7.8 C
Bistrița
miercuri, mai 12, 2021

SUPERWOMEN! Cum a reușit o bugetară să ajute la salvarea spitalului din Năsăud. A pus la masă zeci de primari și i-a făcut să uite de politică

Pe Valea Someșului, Sălăuței și Ilvelor funcționează o asociație de dezvoltare intercomunitară aparte. 23 de primari de comune și orașe au bătut palma pentru a sprijini an de an Spitalul din Năsăud, o unitate medicală care nici măcar nu este în bătătura lor. În spatele ideii este o angajată a Primăriei Năsăud.

Spitalul orășenesc „Dr. George Trifon” din Năsăud o ia pe urmele spitalului din Bistrița și-și propune să ajungă la standarde europene. În fiecare an se fac investiții importante în aparatură și sunt modernizate secțiile unității medicale.

Ultima care și-a schimbat fața a fost secția de pediatrie. Acest lucru a fost posibil cu ajutorul ONG-ului clujean „Alături de oameni”. Asociația a contribuit cu aproape 50.000 de lei.

Din această sumă s-au cumpărat jaluzele la toate geamurile și s-au realizat picturi murale din povești pentru cei mici. De asemenea, s-au achiziționat televizoare noi cu playstation și frigidere.

La ajutorul ONG-ului clujean s-a adăugat și suma de 200.000, care provine de la 23 de primării din zonă, inclusiv Primăria Năsăud.

Primarii care salvează spitalul din Năsăud

An de an, câteva sute de mii de lei vin spre spitalul din Năsăud de la primarii de pe Valea Someșului, a Ilvelor și a Sălăuței. În urmă cu 5 ani a luat ființă ADI Spitalul Năsăud. Este o asociație de dezvoltare-intercomunitară care își propune să sprijine constant și anual spitalul printr-o cotizație.

Practic, primăria fiecărei comune cotizează la ADI Spitalul Năsăud cu câte doi lei pentru fiecare locuitor al său. Cu cea mai mare sumă contribuie orașele Năsăud și Sângeorz-Băi, care cotizează anual cu câte 40.000 de lei.

Toată cotizația pe anul trecut a celor 23 de membri a mers pe reabilitarea secției de pediatrie. Urmează cea de ginecologie și neonatologie, potrivit primarului orașului Năsăud, Dorin Vlașin.

„Astfel că materialele de construcții, tarkett-ul, tâmplăria PVC și manopera au fost asigurate din fondurile donate de către A.D.I. Spitalul Năsăud, în numele tuturor cetățenilor arondați aici”, precizează primarul orașului Năsăud.

Ce înseamnă asta? Ei bine, deși pare greu de crezut, spitalul din Năsăud deservește o treime din județ, adică peste 120.000 de locuitori. Uitată decenii la rând, unitatea medicală începe să iasă la lumină de câțiva ani.

O angajată din Primăria Năsăud a pus primarii la masă

Ideea unei asociații care să sprijine anual, printr-un acord scris, cu o sumă clar stabilită spitalul din Năsăud aparține unei funcționare. În urmă cu mai bine de 5 ani Dana Cosma Someșan venea cu ideea salvatoare.

Nu a fost ușor, au urmat nenumărate demersuri și întâlniri cu toți cei 23 de membri. Edilul de la acea vreme și actualul primar au sprijinit demersul, asigurându-i materializarea.

În ultimii ani, banii din cotizațiile membrilor A.D.I. Spitalul Năsăud au fost direcționați spre zona de urgențe. Aceasta a fost dotată corespunzător cu aparate noi. De asemenea s-au făcut diverse reparații și s-a lucrat la exteriorul clădirii spitalului.

Bianca SARA GAVRILĂ
Bianca SARA GAVRILĂ
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

POP&POP Glass Solutions Bistrița – Profesioniști în amenajări cu sticlă și sisteme de glisare inteligente pentru birouri, locuințe sau terase

Ai în plan amenajări cu sticlă la firmă sau acasă?! Pop&Pop Glass Solutions Bistrița sunt profesioniștii...

Ai nevoie de meniuri pentru cafenea sau restaurant? Creativii de la EMA Grafix îți fac ce model vrei tu, rapid și ieftin!

Meniul e cartea de vizită a oricărui restaurant, cafenea sau a oricărei terase cu dichis! Dacă...

FOTO – NOU de Paște, la Euforia: Aranjamente florale cu licheni stabilizați!

Alege ca sărbătorile acestea pascale să fie pline de culoare! Cu aranjamentele de la Euforia Floral...