7.8 C
Bistrița
miercuri, mai 12, 2021

VIDEO 10.000 de lei amendă pentru asociația bisericii care administrează căminul de bătrâni de la Cușma, după ce 6 bunici au murit de Covid

Direcția de Sănătate Publică a amendat administratorul căminului de bătrâni de la Cușma și anume Asociația Filantropia Ortodoxă a Bisericii Ortodoxe Române cu 10.000 de lei, pentru că nu a respectat metodologia în contextul pandemiei de Covid-19. 21 de bunici au fost infectați, iar 6 au decedat.

Directorul DSP Anca Andrițoiu a vorbit în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural despre focarul de Covid de la centrul de bătrâni de la Cușma. Acesta este administrat de Biserica Ortodoxă, prin Asociația Filantropia Ortodoxă.

21 de beneficiari ai centrului s-au infectat, iar 6 au decedat. De asemenea, s-au infectat și 3 angajați ai centrului. Potrivit directorului DSP, centrul nu a respectat metodologia și, mai mult, nu a anunțat focarul de Covid. Beneficiarii nici nu au fost testați periodic așa cum trebuia.

„La Cușma în acest moment sunt 24 de cazuri, din care trei sunt angajați, restul beneficiari. Din păcate au fost 6 decese până în momentul acesta. A fost primul caz, o îngrijitoare de curățenie care a fost pozitivă acolo. Atunci când s-a făcut ancheta declarația ei a fost că ea n-a fost în ultima săptămână deloc la centru pentru că s-a autoizolat la domiciliu.

Am așteptat să vedem cum evoluează lucrurile. Din păcate cred că a fost și o problemă de comunicare, pentru că ei au chemat ambulanța au mers la spital, au făcut terapie, fără să anunțe absolut nimic. Mergând la spital nu ne-am dat seama că sunt cei din centrul de la Cușma. După câteva zile ne-am trezit cu 16 cazuri, în urma testării periodice, pe care trebuiau să o facă mult mai repede”, a explicat Anca Andrițoiu, astăzi, la Colegiul Prefectural.

Aceasta a mai precizat că administratorul centrului a fost amendat cu 10.000 de lei pentru nerespectarea metodologiei.

„S-a dat amendă de 10.000 de lei, celor care răspund de activitatea de acolo, pentru nerespectarea metodologiei. N-au testat, ei trebuiau să testeze în continuare beneficiarii odată pe lună, personalul la două săptămâni. Personalul s-a testat, dar pe beneficiari nu i-au testat, pentru că spun ei, beneficiarii nu mai vor să fie testați, se opun”, a mai spus directorul DSP.

Deși era vorba despre un centru cu persoane vulnerabile, acestea nu au fost vaccinate, neexistând nici măcar acordurile necesare. Doar personalul s-a vaccinat. Niciunul dintre cei 6 decedați nu fusese vaccinat.

 

 

Bianca SARA GAVRILĂ
Bianca SARA GAVRILĂ
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

POP&POP Glass Solutions Bistrița – Profesioniști în amenajări cu sticlă și sisteme de glisare inteligente pentru birouri, locuințe sau terase

Ai în plan amenajări cu sticlă la firmă sau acasă?! Pop&Pop Glass Solutions Bistrița sunt profesioniștii...

Ai nevoie de meniuri pentru cafenea sau restaurant? Creativii de la EMA Grafix îți fac ce model vrei tu, rapid și ieftin!

Meniul e cartea de vizită a oricărui restaurant, cafenea sau a oricărei terase cu dichis! Dacă...

FOTO – NOU de Paște, la Euforia: Aranjamente florale cu licheni stabilizați!

Alege ca sărbătorile acestea pascale să fie pline de culoare! Cu aranjamentele de la Euforia Floral...