Studenții ar putea influența alegerea decanului facultății

0
812

Din dorința de a depolitiza sistemul educațional, s-a impus ca directorii școlilor să nu dețină funcții de conducere în vreun partid. Se dorește impunerea aceleași condiții și la rectori și prorectori. Mai mult, chiar studenții ar putea vota pentru decanul facultății unde studiază.

Un proiect legislativ al USR a impus ca directorii școlilor să nu dețină funcție de conducere în vreun partid politic.

Din dorința de a depolitiza cât mai mult sistemul educațional, se dorește impunerea acelorași condiții și în mediul universitar.

Ne dorim depolitizarea chiar și la nivel universitar. Vrem să depunem o inițiativă legislativă prin care și rectorii și prorectorii să nu dețină o funcție de conducere în vreun partid politic. Numirea lor în funcție să fie strict pe criterii de competență”, a explicat Cristina Iurișniți, deputat USR, în cadrul unei conferințe de presă.

Mai mult, o modificare ar apărea și în modul de alegere al decanuui.

De asemenea, propunem ca și decanul să nu fie numit automat în funcție, ci să fie ales de profesorii din cadrul universității și 25 la sută din vot să fie al studenților. Ca astfel să se aleagă cel mai competent om pentru această funcție”, a mai spus deputatul bistrițean.

Un alt aspect ce va fi prins în inițiativa legislativă este legat de mandatele rectorilor. Aceștia ar avea dreptul la doar două mandate.