17.1 C
Bistrița
duminică, iulie 6, 2025

Verdețuri din grădinile și serele producătorilor din Bistrița-Năsăud? Mai avem de așteptat!

Dacă în sud verdețurile din serele producătorilor sunt deja pe tarabe, la prețuri, ce-i drept piperate, bistrițenii mai au de așteptat pentru a gusta verdețurile din grădinile și serele producătorilor locali.

Reporterii Bistrițeanul.ro au stat de vorbă cu producătorii locali din Piața Decebal, care spun că și anul acesta, prețurile la răsaduri vor fi similare cu cele de anii trecuți.

La început de sezon, răsadurile sunt mai scumpe, deoarece sunt crescute în solarii încălzite și necesită o îngrijire atentă. Pe măsură ce temperaturile cresc și semănatul se mută și în aer liber, costurile scad treptat. În plus, multe dintre soiurile timpurii sunt de import, ceea ce influențează și mai mult prețul. Primele răsaduri vor apărea în piețe după 20 aprilie, iar agricultorii vor începe să le semene în solarii după data de 10 februarie.

Sîngeorzan Elena din Șintereag cultivă legume de 25 de ani. În perioadă următoare, trebuie să se ocupe zilnic de menținerea temperaturii în solar și de îngrijirea plantelor:

„E muncă de dimineață până seara, trebuie să ai grijă mereu de foc, să te asiguri că plantele cresc în condiții bune, să le îngrijești. La începutul sezonului, firul repicat de roșie costă un leu și 50 de bani sau doi lei, iar cel de gogoșar variază, la fel, între un leu și 50 de bani și doi lei. Castraveții pornesc de la doi lei și ajung la doi lei și 50 de bani firul. Aici vorbim doar de fire repicate.”

Și Silvia din Mocod confirmă că prețurile sunt mai mari la început de sezon. La ea, firul de roșie costă trei-patru lei, iar ardeiul și gogoșarul trei lei, dar prețul lor depinde foarte mult de perioada în care sunt aduse și de soiul lor.

Supermarketurile au rărit clienții din piețe

Silvia a recunoscut că vânzările nu se compară cu anii precedenți, când nu existau atâtea supermarket-uri. Acum, majoritatea tinerilor cumpără doar de acolo, iar segmentul de vârstă care este cel mai întâlnit în piață sunt pensionarii. Aceștia au pensii modeste, iar bugetul limitat nu le permite să cumpere cantități mari:

„De când au apărut supermarket-urile lumea preferă ceva mai ieftin, chiar dacă nu e de aceeași calitate. Îi și înțelegem, toate s-au scumpit și lumea de unde să mai aibă atâția bani? Dar, fiecare producător are clienții săi fideli, care au mai luat în anii precedenți de la el și merge pe încredere”, spune producătoarea.

Foto: Arhivă

 

Patrisia Moldovan
Patrisia Moldovan
Patrisia Moldovan este studentă în anul întâi la Facultatea de Știinte Politice, Administrative și ale Comunicării, specializarea Jurnalism și la Facultatea de Istorie si Filosofie, specializarea Studii de securitate - la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Bunătăți dulci, dar sănătoase, la Gelateria Aniela, în meniul fără zahăr: tarte, rulouri, batoane raw-vegane sau magiunele

Vitrinele cofetăriilor și gelateriilor sunt pline de bunătăți ce fac cu ochiul oricărui trecător. Culori, texturi...

Noutățile verii, la Gelateria Aniela: Berry Cup, Limonadă AlVera și Ice Summer Drinks cu cafea sau Matcha

O vară cu arome noi, răcoritoare, v-a pregătit Gelateria Aniela! Și continuă să ne surprindă cu...

Se fac angajări la Amicii Building, Eurocompozite, Iproeb, Carmangerie Timoce: NOI locuri de muncă în Bistrița

Amicii Building angajează Project Manager Junior și Project Manager Senior, iar Grill & Carmangeria Timoce caută două vânzătoare pentru zona Lamă. Eurocompozite recrutează lăcătuș mecanic. NOI locuri de muncă sunt disponibile la IPROEB, Clinica Sanovil, Fan Courier și Restaurant ARENA by Casa EMA.