-5.9 C
Bistrița
marți, ianuarie 18, 2022

Ți-ai cumpărat mașină cu volan pe dreapta? La anul trebuie să-ți iei altă mașină!

Mai mulți bistrițeni care și-au cumpărat anul acesta mașini cu volan pe dreapta vor fi nevoiți să-și cumpere alte mașini. Din 2022, acestea vor fi interzise pe șoselele din România. Proiectul se află spre aprobare la Senat.

Încă din 2016, de când s-a vorbit de Brexit, s-a vorbit și despre scoaterea din circulație a mașinilor cu volan pe dreapta.

Numărul tot mai mare al accidentelor rutiere în care au fost implicate astfel de mașini a accentuat acest demers.

În perioada 2006-2019 au fost introduse în România aproximativ 62.400 de vehicule care au fost anterior înmatriculate în UK.

La începutul anului 2020, autoritățile discutau deja despre un proiect care să prevadă scoaterea din circulație a acestor mașini.

În primele 6 luni ale anului trecut s-au produs 25 de accidente rutiere grave cu implicarea autovehiculelor cu post de conducere pe partea dreaptă. Acestea s-au soldat cu decesul a 16 persoane și rănirea gravă a altor 24. În 24 dintre cele 25 de accidente, vina a aparținut șoferilor acestor autovehicule.

În județul nostru, în aceeași perioadă de timp au fost două accidente rutiere cu astfel de mașini.

În 2021, au avut loc TREI accidente rutiere în care au fost implicate autoturisme cu volan pe dreapta. Despre unul dintre ele, aici:

FOTO A băgat o femeie și două adolescente în spital, după ce s-a urcat băut și fără permis la volan

Mașinile cu volan pe dreapta, interzise din 2022

Pe masa senatorilor se află un proiect de lege care ar interzice circulația pe drumurile publice a acestor mașini. Această măsură s-ar aplica din 2022.

Parlamentarii spun că mașinile cu volan pe dreapta trebuie interzise în România din 2022 pentru că „numărul total de accidente produse de mașini cu volanul pe dreapta depășește 10% din totalul accidentelor pe an”.

Singurele excepții de la această interdicție vor fi mașinile de interes istoric și autovehiculele folosite pentru serviciile de curățenie stradală.

De asemenea, cei care nu vor să renunțe la mașini, vor fi nevoiți să-și mute volanul pe stânga.

Vrei să-ți păstrezi mașina cumpărată cu volan pe dreapta? Pune-ți câteva mii de euro „la ciorap””!

Soferii care nu vor renunța la mașinile cu volan pe dreapta sau cei care nu vor plăti pentru a muta volanul pe stânga vor fi sanctionați, după cum urmează:
  • amenda conform art. 101, alin. (1) din Codul rutier, adică 6-8 puncte (870 lei – 1160 lei);
  • reținere certificat de înmatriculare / înregistrare / dovadă înlocuitoare.

Conform informațiilor oferite de Instituția Prefectului, în 2021, 10 bistrițeni și-au înmatriculat mașini cu volan pe dreapta.

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. Hai sa lămurit puțin situația
    Dumneavoastră vad ca scrieți un articol fără sa va documentați puțin..
    Nu vor putea interzice mașinile cu volan pe dreapta care vin din Irlanda căci ei sunt în comunitate..cat timp acolo se inscriu mașini cu volan pe stanga la fel se vor înscrie și aici mașini care vin de la ei cu volan pe dreapta. Așa ca ușor cu nu se mai înscriu sau trebuie sa va schimbați masina.

  2. Inconștiența, alcoolul, graba și figurile din capul unora, încă vor face victime indiferent de care parte se afla volanul, iar ca proiect mai trebuie cercetat, fiindcă le-ar interzice accesul și celor care ar tranzita sau vizita țara noastră, plus că sunt și mașini cu volanul pe dreapta în stare tehnică mult mai bună decât unele „epave” care circulă încă pe drumurile din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Se fac angajări la Transmixt Bistrița, Sanovil, Leoni și BistriVET

Se fac angajări la Transmixt Bistrița, Sanovil și IMP România (fosta fabrică Netex). Leoni are nevoie de 200 de muncitori, ingineri și magazioner. Locuri de muncă - disponibile și la Clinica Sanovil, BistriVET, Betak...

Anime-uri cu tema de jocuri de noroc pe care trebuie să le urmărești

Anime-ul este una dintre cele mai populare forme de divertisment și se estimează că 3,5% din...

La MedTOTAL beneficiezi de cel mai mic preț, la testele rapide Covid-19

La Policlinica MedTotal, specialiștii în sănătate te ajută să te testezi rapid și la cel mai...