19.1 C
Bistrița
luni, septembrie 27, 2021

VIDEO: Ce trebuie să facă agricultorii ca să câștige mai mulți bani. Petru Cătinean vă oferă detalii esențiale despre agricultura ecologică

Un crescător pasionat de animale de pe Șieu – candidat din partea PER Bistrița-Năsăud pe lista consilierilor județeni – a oferit zilele trecute, la Bistrițeanul Live, o impresionantă lecție de agricultură ecologică. Ce trebuie să facă agricultorii ca să câștige mai mulți bani:

Am fost educat și în școlile militare și la Facultatea de Filosofie să fiu altruist. Dacă am avut norocul în viață decât ceilalți, trebuie să ofer înapoi ce am învățat. Un profesor la țară trebuie să fie felinarul satului… Am încercat să fiu felinarul satului”, a povestit Petru Cătinean, la Bistrițeanul Live.

Tot el este cel care a instalat în Ardan prima centrală telefonică automată din mediul rural. Candidat pe listele Partidului Ecologist Român, pe listele de consilieri județeni, Petru Cătinean a mărturisit că e vorba de o satisfacție deosebită atunci când ajuți oamenii și progresează și nu bat pasul pe loc.

Petru Cătinean s-a referit și la satele „moderne” precum Lunca, Ruștior sau Sebiș – sate în care localnicii au accesat fonduri europene. „Ai zice că ești într-un oraș. Oamenii au gresie și în curte, jeep-uri, utilaje agricole, animale, de toate… Bine-nțeles că și veniturile sunt pe măsura muncii lor. Și respectă toate sărbătorile”, a mai spus Petre Cătinean.

Tocmai prin asociere și cooperative a reușit Petru Cătinean să dicteze să dicteze prețul laptelui pe piață. „Vindeam câte 90–100–120.000 de litri de lapte pe lună. Cu asemenea om, procesatorul stă altfel la masă. Deja poți să impui prețul. Am ajuns să vând laptele cu 1.95 lei, la Napolact, în timp ce alții vând cu 50, 60 de bani în Lunca Ilvei…, a explicat Petru Cătinean.

Vara laptele se plătește și mai puțin, pentru că procesatorii și-au impus, la rândul lor, prețuri „de vară” și prețuri „de iarnă” – a explicat Petru Cătinean. Acesta a mai spus că cei care produc și pot oferi de la 40.000 de litri de lapte ar putea fi considerați producători agricoli serioși care au șanse să-și impună un preț mai mare. Dar trebuie asigurată în același timp și calitatea laptelui.

În aceste zone care dau lapte ecologic, i-am obligat pe oameni să-și cumpere bidoane de inox în care să depoziteze laptele. Pentru că bidoanele de plastic, în funcție de culoarea lor, au oxizi metalici, iar acidul lactic dizolvă acești oxizi, iar ei intră în lapte. Acum toți au bidoane de inox, și în Cușma, și în Ardan și în Lunca Ilvei, cu capace, fără garnituri de cauciuc. Atunci când un procesator te vede că-ți dai tot interesul să oferi marfă de calitate, nu mai spune nimic…”, a mai spus Petru Cătinean.

Ca să câștigi din agricultură, în primul rând trebuie să te asociezi, iar cea mai bună formă de asociere ar fi cooperativa – a mai spus Petre Cătinean.

Etiopienii ne vând fasole, nu au ferme foarte mari, dar s-au asociat mai multe ferme mici și au o cooperativă care le adună produsele și le exportă în România. Chinezii domină piața usturoiului, în timp ce românii nu produc decât 20% din usturoiul care se consumă în România.

Petru Cătinean a vorbit și povestit și despre noul produs pe care l-a „creat”. E vorba de o specie de usturoi conservat, cu gust de lămâie, pe care l-a botezat „usturoiul sărutului”, care își păstrează calitățile. Este produs cu ajutorul radiațiilor ultraviolete, se procesează la rece. 

În primul rând agricultura ecologică este o nișă prin care se pot vinde mai bine produsele. Pentru a vinde produsele, trebuie să se asocieze, ca să rezulte un volum mai mare de produse, ca să poată negocia un preț bun”, a mai spus Petru Cătinean.

Mai multe detalii despre agricultura ecologică puteți descoperi urmărind întreaga emisiune, mai jos:

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/jnocIFwKCvY” /]

(Articol electoral comandat de Partidul Ecologist Român – Organizația Județeană Bistrița-Năsăud, executat de Agenția 215 – portal Bistrițeanul.ro, CUI mandatar financiar județean: 21200195)

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

RCS & RDS angajează agent vânzări. Se fac angajări și la Casa EMA, Roser House Colibița, IMP România

Locuri de muncă, disponibile în Bistrița: Se fac angajări la RCS & RDS, Fan Curier, IMP România (fosta Netex) și Italtextil Sărata. Leoni are nevoie de ingineri, muncitori și șef de schimb iar Transmixt școlarizează șoferițe pentru transportul public local. 

Sărbătorim un an de Marecom Bistrița, cu reduceri de 20 la sută la ORICE produs!

Calitatea produselor făcute de Marecom și solicitările tot mai multe ale clienților au determinat deschiderea unui...

Hotel Boutique Roser House Colibița angajează ospătari și bucătar. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Se fac angajări la Hotel Boutique Roser House Colibița, IMP România, Transmixt, Fan Curier, Italtextil Sărata sau Leoni. La Aquabis Beclean sunt disponibile un post de încasator și unul de cititor contoare. Rombat are nevoie de electricieni și mecanici.