STRAŞNIC! Un tânăr din Bistriţa produce costume bărbăteşti din cânepă! Le vinde apoi în Franța, USA și Italia

STRAŞNIC! Un tânăr din Bistriţa produce costume bărbăteşti din cânepă! Le vinde apoi în Franța, USA și Italia

Ionuţ Rus, un tânăr din Bistriţa care a petrecut luni de zile în Nepal şi India, a pus pe picioare un impresionant proiect: produce costume bărbăteşti din cânepă pe care le vinde apoi în Franța, USA și Italia…! Ca și vagabond ajungi mereu în locuri ciudate, îți e dat să cunoști oameni interesanți și să te descurci cu puțin…

După ce a petrecut luni de zile explorând uimitoarele civilizaţii din India și Nepal, bistriţeanul Ionuţ Rus s-a lăsat cucerit de o idee: aceea de a exploata cânepa românească până în pânzele albe…

Ideea s-a născut tot în Nepal, culmea… Căci departe de casă, prin țări străine, limbi, rituri și obiceiuri străine se naște un sentiment ciudat de dor, și cu cât stai să meditezi mai îndeaproape asupra altor culturi și limbi, cu atât te simți mai atras de propria ta glie, cultură și limbă…”, a povestit Ionuţ Rus pentru Bistriţeanul.ro.

Aşa a apărut DeIonescu.com:

Totul a început cu o întâlnire miraculoasă…

Ca și vagabond ajungi mereu în locuri ciudate, îți e dat să cunoști oameni interesanți și să te descurci cu puțin…”, admite Ionuţ Rus.

Tânărul ne-a povestit că s-a nimerit să întâlnească, într-un mic sat nepalez de la poalele munților Himalaia, un japonez mai excentric.

Shey babaji – așa îl striga lumea – își petrecuse tinerețile hălăduind într-o peșteră ca și discipol al unui sadhu indian, care-l învățase taina de-a crește cânepă. Și astfel, de peste 30 ani se apucase și el să se-ndeletnicească cu o așa ocupație excentrică. Creștea Cannabis Sativa L., sau cânepă industrială. Ţăranii la sat îi zic cânepă românească...”

Japonezul Shey babaji creştea cânepă atât pentru fibră, cât și pentru sămânță. Cultivase cânepă în India, apoi în țara natală – Japonia, apoi se căsătorise cu-o anume Madame în Franța și cultivase și acolo. Iar acum își găsise un mic petec de pământ într-un uitat-de-lume sat nepalez unde făcea tot același lucru – ne-a povestit Ionuţ Rus.

Ciudat şi amuzant: să cauţi la mii de kilometri ceea ce ai deja, acasă…

Atras de recenziile excelente ale unor neo-zeelandezi, australieni, dar și americani, nemți sau francezi – tânărul din Bistriţa încerca să găsească „cea mai strașnică țesătură și s-o aduc acasă. Ce urma să fac cu ea, nu știam încă…”, explică Ionuţ Rus.

Ajuns – întâmplător sau nu – în acest sat, i-am povestit niponului of-ul și dorința mea de a găsi pânză din cânepă autentică. Lucru care l-a amuzat teribil. După ce-am servit un ceai, căci așa se ominește oaspetele în zonele cu pricina – mi-a spus că cea mai strașnică pânză de cânepă pe care el pusese mâna a fost chiar o țesătură de cânepă românească…!

Undeva prin anii ‘90-’91, pe vremea când locuia în Franța… I se părea ciudat și amuzant faptul că eu bătusem atâta drum să caut ceea ce aveam deja acasă… E ca și-n povestea aceea evreiească cu Jelek fiul lui Melek. Pentru mine momentul a sunat a «Bingo!». Şi uite așa am ajuns – odată întors pe meleagurile noastre, prin septembrie 2018 – să mă preocupe subiectul…”, îşi aminteşte Ionuţ Rus.

Se împlineşte în curând aproape un an de când a început proiectul.

A fost ajutat, ce-i drept, și de istoria țării: „România pe vremea Tovarășului avea o industrie prosperă în această direcție. În anul loviturii de stat ’89, ocupam locul I în Europa la cultura cânepii (cu peste 56.000 ha. cultivate) și locul III în lume după China și URSS…

Aveam cea mai mare stație de prelucrare a cânepii din Europa la Sânniculau Mare (în judeţul Timiș). Dar și sănătoase centre de cercetare și dezvoltare – vezi Lovrin (tot judeţul Timiș). Aici a fost omologat în 1981 soiul «Lovrin 110», iar mai apoi dezvoltat în «Lovrin 111» – unele dintre cele mai reușite și mai productive soiuri de acest fel din lume…”, explică Ionuţ Rus.

O poveste tragi-comică made in Bistriţa…  

E suficient să frunzăriţi câteva minute deionescu.com – ca să rămâneţi şi voi cu senzaţia că aţi aterizat pe un site fashion occidental. Impecabil design, umor, poveşti şi mult suflet.

Povestea modelelor alese, dacă e să vorbesc cu franchețe și deschis, e tragico-comică… Bugetul nostru de promovare fiind mult sub nivelul mării, am făcut totul, vorba românului, cu rubedenii, amiciții și cumetrii…”, admite amuzat Ionuţ Rus.

Tânărul a apelat la prieteni şi cunoştinţe din Bistriţa pentru a duce la bun sfârşit povestea. Au acceptat rolul de modele pentru costumele DeIonescu un prieten student la medicină în Cluj, un bistriţean actor la Teatrul Gong din Sibiu şi un talentat agent imobiliar din Bistrița.

Fotograful – Cristian Drăgan – îmi e văr de-al doilea, de loc din Țara Năsăudului. Asistentul de imagine – Alin Ceuca – a venit la recomandarea fotografului (și el bistrițean). Iar directorul de imagine, Marius Poienariu, tot din Bistrița, ni s-a alăturat la o masă… Am mâncat, am băut vin local de Jelna, și-am căzut de acord să facem bine și nu rău…”, a povestit Ionuţ Rus.

O viziune: Cum spuneau tovarăşii – o „Integrată”…

„I-am abordat așadar pe treabă bună, cu voiciune și cu o viziune: aceea de-a crea o «Integrată» – cum îi ziceau tovarășii… Adicătelea, să aducem sub aceeași cupolă Filatura-Țesătoria-Finisarea. Prin care să putem controla întreg procesul cânepii de la sămânță la produs finit…”, confirmă Ionuţ Rus.

Tânărul întreprinzător din Bistriţa şi-a văzut, în cele din urmă, visul împlinit: „Cu voia zeilor, toți s-au declarat deschiși să contribuie, în funcție de abilitatea fiecăruia, la re-vitalizarea cânepii românești…

Mai mult, echipa care a pus la punct întregul proiect a reuşit să şi vândă din creaţiile DeIonescu.  „Slavă Providenței – da…! Am vândut. Activitatea am început-o acuși o lună și ceva… Iar până acum am avut interes din Franța, USA și Italia. Am mai avut și prieteni care-au decis să ne dea o mână de ajutor. Au mai pescuit şi ei, pe ici pe colo, ba o vestă, ba o pereche de nădragi, fiecare după buget și nevoi, se-nțelege…

Dolha se apucă de tăiat copaci! „E o necesitate și e vorba de siguranță!”! februarie 22, 2020 - Din cauza vântului puternic din ultima perioadă, peste 5000 de consumatori din județ au rămas fără curent. Mai mult, și un tronson de cale ferată a fost blocat. Cauza- copaci căzuți pe linii de înaltă sau joasă tensiune și pe calea ferată. ”Știu că nu e momentul cel mai potrivit, cu acuzele aduse județului nostru în ce privește defrișările. Dar TREBUIE tăiați copaci. E vorba de necesitate și siguranță!” a spus Dolha.
FOTO- DUMITRIȚA: A transformat centrul satului în parc de dezmembrări rable februarie 22, 2020 - Ce-a fost și ce-a ajuns! Dacă pe vremuri centrul satului era locul unde tinerii se adunau la horă, acum, centrul satului poate fi orice altceva. E și cazul Dumitriței, acolo unde centrul satului e locul unde se adună...rablele.
Un artist ceramist a murit într-un accident de circulație în Africa. Familia are nevoie de ajutor să-i aducă trupul acasă februarie 22, 2020 - Un ceramist din Bistrița s-a stins zilele trecute după ce a fost implicat într-un grav accident de circulație petrecut în statul african Mali. Prietenii săi s-au solidarizat pe rețelele de socializare și vor să ajute familia să îi aducă trupul acasă.
VIDEO: PANICĂ la Spitalul Județean! Un pacient, suspect de îmbolnăvire cu coronavirus februarie 21, 2020 - Momente de panică și mobilizare a cadrelor medicale de la Spitalul Județean. Un bistrițean, proaspăt întors din țări exotice, s-a prezentat la UPU cu febră. Acesta a fost consultat separat, fiind suspect de imbolnăvire cu coronavirus.
Ioan Turc: Vă provoc domnule Cristian Niculae la o dezbatere în direct cu toată presa. Unde și când vreți! februarie 21, 2020 - Într-o conferință de presă, liderul liberalilor Ioan Turc l-a provocat public pe viceprimarul și candidatul PSD la fotoliul de primar al municipiului Bistrița la o dezbatere în direct cu toată presa.
Părerea voastră contează! Chestionare de evaluare a funcționarilor de la ghișee! februarie 21, 2020 - Prefectul Stelian Dolha a subliniat în repetate rânduri că dorește o mai bună colaborare între cetățeni și instituțiile publice. Pentru a îmbunătății calitatea serviciilor oferite, acesta a venit cu o propunere. De săptămâna viitoare, la FIECARE instituție veți găsi chestionare de evaluare a funcționarilor. Se lucrează chiar și la un soft, astfel încât DOAR să apăsați câteva taste pentru a-i evalua.
Bistrița-Năsăud, pe lista județelor cu cele mai mari daune plătite de asiguratorii de locuințe februarie 21, 2020 - Bistrița-Năsăud se află în topul județelor unde asiguratorii de locuințe au plătit cele mai mari despăgubiri în urma dezastrelor naturale. În țară în continuare există peste 7 milioane de locuințe neasigurate.
Liberalii bistrițeni așteaptă motivarea instanței în cazul primarului Traian Ogâgău februarie 21, 2020 - Președintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc, a vorbit astăzi în cadrul unei conferințe de presă și de situația în care se găsește primarul Traian Ogâgău după ce a primit o condamnare cu suspendare din partea unei instanțe năsăudene.
VIDEO: Prefectul speră ca problema fermierilor din Ilva Mică să se rezolve… prin generozitatea celor ce dețin terenuri februarie 21, 2020 - Aproape 2000 de animale nu au loc de pășune în Ilva Mică. Din această cauză, fermierii nici nu au subvenții de la APIA pentru ele. Prefectul Dolha speră ca problema să se rezolve, cel puțin momentan, prin generozitate. Cei ce au concesionat terenuri să cedeze o parte din ele fermierilor.
Pâine artizanală, făcută cu maia și mult drag, din făină de secară și cu semințe, numai la Michaela’s Braserie februarie 21, 2020 - Dacă n-ați descoperit până acum pâinea cu maia, nu știți nimic de calitățile ei extraordinare, puteți începe să o recunoașteți măcar prin gustul deosebit și miezul plin dacă ajungeți la Michaela's Braserie, pe Bulevardul 1 Decembrie din Bistrița. O să reveniți, vă asigurăm! Și nu doar pentru pâine. Întotdeauna o să găsiți la ei ceva dulce sau ușor sărat, abia scos din cuptor, o cafea bună, un mic dejun sau un prânz copios, care vă poate fi livrat inclusiv acasă sau la birou. Dar pâinea artizanală făcută cu maia, în fiecare dimineață, vă avertizăm, dă dependență! E altceva...
Sute de șantiere de împăduriri, organizate în Bistrița-Năsăud. Bistrițenii sunt invitați să ajute! februarie 21, 2020 - Potrivit ministrului Mediului Costel Alexe 2.500 de păduri noi urmează să fie plantate de la 0 în țară. Printre județele cu cele mai multe șantiere de împăduriri se numără și Bistrița-Năsăud, care se află și în topul tăierilor ilegale.
VIDEO: Alți doi aleși locali dau cu stângu-n dreptul pe ultima sută de metri de mandat! februarie 21, 2020 - ANI a găsit nereguli la încă doi aleși locali bistrițeni. E vorba de primarul din comuna Matei și viceprimarul din comuna Ilva Mică. Dacă unul va fi retras din funcție, celălalt, cercetat penal...mai poate sta încă liniștit pe fotoliu.
SUPERCOM colectează GRATUIT deșeurile mari! AFLĂ programul de colectare în orașele județului: februarie 21, 2020 - În perioada 24 februarie 2020 – 07 martie 2020 se va desfășura Campania de colectare gratuită a deșeurilor voluminoase în mediul urban. Este vorba despre mobilier vechi, covoare sau saltele uzate și alte obiecte mari de folosință îndelungată. AFLĂ programul de colectare în Bistrița, Năsăud, Beclean și Sîngeorz-Băi:
FOTO: Bunătăți din Bistrița-Năsăud, la Târgul de Turism al României februarie 21, 2020 - Bunătățile și minunățiile marca Produs în Bistrița-Năsăud au cucerit din nou la Târgul de Turism al României: „O zestre culturală inedită, natură de basm, gustul bucatelor tradiționale, licori magice și vinuri împărătești, creativitate transpusă în produse meșteșugărești, tradiții păstrate cu sfințenie în locuri în care timpul a încremenit, fascinat de mituri...”
Aquabis: Trei străzi din Bistrița rămân fără apă rece astăzi februarie 21, 2020 - Trei străzi din Bistrița rămân astăzi, pentru câteva ore, fără apă rece – anunță Aquabis.
Peste 200 de străzi noi, în Bistrița…! Bistrița, mai tare decât Clujul…?! februarie 21, 2020 - După 1989, intravilanul municipiului Bistrița a crescut de aproape trei ori. Așa se face că avem peste 200 de străzi noi, care nu existau înainte de 89. Lucrurile ar fi stat altfel, probabil, dacă administrațiile orașului ar fi adoptat o poziție dură și tranșantă. Așa s-a întâmplat la Cluj. În cartierele de acolo, ai toate șansele să vezi în curtea unei case mici – două case mari...
Și-a dat foc, de nervi pe polițiștii locali! februarie 21, 2020 - S-a întâmplat azi-noapte, în zona Ștefan cel Mare din municipiu. Un om al străzii și-a dat foc după ce polițiștii locali l-au apostrofat.
FOTO: S-a întors din Siberia pe jos, traversând înot râul Tisa…! Azi autoritățile i-au cântat „La mulți ani” februarie 20, 2020 - Momente emoționante, astăzi, pentru un veteran de război care a primit vizita oficialităților. Este vorba despre Teodor Avram care a împlinit azi venerabila vârstă de 100 de ani. După război, Teodor Avram a găsit puterea să se întoarcă la familia sa pe jos, din Siberia, traversând înot râul Tisa.
Gunoaiele din județ ne costă scump! Pentru ce mai alocă CJ BN încă 10,3 milioane de lei: februarie 20, 2020 - Consilierii județeni au aprobat bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2020. Astfel s-a aprobat cheltuirea a 10,3 milioane de lei pentru...gunoaiele din județ. AFLĂ ce se face de banii aceștia:
Uite parcările, nu-s parcările! Promisiuni de locuri de parcare lăsate în aer de municipalitate! februarie 20, 2020 - Nevoia de locuri de parcare, în municipiu, e mare. De-a lungul anilor, administrația locală a promis parcări supraetajate, subterane, etc. Toate au rămas la nivel de vise frumoase. Unul singur ar începe să prindă contur, dar și asta datorită preluării de către o altă instituție.
Povestea bolnavă a incestului de la Țagu. Mamă și fiică adolescentă au născut, deodată, copiii aceluiași bărbat februarie 20, 2020 - La doar 15 ani, o copilă din localitatea Țagu, comuna Budești, dădea naștere primului său copil. Acesta era făcut tocmai cu tatăl său, alături de care locuia într-un apartament din Bistrița. Ironia sorții face ca în același timp, mama sa să dea și ea naștere unui copil.
VIDEO: Betak le oferă bistrițenilor un eveniment de excepție, în 25 februarie februarie 20, 2020 - Betak ne oferă săptămâna viitoare un eveniment de excepție, în Biserica Romano-Catolică de pe str. Gheorghe Șincai Nr. 26. „Este începutul unei serii de concerte, organizate de Betak, până în luna iunie”, au precizat reprezentanții companiei. 
Case de tip familial, pentru copiii cu dizabilități, la Bistrița! februarie 20, 2020 - Un proiect inedit urmează să prinsă contur în municipiu. Consiliul Județean face primii pași pentru realizarea a două case de tip familial, special pentru copiii cu dizabilități! CE alte investiții în domeniul social va mai face CJ BN:
GRAV! În 6 comune din județ nu există nici măcar un medic de familie. Alte zeci sunt în deficit serios februarie 20, 2020 - În 6 comune din județ nu există nici măcar un medic de familie. Alte zeci de comune sunt în deficit serios lipsind cel puțin câte un medic de familie. În deficit sunt și trei din cele patru orașe.
Mai bine de 70 de bistrițeni au ajuns la spital din cauza pneumoniei februarie 20, 2020 - Săptămâna trecută, peste 70 de bistrițeni au avut nevoie de internare în spital, după ce au făcut pneumonie. Și gripa a trimis la spital 17 bistrițeni, unuia dintre ei afecțiunea fiindu-i fatală.
ATENȚIE! Circulație restricționată pe Valea Ghinzii și strada Aerodromului! februarie 20, 2020 - Se continuă lucrările de modernizare a Văii Ghinzii. Din acest motiv, circulația rutieră va fi restricționată în acea zonă. Traficul rutier va fi deviat începând de azi.
GROAZNIC! S-a culcat ani de zile cu fiica sa de 14 ani. Din incest a rezultat și un copil… februarie 20, 2020 - Un bărbat a fost reținut zilele trecute, după ce procurorii au descoperit că acesta a întreținut ani de zile relații sexuale cu fiica sa minoră. Totul a început în 2010, pe când aceasta avea doar 14 ani și a continuat până în 2017. La doar un an de la debutul calvarului, copila a născut un bebeluș...
Centrele de permanență, „invitate” să preia din aglomerația de la spital, pe durata lucrărilor de extindere februarie 19, 2020 - Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița urmează să aibă parte de ample lucrări de extindere și reabilitare. Pe durata lucrărilor, aglomerarea de la UPU și timpul de așteptare ar putea să crească simțitor, motiv pentru care CAS BN face apel la bistrițeni să apeleze și la centrele de permanență.
ÎN SFÂRȘIT! Se alocă bani pentru un castel aproape prăbușit! februarie 19, 2020 - Consiliul Județean a prins în bugetul anului 2020 bani pentru un castel aproape prăbușit! Totuși, fondurile ajung doar pentru ”punerea în siguranță”. Asta până când probabil se vor găsi fonduri europene pentru reabilitarea integrală.
Mâine, la Bistrița: „Dezrobirea rromilor”. Dezbatere și spectacol extraordinar de folclor februarie 19, 2020 - Se anunță o zi plină de evenimente, mâine la Bistrița! Iubitorii de folclor sunt invitați la spectacol extraordinar susținut de soliștii ansamblului „Dor Românesc”. De la ora 13.00, la Instituția Prefectului, are loc dezbaterea cu tema cu tema  „Stima de Sine prin asumare etnică”, în cadrul evenimentului „Dezrobirea rromilor”: