TOMAGRAPH, o spectaculoasă expoziție semnată Ana Toma, la Casa cu Lei: Un limbaj hibrid, proaspăt și enigmatic

0
1037

Avem de savurat, în sfârșit, o expoziție semnată de Ana Toma, în Bistrița, la Casa cu Lei! Instalațiile Tomagraph – extrem de proaspete, expresive și enigmatice totodată – reprezintă o irezistibilă invitație…   

Inedită și spectaculoasă expoziție, inaugurată ieri seară, la Casa cu Lei. Spațiul și-a schimbat radical look-ul și atmosfera – impregnat, parcă, de scenografia și fascinantele povești pe care Ana Toma ni le propune. 

Discutăm despre o artă totală, pentru că toate componentele se așează într-o lucrare. Avem volumetria sculpturii, dar și performanțele care țin de efectele de culoare. Dincolo de acestea, avem și relațiile de spațialitate, de goluri, de plinuri, de contextualizări pe care forma poate să le genereze…”, a explicat istoricul de artă Vasile Duda.

Acesta s-a referit și la universul care se amplifică, despre fuziunea cu viața cotidiană însăși și obiectele expuse care cuprind în sine o carte, o narațiune care se construiește printre rânduri.

Ana Toma se apropie cu o inocență extraordinară, cu dorința de a observa, de căuta fiecare obiect în parte. Asta face ca lucrările ei să fie mereu extrem de proaspete. Cum pot să fie atât de expresive, de accesibile și enigmatice în același timp ? Sunt lucrări în care găsești poezie, scenografie, dar și o anume bucurie a vieții… Aici metaforele reușesc să creeze o expresivitate constructivă și o invitație la descoperire.

Este un limbaj hibrid, specific lumii în care trăim”, a mai spus Vasile Duda.

DE CITIT: Artistul vizual Ana Toma, despre uimitoarele instalații pentru Max Blecher și trupa de teatru Corint din Bistrița

Pornind de la un poem de Mitos Micleușan, artistul Ion Barbu a apreciat că – folosind elemente foarte puține, Ana Toma reușește să spună foarte multe lucruri. El a mărturisit că apogeul carierei sale artistice ar fi atins dacă ar apărea într-o expoziție alături de Ana Toma.  

Ana Toma a mărturisit că unele dintre lucrări păreau că prind o altă viață, pe măsură ce a discutat și s-a sfătuit cu Vasile Duda. „Mi se pare foarte important ca o expoziție să nu fie doar o serie de lucrări panotate într-un spațiu.

Mi se pare important ca artistul să aibă un sfătuitor cu gust. 

Fără Editura Max Blecher probabil nu aș fi ajuns să fac grafică de carte și instalație. Probabil veți recunoaște unele dintre instalații pe coperta cărții…”, a explicat Ana Toma:

Ana Toma | TOMAGRAPH este artist vizual și editor cu preocupări în zona graficii, a instalației, a fotografiei și a scenografiei. Din 2008, se implică în desfășurarea unor evenimente de profil cultural din București și din țară.

În prezent se ocupă de imaginea, promovarea și organizarea Clubului de lectură Institutul Blecher și ale Casei de Editură Max Blecher. Acestea au fost înființate în 2009, respectiv 2010, alături de scriitorul Claudiu Komartin.

Expoziția TOMAGRAPH se poate vizita la Casa cu Lei până în 28 februarie, de luni până vineri, între orele 9.00 – 16.00.

TOMAGRAPH continuă seria de expoziții personale omonime de la Diptych Art Space din București (iulie-august 2022), Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi (iunie – august 2018) și de la Fundația TRIADE din Timișoara ( decembrie 2017 – februarie 2018).

Evenimentul este susținut de Primăria Municipiului Bistrița prin Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc”.
Parteneri: Casa de Editură Max Blecher, Trupa de teatru Corint, Casa de Vinuri ZAIG, Fundația Miron Duca, Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba” Bistrița.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.