VIDEO: Ce le poate oferi Bistriţa celor din diaspora… ?! Cum îi încurajăm pe bistriţeni să revină acasă

VIDEO:  Ce le poate oferi Bistriţa celor din diaspora… ?! Cum îi încurajăm pe bistriţeni să revină acasă

S-a născut la Bistriţa, dar a muncit timp de 9 ani în Spania, pe care o consideră chiar şi acum o ţară caldă şi primitoare. De un an de zile, Vasile Lupşa s-a întors acasă. De dragul familiei…

Vasile Lupşa a fost invitatul serii ieri, la Bistriţeanul.ro. A muncit 9 ani în Spania. Dar este şi membru în RePatriot – o comunitate constituită ca o platformă de inspiraţie, de consiliere şi informare. Îşi propune să faciliteze accesul românilor din străintate – la oportunităţile din ţară. Să-i încurajeze pe români să revină în ţară…

Este unul dintre proiectele mari ale Fundaţiei Romanian Business Leaders – o organizaţie non-guvernamentală, formată din oameni de afaceri de succes din România – independenţi. Adică fără afaceri cu statul.

Vasile Lupşa a povestit, între altele, şi despre faptul că va iniţia mâine, 23 august, de la ora 10:00, la Primăria Bistriţa, o discuție liberă cu autoritățile locale din Bistrița.

Evenimentul este organizat sub egida Ziua Diasporei, în Sala de Consiliu. Vor participa doi dintre ambasadorii RePatriot – bistriţeanul Vasile Lupşa și Traian Buia, originar din Sîngeorz-Băi. La discuţii vor participa viceprimarul Cristian Niculae şi antreprenorul Adrian Solcan.

De altfel, tot mâine, de la orele 14°° întâlnirea se va desfăşura şi la Primăria din în Sîngeorz-Băi, în Sala de Consiliu.

Încercăm să propunem un dialog deschis între autorităţile locale şi diaspora… Oamenii se plâng că nu există dialog. Noi încercăm, aşadar, să creem dialogul acesta. Evident că am cerut câteva lucruri Primăriei din Bistriţa şi Sîngeorz Băi. Ce poate oferi Bistriţa, ca oraş, celor care ar vrea să se întoarcă din diaspora?”, s-a întrebat Vasile Lupşa.

Ce a răspuns Primăria ?

Asta va fi surpriza discuţiei de mâine, la Primărie… Sunt lucruri care se pot oferi celor din diaspora. Nu sunt gratuităţi. Dar sunt câteva oportunităţi… Deocamdată există un dialog. Iar faptul că poţi vorbi mult mai deschis cu administraţia locală – ar trebui să ne dea un pic de curaj…

Cei care se aşteaptă să fie întâmpinaţi din străinătate, la întoarcerea în ţară, cu flori şi un covor roşu – nu e cazul să se întoarcă – a mai punctat Vasile Lupşa.

Dacă la întoarcere, te aştepţi să găseşti o ţară plină de zâmbet, nu te întoarce! Dacă vrei să te întorci acasă, pui umărul să faci o ţară mai frumoasă, atunci întoarce-te… Nu este uşor, dar poţi să faci ceva pentru comunitatea în care trăieşti. Poţi să schimbi cinci oameni prin simplul tău comportament…”, a avertizat Vasile Lupşa.

Dacă aţi ratat emisiunea dedicată celor din diaspora, ieri seară, pe pagina de facebook Bistriţeanul.ro – o puteţi urmări mai jos:

VIDEO – Vine frigul! Sfaturi ale pompierilor pentru a evita incendiile: acum 9 minute - Pompierii intervin, anual, la sute de incendii. Zeci dintre acestea sunt cauzate de faptul că nu sunt curățate sau exploatate corect coșurile de fum. Și cum vine frigul, pompierii bistrițeni s-au gândit să vină în ajutorul cetățenilor cu sfaturi. Și un scurt video:
Primele doze de vaccin antigripal au ajuns la Bistrița! acum O oră - Se fac încet pregătiri pentru sezonul rece. Iar pentru a face față bolilor specifice, în teritoriu a început împărțirea vaccinului antigripal. Primul lot a sosit deja și mai urmează trei tranșe.
Este sau nu potabilă „apa cu aur” de la Maieru? Ce spun analizele de laborator acum 2 ore - Apa cu aur de la Maieru este căutată de ani buni, în special de cei care au diferite probleme de sănătate. Autoritățile locale au captat izvorul și l-au dus în centrul comunei, pentru ca localnicii să se poată servi. Întrebarea care este pe buzele tuturor zilele acestea rămâne: este sau nu potabilă apa cu aur?
Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău: Pentru Klaus Iohannis au semnat cei mai mulţi români! Peste 2.200.000 acum 3 ore - Robert Sighiartău (PNL): România are şansa de a începe construcţia normalităţii. E timpul ca Republica tranziţiei haotice să ia sfârşit. 30 de ani i-au ajuns. Sfârşitul acestei Republici va veni odată cu plecarea guvernului Dăncilă şi sfârşitul PSD ca partid oligarhic şi partid-stat, aşa cum îl ştim. Va veni, sunt convins, o nouă Republică - a normalităţii şi moralităţii. Cu  Klaus Iohannis şi PNL.
Se fac angajări la MetGlass, Leoni, Casa Ema, Aquabis, Central Motors şi Transmixt! acum 4 ore - Noi locuri de muncă sunt disponibile, în această săptămână, la Bistriţa! Se fac angajări la MetGlass şi Leoni, Aquabis caută instalatori iar Pub The Bricks 1903 angajează bucătar, barman, ospătar și pizzer!
Gabriel Lazany, managerul SJU: „Le-aș da și 10 salarii numai să vină la Bistrița!” Despre ce medici este vorba: acum 5 ore - Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany este dispus să ofere o primă în valoarea a 10 salarii pentru specialiști dispuși să vină la Bistrița. La această primă consistentă se adaugă și o garsonieră de serviciu. Despre ce medici este vorba:
Aquabis: Şapte localităţi din Bistriţa-Năsăud, fără apă acum 6 ore - Şapte localităţi din Bistriţa-Năsăud rămân astăzi fără apă, pentru câteva ore.
Ioan Turc: Administrația PSD a transformat Parcul Industrial în pistă de carturi! acum 6 ore - Liderul PNL BN a explicat în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro că ideea unui Parc Industrial îi aparține. Dacă ar fi fost făcut așa cum îl propusese el încă din 2006, Bistrița ar fi ”bătut” Oradea. ”Administrația PSD și-a bătut joc de Parcul Industrial. A devenit o pistă de carturi” a susținut Ioan Turc.
Metoda inedită pentru combaterea mitei ce ar putea fi aplicată la Spitalul Județean acum 7 ore - Cererea și oferirea șpăgii în Spitalul Județean de Urgență Bistrița este o discuție veche și întoarsă pe toate părțile. Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița s-a gândit la o metodă de a-i responsabiliza pe pacienții tentați să vină cu atenții la medici.
ALTE VREMURI. Peste 35.000 de sași au fost somaţi, în septembrie 1944, să plece din Bistrița. Ca să nu fie împuşcaţi de ruşi acum 22 de ore - În septembrie 1944, saşii din Bistrița erau somaţi să evacueze oraşul, fiind ameninţaţi că dacă nu pleacă, vor fi împuşcaţi de ruşi. 35.000 de sași au fost nevoiți atunci să-și părăsească – în doar câteva ore – locurile de baștină, gospodăriile și prietenii...
Zeci de copii din Bistriţa, încurajaţi – cu un cadou – să nu renunţe acum 24 de ore - Zeci de copii din Bistriţa, Unirea, Viişoara, dar şi Susenii Bârgăului au primit câte un cadou, în aceste zile. Cei care au venit cu ideea şi-au dorit astfel să-i încurajeze pe copii să nu renunţe la educaţie… „Nu este în regulă. Elimpede că Statul nu îşi face treaba...!"
Ioan Turc: Pe Dealul Cocoș am putea avea un mic orășel, la standardele unei lumi civilizate acum O zi - Prezent în emisiunea ”Cunoaște-ți politicianul”, Ioan Turc a redeschis un subiect mai vechi. Cartierul tinerilor, propus de viceprimarul Niculae, versus micul orășel de pe Dealul Cocoș, propus de el. Liberalul susține că proiectul său s-ar ridica la standardele unei lumi civilizate. Proiectul lui Niculae ar fi unul de o mare aberație.
Doina Pană (PSD): Semnaţi pentru bunăstarea românilor. Pentru binele copiilor și nepoților noștri! acum O zi - Deputatul PSD Doina Pană îşi invită prietenii să semneze „Pactul pentru bunăstarea românilor”. Iniţiat de premierul Viorica Dăncilă – Pactul se doreşte „o garanție politică a continuării creșterii nivelului de trai al românilor în perioada următoare".
FOTO: Președintele Klaus Iohannis i-a cucerit și pe olteni acum O zi - Președintele Klaus Iohannis a participat, sâmbătă, la reuniunea liberalilor din Oltenia, fiind primit cu entuziasm de craioveni. Klaus Iohannis și PNL își propun să construiască ”România normală”, bazată pe o guvernare competentă, iar prima etapă este câștigarea alegerilor prezidențiale, locale și parlamentare.
FOTO/VIDEO: Iubire, blândețe și răbdare – rețeta de succes a Hergheliei Beclean, singurul loc din lume unde se crește Lipițanul negru acum O zi - Au peste 200 de capete de cai, din care mai bine de jumătate sunt din rasa Lipițan negru. Iar aici a fost născut și crescut armăsarul ce a câștigat de curând titlul de campion mondial. La Herghelia de la Beclean, rețeta succesului în creșterea cailor o prezintă iubirea, blândețea și multa, multa răbdare.