4.4 C
Bistrița
miercuri, octombrie 20, 2021

Un arhitect în Strasbourg, absolvent al Liceului „Corneliu Baba”, despre posibila demolare a cinematografului 23 August: „O pierdere urbană iremediabilă!”

Un bistrițean, absolvent al Liceului de arte „Corneliu Baba”, acum arhitect stabilit în Strasbourg, a aflat din Bistrițeanul.ro despre posibila demolare a fostului cinematograf „23 August”. Specialistul consideră că ar fi „o pierdere urbană iremediabilă!”

Sandu Hangan, acum arhitect în Strasbourg, a aflat din Bistrițeanul.ro despre proiectul de demolare a fostului cinema „23 August” de pe Bulevardul Republicii, nr 39.

Nu am cunoscut acest cinema altfel decât în starea actuală de abandon. Treceam frecvent pe lângă el, după cursurile la Liceul de arte „Corneliu Baba”. În afara argumentelor subiective și sentimentale, există suficiente motive de ordin obiectiv și tehnic care susțin conservarea clădirii”, ne-a transmis arhitectul Sandu Hangan. 

Arhitectul stabilit acum la Strasbourg consideră că „disparitia acestei clădiri ar reprezenta o pierdere patrimonială și urbană iremediabilă pentru țesutul construit al Bistriței. 

Edificiul participă la coerența și calitatea structurii urbane în acest sector istoric al orașului, prin modul de ocupare a terenului, volumetrie și compoziție arhitecturală.

Ca bistrițean și ca arhitect, consider că acest monument trebuie prezervat, restaurat si reutilizat in beneficiul interesului general. 

Patrimoniul construit este unul din stâlpii de bază ai culturii și civilizației, iar transmiterea sa către generațiile viitoare este o datorie a societății. 

Este de neconceput în secolul XXI – când întreaga lume își fixează repere etice de dezvoltare durabilă – ca o clădire cu o atât de importantă încărcătură istorică și simbolică pentru oraș să fie distrusă pentru a face loc unor locuri de parcare.

Locul acordat automobilului este din ce în ce mai redus în Europa (vă invit să constatați acest lucru la Strasbourg), iar clădirile de patrimoniu sunt peste tot puse în valoare, pentru că ele formează identitatea și caracterul orașelor.

În plus, este tot mai evident că demolarea urmată de reconstrucție are o amprentă de carbon catastrofală…”, a mai transmis Sandu Hangan, arhitect la Strasbourg în serviciul statului francez, restaurator la Palais du Rhin, însărcinat cu controlul proiectelor în sectoarele protejate, un echivalent al comisiei de monumente istorice în România. 

Un arhitect din München, în apărarea fostului Cinema „23 August”: „Este dureros când se renunță așa ușor la un element important din istorie”

PETIȚIE pentru salvarea fostului Cinematograf 23 August: „Este o INEPȚIE fără margini sa demolezi o clădire de epocă”

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Ai nevoie de un utilaj în construcții?! Poți CUMPĂRA/ÎNCHIRIA oricând de la Utilaje Bistrița

Te-ai apuca de construit, de demolat sau de modificat o construcție, dar n-ai cu ce lucra....

Se fac angajări la Geoplast, Salon Claudia, IMP România și Leoni! Locuri de muncă, disponibile în Bistrița

Se fac angajări la Geoplast, Restaurant Jacqueline, Supercom, Transmixt și Salon CLAUDIA! Locuri de muncă disponibile sunt și la Restaurant Subway Viișoara, RCS & RDS și Electroplast. Leoni are nevoie de 275 de muncitori cablaje. Oferta completă, mai jos: 

De ce ai nevoie de Magic 5 Bistrița pentru afacerea ta?

Magic 5 Bistrița este ingredientul lipsă ce va ajuta la propulsarea afacerii dumneavoastră către următorul nivel.