14.1 C
Bistrița
vineri, iunie 14, 2024

VIDEO – Tradiții speciale, de Sfintele Paști, la Maieru: Traista de procuț și ceva frumos în suflet

În Maieru se păstrează până în zilele noastre câteva tradiții deosebite de Sfintele Paști. Oamenii participă la o slujbă religioasă specială care se desfășoară în zorii zilei, în jurul orei 5 dimineața. „Nu este important doar să fii prezent acolo, la biserică sau la rugăciune. Este important să rămâi cu ceva frumos în suflet”, a mărturisit primarul Vasile Borș.

În dimineața de Paști, la ora 5, canonul Învierii se face împreună cu Liturghia. Participă practic două rânduri de oameni. Nu încap în biserică, abia încap în curtea bisericii… În prima parte participă femei, copii și tineri. Se face ziuă, iar femeile merg către casă pentru a-i întâmpina pe cei mici care vin să vestească Învierea Domnului pe la case.

Apoi urmează bărbații: cel puțin câte un bărbat din fiecare casă, cu traista de procuț. Este un lucru minunat.

În traista aceasta își pun pasca, ouăle roșii și celelalte alimente care trebuie sfințite. Sunt oameni în Maieru care își scot această traistă numai de Paști. Și este cea mai frumoasă traistă pe care o au. Este una specială care nu se scoate decât de Paști…”, a mărturisit primarul Vasile Borș.

Nu este important doar să fii prezent acolo, la biserică sau la rugăciune.

Este important să rămâi cu ceva frumos în suflet. Să duci ceva frumos în sufletul tău. Și să urmeze apoi și faptele… Poate nu atât de multe ca pe vremuri, când oamenii erau mai apropiați și se iubeau mai mult. De aceste fapte își amintește până la urmă Dumnezeu, la marea Judecată…”, a mai povestit Vasile Borș.

Pe lângă bucatele de Paști, și hrana duhovnicească..

La sărbătorile importante, oameni din Maieru vin îmbrăcați în costum tradițional popular. „Vin și tinerii, și mă bucur pentru ei. Chiar îi îndemn să nu uite de costumul strămoșilor noștri. De asemenea, și în a doua zi de Paște se vine la biserică în costume populare…”, a mai spus Vasile Borș.

Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul Vasile Borș din Maieru a vorbit și despre tradițiile culinare de Paști. „Cam toți încearcă să pună bucate alese de Paști. Nu lipsește de pa nicio masă carnea de miel, pasca, ouăle roșii – simbol al sângelui vărsat de Iisus Hristos. Ce este important este ca pe lângă aceste bucate să existe și hrana duhovnicească…”, a mai spus Vasile Borș.

Cea mai mare valoare a locuitorilor din Maieru

Cea mai mare valoare a locuitorilor din Maieru a fost și este familia – a subliniat primarul Vasile Borș din Maieru.

Familia… Familiile unite cu copii mulți…  Timp de vreo 22 de ani, Maieru a deținut recordul național de natalitate. Un localnic de aici a fost întrebat odată De ce țineți să aveți atât de mulți copii? Răspunsul lui a fost atât de frumos, mă unge la suflet și acum… „Ca să fim mulți seara la cină și ca să ni se înveșnicească neamul…”, a mai povestit primarul din Maieru.   

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

STEWO PLASTIC din Năsăud angajează asistent producție. NOI locuri de muncă, la Bistrița

STEWO  PLASTIC Prod din Năsăud caută asistent de producție, iar RCB ELECTRO 97 Bistrița are nevoie de Manipulant mărfuri și Derulatorist. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Smarty Kids Bistrița, Aquabis, Restaurant Arena by Casa EMA sau TeraSteel:

TeraSteel angajează operatori producție, Sanovil caută biolog/biochimist. NOI locuri de muncă, la Restaurant Arena by Casa EMA

Clinica Sanovil Bistrița angajează Biolog / Biochimist. Cunoștințele de microbiologie constituie un avantaj. TeraSteel caută operatori producție. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, RCB Electro, Restaurant Arena by Casa EMA:

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil: