13.8 C
Bistrița
marți, mai 17, 2022

Un poet român, omagiat de portughezi și șters de pe fața pământului, la Bistrița

La Bistrița ar fi putut exista un punct de atracție turistică. Acesta ar fi implicat casa în care a locuit un poet și filosof român, trei veri consecutive. În Portugalia, poetul este omagiat, printr-o statuie ce reprezintă bustul său, pentru funcția de Ambasador al României.

În 2 iunie 2014, la Estoril, Portugalia, se dezvelea bustul unui poet și filosof român. Acesta a fost Ambasador al României la Lisabona, în perioada 1938 – 1939.

Bustul, sculptat de un timișorean, poate fi admirat și acum, în inima localității, în părculeţul din faţa Hotelului Palácio Estoril – unul dintre cele mai prestigioase ansambluri rezidenţiale istorice din Europa.

Și Bistrița ar fi putut atrage turiști, chiar portughezi, care să viziteze casa de vară a poetului și filosofului român. Dar autoritățile locale nu s-au gândit să valorifice acest mare potențial turistic.

„Recent am vizitat Stațiunea ESTORIL, de lângă Lisabona, și am fost plăcut surprins să găsesc în parcul central o statuie a lui Lucian Blaga, sub care scria așa: POET ȘI FILOZOF ROMÂN, AMBASADOR AL ROMÂNIEI ÎN PORTUGALIA ÎNTRE 1938-1939 ! Casa și grădina sa din Bistrița, situate în zona Stațiunii de Cercetări Pomicole Bistrița au dispărut prin neglijența autorităților locale, în loc să devină un punct de atracție turistică împreună cu renumita stațiune ?! Portughezii îl păstrează și-l onorează!”, a scris avocatul Ioan Someșan pe pagina sa de Facebook.

S-ar părea că proprietarii casei au așteptat câțiva ani la rând intervenția autorităților locale. Apoi, ar fi decis să o demoleze.

Singurele „urme” a trecerii lui Lucian Blaga prin Bistrița sunt o placă în fața unui local din municipiu și cartea „Lucian Blaga la Bistrița”, scrisă de Jenița Naidin.

FOTO Adevărul.ro

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum să alegi un laptop bun

In ziua de astazi, laptopurile ne sunt extrem de utile si ne folosim de aceste...

Ce trebuie să știți despre anvelopele all season

Calendarul tocmai a trecut în luna mai și toată lumea este pe cale să plece în...

Rombat caută operatori producție, Îndemânarea Construct are nevoie de ingineri. Locuri de muncă, și la Michaela’s Brasserie!

Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent generalist, Îndemânarea Construct angajează ingineri construcții civile și inginer topograf. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la Michaela’s Brasserie: