12.7 C
Bistrița
sâmbătă, iunie 15, 2024

DE CITIT: Artistul vizual Ana Toma, despre uimitoarele instalații pentru Max Blecher și trupa de teatru Corint din Bistrița

Ana Toma: artist vizual, organizator de evenimente, cofondator și editor al Casei de Editură Max Blecher. Dar și creatorul unor uimitoare instalații concepute special pentru volumele de poeme publicate la „Max Blecher”. Într-un interviu acordat revistei PropagArta – Ana Toma vorbește despre trupa de teatru Corint din Bistrița. Dar și despre brandul TOMAGRAPH, instalațiile și expozițiile sale.

Ana Toma povestește în PropagArta că de mică și-a dorit să ajungă „la arte”, influențată de albumele din bibliotecă. Și de colegii mai mari din trupa de teatru Corint, coordonată de profesoara Camelia Toma de la Colegiul „Andrei Mureșanu”. 

Deși a început cu pianul, Ana Toma a ajuns la Liceul de Arte „Corneliu Baba” din Bistrița, secția Grafică. A continuat aceeași specializare la Facultatea de Arte și Design din Timișoara.

Totul a început cu ideea de a crea, pentru lucrarea de licență, un proiect de editură fictivă de poezie”, a povestit Ana Toma.

Editura fictivă a devenit, însă, în scurt timp, cât se poate de palpabilă. Alături de scriitorul Claudiu Komartin, Ana Toma a fondat Casa de Editură Max Blecher. Este una dintre cele mai apreciate edituri din România, care publică poezie.

Ana Toma a recunoscut că s-a simțit deseori deranjată de aspectul acelor cărți de poezie care ar fi meritat să aibă o viziune grafică demnă de nivelul conținutului. „Atunci când imaginea pentru copertă nu e creată și adaptată la atmosfera și la structura volumului (fie că e luată de pe site-uri cu stocuri de imagini, fie că este scoasă „din mapă”), sunt mari șanse să apară discordanțe grave”.

Artista a dezvăluit cum s-a lăsat convinsă să își expună instalațiile pentru prima oară în București, în galeria Diptych Art Space.

„În trupa de teatru Corint, condusă pe drumul cel bun de Camelia Toma, aș putea spune că am debutat. Nu doar pe scenă (ca actor amator sau muzician), ci mai ales ca artist vizual. Spectacolele și evenimentele marca Toma & Toma desfășurate prin Asociația Argument din Bistrița presupun o strânsă colaborare pe toate planurile”, a povestit Ana Toma.

Tot la Corint a experimentat pentru prima oară „jocul” de-a regizorul, scenaristul și scenograful. Aici a fost pe rând sau simultan luminist, inginer de sunet, sufleor, om de serviciu și multe altele. „Corint are în repertoriu piese cu liceeni și „oameni mari”, unii dintre ei actori profesioniști, prezentate în țară și în străinătate, în română sau în franceză. Din seria Toma & Toma face parte și trupa de teatru anOnimus”.

Întreaga poveste – mai jos: 

ANA TOMA: „Continui să fac ceea ce unii ar considera „muncă de jos”, în loc să stau liniștită într-un atelier cu vedere spre moarte”

Foto deschidere @ Camelia Toma / TOMAGRAPH

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

STEWO PLASTIC din Năsăud angajează asistent producție. NOI locuri de muncă, la Bistrița

STEWO  PLASTIC Prod din Năsăud caută asistent de producție, iar RCB ELECTRO 97 Bistrița are nevoie de Manipulant mărfuri și Derulatorist. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Smarty Kids Bistrița, Aquabis, Restaurant Arena by Casa EMA sau TeraSteel:

TeraSteel angajează operatori producție, Sanovil caută biolog/biochimist. NOI locuri de muncă, la Restaurant Arena by Casa EMA

Clinica Sanovil Bistrița angajează Biolog / Biochimist. Cunoștințele de microbiologie constituie un avantaj. TeraSteel caută operatori producție. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, RCB Electro, Restaurant Arena by Casa EMA:

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil: