11.1 C
Bistrița
joi, aprilie 25, 2024

Trei bistrițeni conduc unul dintre cele mai căutate restaurante din Cluj: Restaurant Rod. Secretul succesului? Meniu de sezon, rețete cu origini românești și ingrediente locale

Sute de clujeni le calcă pragul în fiecare zi celor de la Restaurant Rod, indiferent de vreme sau de vremuri. Se mănâncă bine și sănătos, la Rod, în Cluj. Așa li s-a dus vestea. Orice ai alege din meniu e o experiență culinară rafinată, preparate cu origini românești, gusturi reinterpretate și musai făcute cu ingrediente locale.

Ba mai mult, în fiecare an, Restaurantul Rod propune două meniuri diferite, de sezon, care nu se repetă în anii următori. Te bucuri câteva luni de rețetele din meniu. Iar apoi, la apariția noului meniu, ești sedus de noi arome și gusturi. Și uite așa, revii și revii, pentru că Rod dă dependență oricărui gurmand care i-a trecut pragul.

Rețeta de succes a Restaurant Rod, scrisă de trei tineri bistrițeni

În spatele proiectului Rod Restaurant sunt trei bistrițeni: Octavian Ganea, Adrian Cosic și Corina Grama. Fac o echipă teribilă împreună. Și au reușit să impună în concurența acerbă din Cluj un restaurant în care au mizat exclusiv pe calitate și originalitate.

Dacă băieții se ocupă mai mult de partea administrativă, având grijă să nu lipsească nimic din ceea ce ar face să funcționeze restaurantul perfect, Corina Grama este Chef peste Chefii din bucătărie. Fiecare meniu din ultimii ani poartă amprenta gustului ei. Fiecare farfurie respectă până în cel mai mic detaliu instrucțiunile sale.

Nu mai puțin de 15 bucătari, unul mai bun ca altul, lucrează în bucătăria imensă și exemplar organizată din spatele Restaurant Rod. Fiecare – exact acolo unde se pricepe mai bine.

Sunt bucătari dedicați pentru aperitive, feluri principale sau deserturi. Fiecare știe clar ceea ce are de făcut și totul funcționează ca un ceas. „Într-un restaurant care se respectă este foarte importantă diviziunea muncii. Nu orice bucătar excelează la desert, de exemplu, dar cel care este cel mai bun și mai pasionat trebuie să se ocupe doar de asta”, a explicat Octavian Ganea, unul dintre proprietarii Restaurant Rod pentru Bistrițeanul.ro.

Head Chef în bucătărie este tot un bistrițean, originar din Sângeorz-Băi, Emilian Larionesi. A terminat Conservatorul, dar împlinirea profesională a găsit-o în bucătărie. Iar cei de la Rod i-au susținut pasiunea cu cursuri continue de formare profesională în bucătăria exclusivistă. În curând, alături de alți cinci colegi de la Rod, va urma un stagiu de pregătire într-un restaurant cu stea Michelin.

Corina Grama – zâna bună de la Rod. Face magie în bucătărie…

Corina Grama s-a făcut cunoscută în ultimii ani prin cateringul exclusivist pe care îl pregătea pentru evenimentele cu pretenții mari, din Cluj sau Bistrița. În urmă cu patru ani s-a alăturat echipei Rod Restaurant.

A găsit aici libertatea de a-și impune fără limite talentul special și simțul rar al gustului pe care și l-a cultivat ani la rând. Mai întâi ca și client în restaurante mai mult sau mai puțin de fițe, dar recunoscute pentru mâncarea extraordinară pe care o găteau. Apoi și-a educat și rafinat talentul în bucătărie. A învățat continuu, făcând practică în cele mai bune restaurante, printre care unul din Spania, cu o stea Michelin.

Întrebată ce a adus la Rod din experiența unui restaurant cu o stea Michelin, Corina ne-a răspuns: „Perfecțiunea fiecărui preparat și răbdarea din bucătărie. Am avut zile, când am făcut practică acolo, în care am zis că nu mă mai întorc. Dacă se greșea ceva la o farfurie maestrul bucătar ți-o întorcea înapoi și se relua tot preparatul. Lucram mai mulți la o singură farfurie și era suficientă o greșeală a unuia dintre noi și o luai de la capăt. În bucătărie, ca să atingi perfecțiunea îți trebuie multă răbdare, nu e suficientă doar pasiunea” – a explicat Chef Corina Grama pentru Bistrițeanul.ro.

Corina Grama a impus la Rod meniul pe sezon. Astfel că în fiecare an se rulează două meniuri, unul de vară și unul de iarnă. Mai mult, niciodată nu se repetă preparatele din meniul anterior, de vară, de exemplu. Ce ai mâncat în vara lui 2021 la Rod nu vei găsi în meniul din vara lui 2022.

Un alt secret al bucătăriei făcute din „dor de origini românești”, sloganul Rod, sunt ingredientele producătorilor locali. Mai scumpe, dar de o calitate superioară și care dau o savoare aparte preparatelor.

„Orice restaurant care se respectă folosește produsul local. Produsul de sezon, local, este și trebuie să fie vedeta oricărui meniu” – completează Corina.

Meniu inspirat din tablourile unor mari pictori români. Cum arată în farfurie “Arbori pe Colină” – de Ștefan Luchian sau “Fetița pădurarului” de Nicolae Tonitza

Pandemia a avut și partea ei bună. I-a dat timp Corinei Grama să gândească un meniu cum doar visase, dar niciodată nu-i ajungea timpul pentru el.

De exemplu, pentru vara 2021, preparatele din meniu poartă numele tablourilor unor mari pictori români.

Pasta de brânză gratinată, cu anghinare, cozi de ceapă și usturoi poartă în meniu numele „Fetița pădurarului” – un tablou semnat de Nicolae Tonitza.

„Stânci și mesteceni” pictat de Ion Andreescu ascunde o rețetă cu vârfuri de ardei copți umpluți cu păstrăv afumat, sos de vin și ulei de floarea soarelui presat la rece.

Un bulz pe varză coaptă în jar, cu brânza de burduf de la ferma Narcheese, prune deshidratate și smântână fermentată afumată o găsiți în meniu cu numele „Casa de pe Valea Moșneagului”, un tablou de Nicolae Grigorescu.

„Fetița cu băsmăluță roșie” (tablou de Nicolae Grigorescu) este în meniu o supă cremă de ardei copt cu crocant de semințe și pâine. În timp ce „Pescărița din Granville”, un alt tablou de Grigorescu, ascunde un fabulos storceag de pește.

Două țărănci”, tablou de Camil Ressu, este numele unei salate cu brânză de burduf și roșii de la ferma Steluța, cu pâine înmuiată în usturoi și mix de semințe.

Deserturi rafinate, cu nume de poveste

Ce nume au deserturile? „Safta florăreasa” – de Ștefan Luchian, ascunde o negresă cu alune de pădure, cremă aerată cu ciocolată, cremă de alune caramelizate, crocant de ciocolată și napolitane cu alune de pădure.

Iar sub numele unui tablou de Ion Andreescu, „Pădure de fagi”, se ascunde un alt desert rafinat. O tartă de mere gătită lent, cu înghețată de zahăr ars (făcută tot în bucătăria Rod), crocant cu alune de pădure și cremă de alune de pădure caramelizate.

Au deschis o sală de evenimente, cum n-a văzut Clujul

În pandemie s-au reorganizat și au investit în terasă. Dacă la interior restaurantul era închis, oricine a dorit să ia masa aici a făcut-o în condiții excelente, pe terasa încălzită. 

Și în timp ce bucătăria Rod a rămas în grija Corinei Grama, băieții, Adrian Cosic și Octavian Ganea, s-au ocupat în ultimele luni de ridicarea unei săli de evenimente, în spatele restaurantului.

O sală de evenimente de lux, ceva ce n-a văzut Clujul. De câteva săptămâni a fost inaugurată și a găzduit deja câteva evenimente, având o capacitate de 200 persoane. Evident, meniul e la fel de rafinat. Pentru că este pregătit tot de bucătarii de la Rod. Așa se face, că de dimineața și până seara, de luni și până duminică, la Rod e mereu lume. Ceea ce face ca restaurantul să fie printre cele mai de succes din Cluj, indiferent de vreme și vremuri…

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua
    Nu doar clujenii le calcă pragul…noi sătmăreni ne-am oprit sa luam masa la ei și am fost deosebit de plăcut impresionați de tot ce am servit acolo.
    Calitatea serviciilor oferite ne-a făcut sa revenim la ei.
    Respect și mult succes în continuare!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud.