20.2 C
Bistrița
miercuri, septembrie 27, 2023

Turc pregătește cel mai mare împrumut din istoria Bistriței?! Pe ce vor merge banii:

Cu două împrumuturi de rambursat lăsate „cadou” de la administrațiile trecute, primarul Ioan Turc se pregătește să ia cel mai mare credit din istoria orașului. Acesta ajunge la 100 de milioane de lei. Deși deocamdată doar „consultă” piața, edilul nu a discutat despre această oportunitate încă în Consiliu Local. Mai mult, unele investiții de pe listă nici măcar nu sunt sigure încă.

Potrivit unui anunț făcut public pe site-ul Primăriei Bistrița, municipalitatea consultă piața pentru servicii de acordare de credite. Este vorba despre un credit uriaș de 100 de milioane de lei. Asta deși la începutul anului se vorbea de doar 25 de milioane de lei.

Acesta se va întinde pe nu mai puțin de 15 ani și vine împărțit în două loturi. Primul vizează realizarea și reabilitarea de clădiri publice (pentru care ar urma să meargă 66,2 milioane de lei), iar lotul al doilea achiziție terenuri, construcții și străzi în cartierele noi de locuințe. Lotul 2 are o valoare de 33,7 milioane de lei.

Astfel, din lotul 1 ar urma să fie finanțate locuințe protejate pentru persoane vârstnice la Sigmir, dispecerat operativ pentru ordine publică și servicii de protecție, reabilitarea și modernizarea clădirii ce adăpostește școala gimnazială a Colegiului Național „Andrei Mureșanu”, reabilitarea și modernizarea grădiniței Dumbrava Minunată, a grădiniței Căsuța cu Povești, a grădiniței nr 12 și a creșei nr. 4. Dintre toate aceste proiecte, cea mai mare sumă, peste 24 de milioane de lei, va merge pentru locuințele protejate pentru vârstnici de la Sigmir.

Lotul 2 va fi dedicat achiziției a bazelor Mecanica și Iproeb (s-au alocat peste 3 milioane de lei pentru fiecare), dar și amenajării de străzi în zonele noi de locuințe.

Culmea este faptul că despre eventuala achiziție a bazelor Mecanica și Iproeb, unde ar urma să se facă un parc, Turc nu a discutat cu consilierii locali și nu există un proiect de hotărâre în acest sens. Este însă în negocieri cu proprietarii obiectivelor.

Consilierii locali habar n-au de intențiile primarului

Despre oportunitatea unui credit atât de mare nu s-a discutat în Consiliul Local. Deși este vorba doar de o consultare a pieței, era normal ca și consilierii locali să fie informați despre intențiile edilului.

Acesta este cel mai mare credit din istoria orașului. Asta în condițiile în care în 2006, Vasile Moldovan lua un credit de 35 de milioane de lei pentru reabilitarea mai multor străzi din municipiu. Acesta va fi achitat total abia în 2029.

În 2014, primarul Ovidiu Crețu mai lua un credit de 36,8 milioane de lei ce trebuie achitat și el până în 2024.

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Platiti impozite sa se joace politicul cu munca voastra…partie, stranduri, parcuri si gropi in asfalt e drumul spre bunastarea cetateanului bistritean

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Michaela’s Brasserie, Transmixt, Masterfoam și Tehnoprod Plast SRL

Michaela’s Brasserie are nevoie de ajutor cofetar, brutar – patiser și ospătar. Transmixt caută șoferi de autobuz. Se oferă salariu corect, bonuri de masă, condiții de lucru moderne, instruiri dedicate și alte avantaje specifice. Ce alte locuri de muncă sunt diponibile în Bistrița:

Cel Mai Cool Desert – Bubble Waffle – a ajuns la Năsăud!

Copiii și adolescenții din Năsăud sunt în extaz, de ieri! Cel mai cool desert – bubble waffle – a ajuns și în orașul lor! Cei doi foști colegi de liceu și-au extins afacerea delicioasă, deschizând un punct și în orașul academicienilor - Năsăud.

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest sunt invitați la Oradea pe 14 septembrie să se înscrie în programul ScaleOut 4X10, organizat de RBL și ING Bank

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj) sunt invitați la Oradea, pe 14 septembrie 2023, cu ocazia lansării ScaleOut 4x10 - program de scalare organizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România.