12.7 C
Bistrița
duminică, octombrie 1, 2023

TOMAGRAPH, o spectaculoasă expoziție semnată Ana Toma, la Casa cu Lei: Un limbaj hibrid, proaspăt și enigmatic

Avem de savurat, în sfârșit, o expoziție semnată de Ana Toma, în Bistrița, la Casa cu Lei! Instalațiile Tomagraph – extrem de proaspete, expresive și enigmatice totodată – reprezintă o irezistibilă invitație…   

Inedită și spectaculoasă expoziție, inaugurată ieri seară, la Casa cu Lei. Spațiul și-a schimbat radical look-ul și atmosfera – impregnat, parcă, de scenografia și fascinantele povești pe care Ana Toma ni le propune. 

Discutăm despre o artă totală, pentru că toate componentele se așează într-o lucrare. Avem volumetria sculpturii, dar și performanțele care țin de efectele de culoare. Dincolo de acestea, avem și relațiile de spațialitate, de goluri, de plinuri, de contextualizări pe care forma poate să le genereze…”, a explicat istoricul de artă Vasile Duda.

Acesta s-a referit și la universul care se amplifică, despre fuziunea cu viața cotidiană însăși și obiectele expuse care cuprind în sine o carte, o narațiune care se construiește printre rânduri.

Ana Toma se apropie cu o inocență extraordinară, cu dorința de a observa, de căuta fiecare obiect în parte. Asta face ca lucrările ei să fie mereu extrem de proaspete. Cum pot să fie atât de expresive, de accesibile și enigmatice în același timp ? Sunt lucrări în care găsești poezie, scenografie, dar și o anume bucurie a vieții… Aici metaforele reușesc să creeze o expresivitate constructivă și o invitație la descoperire.

Este un limbaj hibrid, specific lumii în care trăim”, a mai spus Vasile Duda.

DE CITIT: Artistul vizual Ana Toma, despre uimitoarele instalații pentru Max Blecher și trupa de teatru Corint din Bistrița

Pornind de la un poem de Mitos Micleușan, artistul Ion Barbu a apreciat că – folosind elemente foarte puține, Ana Toma reușește să spună foarte multe lucruri. El a mărturisit că apogeul carierei sale artistice ar fi atins dacă ar apărea într-o expoziție alături de Ana Toma.  

Ana Toma a mărturisit că unele dintre lucrări păreau că prind o altă viață, pe măsură ce a discutat și s-a sfătuit cu Vasile Duda. „Mi se pare foarte important ca o expoziție să nu fie doar o serie de lucrări panotate într-un spațiu.

Mi se pare important ca artistul să aibă un sfătuitor cu gust. 

Fără Editura Max Blecher probabil nu aș fi ajuns să fac grafică de carte și instalație. Probabil veți recunoaște unele dintre instalații pe coperta cărții…”, a explicat Ana Toma:

Ana Toma | TOMAGRAPH este artist vizual și editor cu preocupări în zona graficii, a instalației, a fotografiei și a scenografiei. Din 2008, se implică în desfășurarea unor evenimente de profil cultural din București și din țară.

În prezent se ocupă de imaginea, promovarea și organizarea Clubului de lectură Institutul Blecher și ale Casei de Editură Max Blecher. Acestea au fost înființate în 2009, respectiv 2010, alături de scriitorul Claudiu Komartin.

Expoziția TOMAGRAPH se poate vizita la Casa cu Lei până în 28 februarie, de luni până vineri, între orele 9.00 – 16.00.

TOMAGRAPH continuă seria de expoziții personale omonime de la Diptych Art Space din București (iulie-august 2022), Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi (iunie – august 2018) și de la Fundația TRIADE din Timișoara ( decembrie 2017 – februarie 2018).

Evenimentul este susținut de Primăria Municipiului Bistrița prin Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc”.
Parteneri: Casa de Editură Max Blecher, Trupa de teatru Corint, Casa de Vinuri ZAIG, Fundația Miron Duca, Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba” Bistrița.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Woooww! Deserturi de toamnă, cu puțin zahăr, surpriza toamnei de la Gelateria Aniela

Gelateria Aniela surprinde, din nou, cu un meniu delicios, de toamnă, numai bun de împărțit cu cineva drag și perfect pentru cei care țin la dietă! Vă așteaptă așadar deserturi de toamnă, inedite și, important, cu puțin zahăr. Pot fi servite pe loc sau la pachet. Dar puteți face și comandă.

REDUCERE 20 la sută, astăzi și mâine, în magazinele MARECOM! Sunt Zilele MARECOM, împlinesc 18 ani de activitate

Producătorul Marecom a ajuns la 18 ani de activitate și sărbătorește alături de clienți, cu oferte...

Caravana Škoda vine la Bistrița

Te așteptăm în 21 și 22 Octombrie 2023, în parcare la Bistrița Retail Park (lângă Selgros), între orele 10:00 și 18:00, pentru două zile pline de surprize, concursuri și premii pentru toată familia. Vizitează-ne și profită de ocazia de a testa multe modele îndrăgite Škoda!