4.8 C
Bistrița
marți, aprilie 23, 2024

SUPER-SCRIITOAREA din Sîngeorz-Băi a dotat 15 biblioteci din țară! A parcurs mii de kilometri cu mașina personală

Ioana Nicolaie e cu siguranță una dintre cele mai apreciate scriitoare din România. Puțini știu că în ultimii ani a dotat 15 biblioteci din țară. Ce înseamnă asta? 7.000 de volume, 15.000 de euro și mii de kilometri parcurși cu mașina personală.

Ioana Nicolaie s-a născut în Sângeorz-Băi, a publicat 5 volume de versuri și 5 romane, dar și literatură pentru copii. A obținut cele mai râvnite premii dedicate literaturii din țara noastră. A fost nominalizată și la premii internaționale, iar cărțile sale au fost traduse în 4 limbi.

Puțini știu însă că Ioana Nicolaie este în spatele Fundației Melior. Aceasta a reușit să doteze din anul 2017 nu mai puțin de 15 biblioteci școlare, în toată țara. A șaisprezecea este „în lucru”, fiind situată într-un sat din Munții Rodnei.

„Acum chiar mă ocup de Biblioteca Melior 16, plec cu ea zilele astea tocmai în nord, în Munții Rodnei, într-un sat în care învață câteva sute de copii. Vor ajunge acolo spre 600 de cărți, nou-nouțe, cele mai frumoase de pe piață, căci orice copil ar trebui să poată deschide și albumele superbe scoase de Humanitas, și cărțile elegante de la Frontiera, de la Cartier, de la Polirom, dar și minunățiile care apar la Arthur.

Când fac selecția, țin seama mereu de ceea ce iubesc eu, de poveștile care nu doar mă impresionează, ci sunt excelent scrise – eu le percep ca pe literatură superioară și, mai mult, sunt în cele mai bune condiții grafice. Banii sunt secundari când trebuie să cumpărăm astfel de daruri pentru copii.”, a povestit scriitoarea pentru pressone.ro, care i-a și dedicat un interviu.

Ce a însemnat această fundație? Peste 7.000 de volume donate, mii de kilometri parcurși cu autoturismul personal în toate colțurile țării. A însemnat și 50.000 de euro. Doar biblioteca pe care o dotează acum costă 4.000 de euro.

I-au sărit în ajutor firme din domeniu, care de ani de zile direcționează impozitul pe profit spre proiect. Au sprijinit-o editurile care au făcut reduceri și chiar au sponsorizat aproape integral biblioteci.

„Ce-mi doresc? Să existe bibliotecă în fiecare școală și-n fiecare loc unde cresc copii. Și să se dea fonduri anuale pentru achiziții semnificative de carte, carte nouă, carte minunată, care încă miroase a cerneală și care modelează minți și suflete”, mai spune Ioana Nicolaie.

Foto: Ioana Nicolaie Facebook.

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați.