13.9 C
Bistrița
miercuri, mai 12, 2021

Certificatul de vaccinare anti-COVID-19, adoptat în Parlamentul European. Ce avantaje presupune

Certificatul de vaccinare a fost adoptat ieri de Parlamentul European. Propunerea legislativă a fost aprobată cu 540 de voturi pentru, 119 împotrivă şi 31 de abţineri.

Documentul se va numi „certificat UE COVID-19”, şi nu „adeverinţă electronică verde” – cum propusese Comisia Europeană inițial – precizează Forbes.ro. 

Certificatul de vaccinare va putea fi emis electronic sau pe hârtie. Va fi valabil doar pentru 12 luni. Conform documentului, cei care vor deține un astfel de certificat nu vor mai fi supuşi restricţiilor de călătorie suplimentare. 

Un alt avantaj: persoanele care au certificat de vaccinare nu vor mai avea nevoie nici de testare, carantină sau autoizolare.

Asta înseamnă că statele membre trebuie să îşi armonizeze măsurile şi cadrul juridic pentru ca certificatul UE să funcţioneze fără probleme în paralel cu orice iniţiativă instituită de state pentru depăşirea pandemiei. Adică să accepte certificatele de vaccinare eliberate în alte state membre pentru persoanele ce au primit un vaccin autorizat pentru utilizare în UE (în prezent Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen)”, a subliniat europarlamentarul Dragoș Pîslaru. 

Potrivit acestuia, statele membre nu sunt obligate să accepte doar vaccinurile autorizate la nivel european. Acestea au libertatea să accepte şi alte vaccinuri anti-COVID-19 menţionate în certificat. Decizia rămâne la latitudinea fiecărei țări.

Dragoș Pîslaru a mai precizat că nu va exista o bază de date centrală la nivelul UE. Urmează să fie respectate reglementările în vigoare ale regulilor GDPR.

Foarte important: pentru a evita discriminarea împotriva persoanelor care nu s-au vaccinat sau care nu îşi permit efectuarea de teste, am subliniat în textul adoptat că statele membre UE ar trebui să asigure teste universale, accesibile, în timp util şi gratuite”, a conchis europarlamentarul.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. De ce vrei sa urci dealul dacanu vrei sa aungi pe munte?!?… Nimeni nu e atat de prost incat sa depuna atata efort pentru atat de putin…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

POP&POP Glass Solutions Bistrița – Profesioniști în amenajări cu sticlă și sisteme de glisare inteligente pentru birouri, locuințe sau terase

Ai în plan amenajări cu sticlă la firmă sau acasă?! Pop&Pop Glass Solutions Bistrița sunt profesioniștii...

Ai nevoie de meniuri pentru cafenea sau restaurant? Creativii de la EMA Grafix îți fac ce model vrei tu, rapid și ieftin!

Meniul e cartea de vizită a oricărui restaurant, cafenea sau a oricărei terase cu dichis! Dacă...

FOTO – NOU de Paște, la Euforia: Aranjamente florale cu licheni stabilizați!

Alege ca sărbătorile acestea pascale să fie pline de culoare! Cu aranjamentele de la Euforia Floral...