-0.9 C
Bistrița
luni, decembrie 11, 2023

DE CITIT: Artistul vizual Ana Toma, despre uimitoarele instalații pentru Max Blecher și trupa de teatru Corint din Bistrița

Ana Toma: artist vizual, organizator de evenimente, cofondator și editor al Casei de Editură Max Blecher. Dar și creatorul unor uimitoare instalații concepute special pentru volumele de poeme publicate la „Max Blecher”. Într-un interviu acordat revistei PropagArta – Ana Toma vorbește despre trupa de teatru Corint din Bistrița. Dar și despre brandul TOMAGRAPH, instalațiile și expozițiile sale.

Ana Toma povestește în PropagArta că de mică și-a dorit să ajungă „la arte”, influențată de albumele din bibliotecă. Și de colegii mai mari din trupa de teatru Corint, coordonată de profesoara Camelia Toma de la Colegiul „Andrei Mureșanu”. 

Deși a început cu pianul, Ana Toma a ajuns la Liceul de Arte „Corneliu Baba” din Bistrița, secția Grafică. A continuat aceeași specializare la Facultatea de Arte și Design din Timișoara.

Totul a început cu ideea de a crea, pentru lucrarea de licență, un proiect de editură fictivă de poezie”, a povestit Ana Toma.

Editura fictivă a devenit, însă, în scurt timp, cât se poate de palpabilă. Alături de scriitorul Claudiu Komartin, Ana Toma a fondat Casa de Editură Max Blecher. Este una dintre cele mai apreciate edituri din România, care publică poezie.

Ana Toma a recunoscut că s-a simțit deseori deranjată de aspectul acelor cărți de poezie care ar fi meritat să aibă o viziune grafică demnă de nivelul conținutului. „Atunci când imaginea pentru copertă nu e creată și adaptată la atmosfera și la structura volumului (fie că e luată de pe site-uri cu stocuri de imagini, fie că este scoasă „din mapă”), sunt mari șanse să apară discordanțe grave”.

Artista a dezvăluit cum s-a lăsat convinsă să își expună instalațiile pentru prima oară în București, în galeria Diptych Art Space.

„În trupa de teatru Corint, condusă pe drumul cel bun de Camelia Toma, aș putea spune că am debutat. Nu doar pe scenă (ca actor amator sau muzician), ci mai ales ca artist vizual. Spectacolele și evenimentele marca Toma & Toma desfășurate prin Asociația Argument din Bistrița presupun o strânsă colaborare pe toate planurile”, a povestit Ana Toma.

Tot la Corint a experimentat pentru prima oară „jocul” de-a regizorul, scenaristul și scenograful. Aici a fost pe rând sau simultan luminist, inginer de sunet, sufleor, om de serviciu și multe altele. „Corint are în repertoriu piese cu liceeni și „oameni mari”, unii dintre ei actori profesioniști, prezentate în țară și în străinătate, în română sau în franceză. Din seria Toma & Toma face parte și trupa de teatru anOnimus”.

Întreaga poveste – mai jos: 

ANA TOMA: „Continui să fac ceea ce unii ar considera „muncă de jos”, în loc să stau liniștită într-un atelier cu vedere spre moarte”

Foto deschidere @ Camelia Toma / TOMAGRAPH

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO: S-a deschis Pizzeria Restaurant Allegria, la Pagu! Pe lângă pizza care i-a făcut cunoscuți, au acum în meniu și delicii din bucătăria libaneză

Povestea Pizzeria Allegria începe în urmă cu câțiva ani, la Năsăud. După ce i-a cucerit pe...

Doar TREI apartamente disponibile la prețul promoțional de 999 Euro/mp plus TVA în complexul Best Luxury Residence, de pe Libertății

Best Luxury Residence propune celor care se află în căutarea unui apartament un proiect imobiliar modern, care se ridică deja pe str. Libertății din Bistrița. Primul bloc va fi dat în folosință anul viitor. În această perioadă, dezvoltatorul imobiliar are o ofertă: 5 apartamente la un preț promoțional de doar 999 Euro/mp plus TVA. Două dintre apartamente s-au dat, mai sunt trei disponibile la acest preț.

Anunț începere proiect de investiții pentru retehnologizarea societății

SC FLORĂRIILE PĂPĂDIE S.R.L anunță începerea activităților proiectului „PROIECT DE INVESTITII PENTRU RETEHNOLOGIZAREA SOCIETATII”, Cod SMIS 161978, finanțat în cadru POC - Programul Operațional Competitivitate 2014-2020...