12.7 C
Bistrița
sâmbătă, iunie 15, 2024

Un ghid montan „adoptat” de Sîngeorz-Băi a cucerit cel mai înalt vulcan din lume. Printre provocări: carantina în cort la 4.900 de metri

Radu Turtă, un ghid montan stabilit în Sângeorz-Băi, a întreprins singura expediție montană organizată de români, în Anzi, în plină pandemie. Alături de Adrian Ahritculesei a reușit acum câteva zile să cucerească Vârful Ojos del Salado, cel mai înalt vulcan din lume. Exceptând de zăpada viscolită și vântul tăios, neobișnuite pentru această perioadă, printre provocările de care au avut parte s-a numărat și o carantină la cort, la 4.900 de metri altitudine, în deșert.

Radu Turtă are 42 de ani, este ghid montan, iar în urmă cu 6 ani ani și-a lăsat baltă viața din Bacău și s-a mutat tocmai în Sîngeorz-Băi. Pe un deal din idilica stațiune, la 5 kilometri de centrul orașului, și-a construit de la zero o căsuță tradițională unde locuiește alături de soție și pe care o și închiriază iubitorilor de natură. Iubitorilor de natură le arată minunățiile din zonă și ia la pas munții din apropiere.

În plină pandemie, Radu Turtă și Adrian Ahritculesei au fost singurii români care au reușit să pună la punct o expediție montană, în Anzi. În acest weekend au reușit să cucerească Vârful Ojos del Salado, cel mai înalt vulcan din lume, situat la 6.893 de metri altitudine.

Ascensiunea a avut loc pe o vreme potrivnică, cu un strat de circa 35 de centimetri de zăpadă, însoțită de ninsoare și viscol, fiind fenomene atipice acestei perioadă. Cu siguranță pozele de vârf ale expediției sunt unice prin consistența stratului de zăpadă.

Radu Turtă are în palmares ascensiuni pe Mont Blanc, Elbrus, Aconcagua, Kilimanjaro, Everest.

„Atât nisipul fierbinte din timpul zilei cât și frigul pătrunzător al nopții din Atacama pot fi rezumatul existenței mele ca individ”, mărturisește Radu Turtă.

Escaladare la -22 de grade, carantină în deșert, la 4.900 de metri

Vremea nepotrivită și restricțiile datorate pandemiei au necesitat o coordonare și organizare fără cusur. Restricțiile datorate pandemiei au obligat echipa să stea în carantină. Aceasta a fost la cort, la 4.900 de metri altitudine.

„A fost un cumul de provocări. Mai întâi carantina. Am ales să stăm în carantină în deșertul Atacama, la cort, la 4.900 de metri. Am făcut în Chile un test Covid pentru a ieși după o săptămână din carantină. Cât despre ascensiunea în sine, a fost atipică pentru perioada asta. Aici e vară și totuși a nins foarte tare. Zăpada a acoperit traseul și a trebuit să ne descurcăm, croind poteca până pe vârf. Înainte de vârf este un perete de cățărat. În mod normal era ușor de urcat. Dar zăpada, aerul rarefiat și rocile care se desprindeau au făcut grea cățărarea. Foarte frig pe urcare, -22 de grade Celsius. Zăpada de 35 de centimetri. La coborâre a fost viscolită zăpada. Fețele noastre au fost arse de viscol la coborâre”, povestește Radu Turtă.

Ojos del Salado este în America de Sud, în Anzi, la granița dintre Chile și Argentina. Acesta are o altitudine de 6.893 de metri, fiind cel mai înalt vulcan din lume și al doilea cel mai înalt vârf al emisferelor de sud și vest, fiind depășit doar de Aconcagua.

Masivul este situat în centrul unui lanț vulcanic. În complexul vulcanic gigantic, Ojos del Salado este blocul principal. Denumirea îi provine de la râul Salado, care își are originea în acest masiv și care după ce parcurge teritoriul chilian se varsă în Oceanul Pacific.

Foto: Arhivă Personală

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

STEWO PLASTIC din Năsăud angajează asistent producție. NOI locuri de muncă, la Bistrița

STEWO  PLASTIC Prod din Năsăud caută asistent de producție, iar RCB ELECTRO 97 Bistrița are nevoie de Manipulant mărfuri și Derulatorist. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Smarty Kids Bistrița, Aquabis, Restaurant Arena by Casa EMA sau TeraSteel:

TeraSteel angajează operatori producție, Sanovil caută biolog/biochimist. NOI locuri de muncă, la Restaurant Arena by Casa EMA

Clinica Sanovil Bistrița angajează Biolog / Biochimist. Cunoștințele de microbiologie constituie un avantaj. TeraSteel caută operatori producție. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, RCB Electro, Restaurant Arena by Casa EMA:

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil: