitatea am început-o acuși o lună și ceva… Iar până acum am avut interes din Franța, USA și Italia. Am mai avut și prieteni care-au decis să ne dea o mână de ajutor. Au mai pescuit şi ei, pe ici pe colo, ba o vestă, ba o pereche de nădragi, fiecare după buget și nevoi, se-nțelege…

FOTO – Dipșa: A rămas blocată în mașină, după ce s-a oprit direct în capul de pod octombrie 14, 2019 - Un accident rutier a avut loc în Dipșa. O mașină a ajuns într-un cap de pod. Șoferița a rămas blocată. A fost extrasă, transportată la spital, iar polițiștii fac verificări.
Iohannis: Războiul cu PSD nu s-a terminat. Urmează bătăliile pentru prezidențiale, locale și parlamentare octombrie 14, 2019 - Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la întrunirea liberalilor din zona Vest, că PNL şi românii sunt în război cu PSD care, din prima zi de mandat, a început ”să atace România şi pe români”.
Se caută mecanic auto, bucătar, contabil sau barman! NOI locuri de muncă, în Bistriţa! octombrie 14, 2019 - PP Auto caută pentru angajare un mecanic auto cu experienţă în reparaţii şi diagnosticare, iar Panebo Gaz angajează contabil! Se caută şi bucătari, barmani, ingineri, brutari sau conducători auto! Se oferă condiţii avantajoase de muncă şi plată!
VIDEO – Proprietarul câinilor de pe Tărpiului: Îmi asum ce s-a-ntâmplat, stau rău cu timpul, dar îi iubesc! octombrie 14, 2019 - Peste 20 de câini stau într-o curte pe strada Tărpiului. Imaginile video surprinse de vecini au oripilat internauții. Câinii se mănâncă între ei și chiar au mâncat puiuți. Proprietarul a ținut să explice că își asumă ceea ce s-a întâmplat. ”Nu am timp destul, dar îi iubesc. Îi hrănesc și mă joc cu ei jumătate de oră pe zi!” a spus acesta. VEDEȚI și declarația reprezentanților DSVSA BN, cât și a unei iubitoare de câini:
FOTO: Cel mai mare pericol pentru bistriţenii de azi… octombrie 14, 2019 - Cel mai mare pericol pentru bistriţenii de azi? „Dumnezeu ne oferă la fiecare pas semne…! Prin oamenii şi situaţiile cu care ne confruntăm şi care ar trebui să ne ajute să ne oprim locului şi să descoperim..."
Aquabis: Se sistează apa, în Prundu Bârgăului octombrie 14, 2019 - Astăzi , 14 octombrie 2019, se va sista TOTAL furnizarea apei potabile în  localitatea Prundu Bârgăului. Ce stradă va fi afectată:
FOTO/VIDEO: Munca migăloasă l-a scăpat de medicamente și i-a readus zâmbetul pe buze octombrie 14, 2019 - A fost forțat să se pensioneze de boală. Iar după ce iubirea vieții lui pleacă dintre cei vii, Luca Oroian simte că ”nu mai e bun la nimic”. Asta până și-a pus pasiunea în practică. Astfel, că e vorba de căluți, ultimul răcnet de motocicletă, un trabant sau un Taf, o căsuță pentru păpuși sau o cutie pentru bijuterii, nenea Luca Oroian nu se dă înapoi de la nicio provocare. Obiectele din lemn ce ies din mâinile sale sunt IMPRESIONANTE.
Cabinete medicale de la Policlinică, inundate! Cum este afectat programul unității medicale: octombrie 14, 2019 - Mai multe cabinete medicale de la policlinica Spitalului Județean de Urgență Bistrița au fost inundate. Deși problema a fost rezolvată, activitatea ambulatoriului a fost perturbată, fiind verificate echipamentele medicale din cabinetele respective.
Dacă ești convins că ea e aleasa, ia-i inelul de logodnă cu diamante de la Atlantis Gold! Luna asta, cu 10 la sută mai ieftin octombrie 13, 2019 - De cele mai multe ori dăruim bijuterii pentru a marca anumite momente importante din viața nostră: o cerere în căsătorie, căsătoria, botezul celui mic, o aniversare mai specială sau a unui om special din viața noastră. Și da, cadoul sub forma unei bijuterii este printre cele mai potrivite: cel drag poate avea mereu amintirea palpabilă a acelui moment fericit din viață, îl poate purta în fiecare zi și da, o bijuterie de aur este în același timp și o investiție bună, aurul este mereu o monedă de schimb.
Ambulanța, pe post de taximetru. VEZI pentru ce cheamă bistrițenii salvarea octombrie 13, 2019 - Potrivit statisticilor, jumătate dintre românii care sună la 112 nu anunţă o urgenţă. Mulţi încă preferă să cheme Ambulanţa pentru dureri banale ori stări de febră, în loc să ceară ajutorul medicilor de familie sau centrelor de permanență. VEZI pentru ce cheamă bistrițenii salvarea:
FOTO. O apariţie seducătoare, la Bistriţa: „Animalele nu ştiu că ai sărbători, ai grijă de ele ca de un copil mic…” octombrie 13, 2019 - Fără îndoială, una dintre apariţiile seducătoare, ieri, la târgul săptămânal Produs în Bistriţa-Năsăud, în centrul oraşului, a fost standul familiei Oprea din Feldru. Este prima familie din judeţ care a primit calificativul de „produs montan” pentru brânza frământată şi caşul de oaie.
Bachus vizitează Teaca! 30 de sortimente de vin ajung în curtea Mocăniței Transilvaniei, care ducea licoarea la Casa Imperială Austriacă octombrie 13, 2019 - Bachus pune stăpânire pe Teaca săptămâna viitoare. 7 crame din Podgoria Lechința vor prezenta mai bine de 30 de sortimente de vin în curtea Mocăniței Transilvaniei, trenul care, acum câteva sute de ani, ducea vinul vestit de Lechința, la Curtea Regală Austriacă.
Bistrițenii au prins gustul aventurii și umblă hai hui în vacanțe, cu camperul! octombrie 13, 2019 - Un nou tip de vacanțe e la modă printre bistrițeni. Cea cu camperul. Dacă unii aleg să descopere România alături de familie sau de prieteni la volanul unei autorulote, alții aleg să umble hai hui prin Europa. Cei care au fost în asfel de vacanțe spun că experiența e una inedită, iar faptul că îți poți reconfigura traseul și vacanța după pofta inimii este partea cea mai frumoasă și aventuroasă. Câteva ore de condus și unghiul din care privești vacanța se schimbă total. Poți fi acum la munte și peste câteva ore la mare. Sau astăzi în Italia și mâine în Franța. Vrei pe Coasta de Azur? Setezi GPS-ul să te ducă acolo și nu-ți rămâne decât grija locurilor de vizitat, casa și masa sunt cu tine, mereu. Plus familia sau prietenii!
Unul și…bun?? Un singur ofertant pentru lucrările la UPU, la cea de-a doua licitație octombrie 13, 2019 - Încă din primăvara anului trecut se vorbea despre extinderea UPU. După ce documentația a fost finalizată, nimeni nu s-a arătat interesat de execuția lucrărilor. ”O veste care mă bucură foarte mult e că avem un ofertant, la cea de-a doua licitație pentru extinderea UPU” a declarat managerul Spitalului.
VIDEO: Ursul, la doi paşi de Bistriţa! octombrie 13, 2019 - Dacă până zilele trecute eram informaţi despre urşi care terorizează locuitorii din Cuşma sau Ocniţa – de acum ne putem aştepta să-l vedem mult mai aproape! Un urs a fost surprins azi-noapte, la doi paşi de Bistriţa…!