3.5 C
Bistrița
marți, decembrie 7, 2021

Tot ce trebuie să știi despre certificatul Covid, folosit de mâine la călătoriile în străinătate

Începând de mâine, cei care călătoresc în străinătate se vor putea folosi de certificatul Covid. În ce condiții poate fi obținut și cum:

Certificatul digital european Covid-19 va fi disponibil și în România începând de mâine. Acesta va fi obținut prin platforma certificat-covid.gov.ro dezvoltată de STS va fi funcțională de mâine.

Certificatul digital va fi pe hârtie sau în format digital și va conține un cod QR, care va fi scanat la vamă. De acest certificat pot beneficia cei care s-au vaccinat, caz în care este valabil până în iunie 2022. De asemene, se poate obține un astfel de certificat cu un test PCR negativ, în acest caz valabilitatea certificatului este de doar 72 de ore. Pot obține un certificat Covid și cei care au trecut prin boală, acesta fiind valabil 180 de zile de la primul test pozitiv.

Pentru ca platforma să elibereze certificatul trebuie introduse numele, prenumele, CNP-ul și adresa de e-mail. Aceeași procedură este și pentru minori.

Românii au la dispoziție 6 săptămâni să obțină acest certificat. În această perioadă se va putea călători și cu adeverința de vaccinare, testul negativ și dovada trecerii recente prin boală.

Certificatele de vaccinare și vindecare trebuie solicitate pentru eliberare prin portal cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de momentul utilizării. Pentru certificatele de testare solicitarea se realizeză după efectuarea testului. Însă cu cel puțin 12 sau 48 de ore înainte de momentul utilizării certificatului.

Bianca SARA GAVRILĂ
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

LEONI angajează 100 de muncitori. Locuri de muncă, disponibile la RCS & RDS și BETAK

Leoni Bistrița angajează ingineri și muncitori. Noi locuri de muncă sunt disponibile la Betak, RCS & RDS și IMP România (Fosta Netex). Aquabis are nevoie de un electrician. Oferta completă, mai jos: 

Revoluție în domeniul frumuseții: cristale lichide pentru păr

În prezent, industria frumuseții  ne oferă din ce în ce mai multe tipuri de produse inovatoare,...

FOTO: Crăciun de vis la Baloane de Poveste! AFLĂ ce noutăți au adus în magazinul de pe Cerbului:

Magia Crăciunului te învăluie imediat ce treci pragul unuia dintre cele mai colorate și vesele magazin...