9.5 C
Bistrița
vineri, martie 24, 2023

VIDEO – TEATRU: „Mici crime conjugale”, joi, 28 iulie, la Palatul Culturii, cu actorul bistrițean Dorin C. Zachei, în regia lui Horațiu Apan

Joi, 28 iulie, de la ora 19.00 – bistrițenii care iubesc teatrul vor avea ocazia să vadă, pe scena Centrului cultural municipal din parc „Mici Crime Conjugale”. În piesa de teatru montată la Bistrița joacă, alături de Amelia Crețiu, și Dorin C. Zachei – actor născut la Bistrița, acum stabilit la București. 

Dorin C. Zachei a făcut parte din distribuția Las Fierbinți, dar și producția Lecții de viață, filme difuzate de Pro TV. A jucat și în două producții HBO (Valea mută și Umbre). Iar în ultima lună, alături de actrița Amelia Crețiu și regizorul Horațiu Apan, a pus la punct spectacolul Mici crime conjugale, după Eric Emmanuel Schmitt.

Am jucat aici și acum vreo 13 ani, cu alți doi actori din Bistrița foarte talentați – Ramona Dumitrean și Ciprian Vultur. Vă recomand să-i urmăriți. Atunci a ieșit foarte bine, a fost plină sala…

Mă simt bine aici. Iar spectacolul pe care îl prezentăm mâine, la Bistrița, rezonează foarte mult cu mine. Am avut și eu niște experiențe, sunt și câteva asemănări. Pur și simplu simt textul acesta ca pe o plăcere… Chiar dacă uneori e dureros… Dar am rămas cu ideea că iubirea cucerește tot, iar dragostea învinge…”, ne-a mărturisit Dorin C. Zachei.

Horațiu Apan a regizat această piesă și în stagiunea 2012-2013, la Teatrul Ion D. Sârbu Petroşani. Regizorul recunoaște că a avut parte și de surprize.

Întotdeauna descoperim lucruri noi într-un text pe care îl „atacăm”. Spectacolul pe care urmează să-l prezentăm publicului bistrițean are multe lucruri diferite, comparativ cu cel pus în scenă la Petroșani… cei doi actori sunt bistrițeni, iar povestea noastră are legătură cu locuitorii din Bistrița. Pentru ei facem spectacolul acesta. Ne-ar plăcea să se regăsească, cel puțin parțial, în povestea noastră…

Teatrul e viu. Se întâmplă acum și aici. Filmul este conservă.

Poți să vezi un film când vrei, unde vrei. Dar vei vedea mereu același lucru. Spectacolul de teatru – chiar dacă e la a trei, a zecea reprezentație – este mereu altul. Actorii care joacă nu sunt aceiași de azi, pe mâine.

Spectacolul de teatru este unicat. Magnetismul pe care actorii de pe scenă îl transmit direct publicului, nu se compară cu emoțiile pe care le simți în fața unui ecran…

Regizorul Horațiu Apan a transmis și o invitație pentru publicul din Bistrița. „De ce merită să vezi spectacolul nostru? De curiozitate. Din dorința de a găsi pe scenă unele lucruri pe care le ascunzi în tine.

Din dorința de a te recunoaște pe tine, sau pe cel de lângă tine – în situațiile scenice.

Și nu în ultimul rând, din dorința de a te dezvolta spiritual… Spectacolul nostru are mult de-a face cu comuniunea afectivă între oameni. Este povestea unui cuplu care ajunge într-o criză majoră. Se pune problema dacă să rupă pisica, sau s-o ducă la veterinar…”, a mai spus Horațiu Apan.

Dorin C. Zachei a fost și sportiv de performanță. În copilărie a făcut tenis de câmp, dar și călărie, scrimă, schi, dans.

A interpretat zeci de roluri la Teatrul Evreiesc de Stat (București), Teatrul Tony Bulandra (Târgoviște), Teatru Dramaturgilor București, Teatrul de Nord Satu Mare, Teatrul Ion D. Sîrbu (Petroşani), Teatrul de Stat Constanța, Teatrul Maria Filotti (Brăila), Teatrul Andrei Mureşanu (Sfântu Gheorghe) și Teatrul Național din Cluj.

Horațiu Apan a absolvit Universitatea Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Chimie-Fizică, dar și Facultatea de Litere, Secţia Teatru, specializarea Regie Teatru, la clasa regizorului Mihai Măniuţiu. A fost regizor artistic la Teatrul Ion D. Sîrbu din Petroșani, timp de 23 de ani.

Aici a pus în scenă zeci de spectacole de teatru, abordând texte ale unor dramaturgi celebri precum Shakespeare, Caragiale, Tennessee Williams, Eugen Ionesco, Strindberg, Ibsen, Mrozek sau Eugene O’Neill. A fost distins cu numeroase premii și trofee pentru spectacolele regizate.

.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Un nou magazin ZOO Hobby, în Ștefan cel Mare, lângă Cotidian

Bistrițenii  din partea de sus a orașului au de acum un magazin destinat animăluțelor lor de...

Easy Solution Bistrița – servicii profesionale de curățenie pentru firme și instituții

Lasă grija curățeniei biroului, firmei sau halei pe mâna celor de la Easy Solution: Specializați în...

Clinica Sanovil angajează infirmieră, IMP România are nevoie de operatori și Șef linie producție

Clinica Sanovil are nevoie de infirmieră și muncitor întreținere. IMP România (fosta Netex) caută un Șef...