11.2 C
Bistrița
marți, mai 17, 2022

VIDEO – Chirurgul Sever Moldovan: „Sunt atâția oameni care își plâng morții. Sper să înțeleagă publicul că cel mai bine este să se vaccineze”

Chirurgul Sever Moldovan – expert în chirurgia pancreatică – este unul dintre cei mai buni chirurgi cu care Bistrița se poate mândri. A făcut numeroase operații pe pancreas în premieră la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, între care multe și inovații, recunoscute ca atare în lumea medicală.

Invitat în studioul Bistrițeanul Live, la emisiunea „Medicina pe limba ta”, chirurgul Sever Moldovan a recunoscut că la Spitalul din Bistrița are parte de resurse tehnice de excepție.

Turbulențele politice și schimbările din societate – altele decât cele medicale – au afectat deja finanțările sau proiectele de dezvoltare. Am pățit-o și noi… Pandemia ne-a lovit crunt și nu am avut cum să evităm o asemenea lovitură.

Singurul loc în care puteau fi găzduiți corect pacienții Covid a fost în secția de chirurgie… Noi am fost mutați în altă locație. Avem acolo niște saloane cu un număr mai mare de paturi. Avem ordin să nu mai operăm decât urgențe și cancere… Este o chestiune frustrantă.

Ne bucurăm că am putut să dezvoltăm chirurgia pancreatică în Bistrița și s-o inovăm. Însă  pandemia ne-a lovit crunt pe toți…

Nu prea ai sentimentul că ai ce să celebrezi. Sunt atâția oameni care își plâng morții…

Cam fiecare dintre noi am pierdut apropiați și colegi care s-au stins de Covid. Sper să înțeleagă și publicul că cel mai bine este să se imunizeze. Să se vaccineze. Trebuie încă lucrat la treaba asta”, a subliniat chirurgul Sever Moldovan. 

Medicul a mărturisit că înțelege și atitudinea oamenilor. Au fost comunicatori ai autorităților care au anunțat senin că a fost înfrântă pandemia.

Total neinspirat…! Au plecat în concediu, vara virusul ar fi fost mult mai ușor de controlat. În schimb am avut evenimente cultural artistice cu zeci de mii de oameni…

Am întrebat în Franța, în legătură cu dovada trecerii prin boală. Dacă ai făcut o variantă Covid asimptomatică acolo, îți faci testul pentru anticorpi și îl prezinți medicului. El îți face o doză de vaccin și îți emite certificatul verde. La noi, în România, se întâmplă un lucru care dă apă la moară multor păreri foarte periculoase și anti-vacciniste”, a mai spus Sever Moldovan.

În România, dacă ai anticorpi – nici nu ești băgat în seamă… Ești considerat trecut prin boală doar dacă ai avut cândva un test pozitiv cu care ai fost înregistrat în sistem. Cei care au participat în ultimele luni la festivaluri, prezentând un test negativ, erau de fapt nepericuloși doar pentru ceilalți. „Se poate întâmpla însă ca vaccinații să transmită altora virusul. Noi, însă, i-am amestecat pe cei vaccinați cu cei netrecuți prin boală și nevaccinați. De acolo, a fost foarte ușor să se ajungă la situația de acum. Un test negativ, practic – certifică doar că persoana respectivă se poate infecta în continuare cu Covid”, a mai spus Sever Moldovan.

Alte detalii în legătură cu activitatea medicală a chirurgului Sever Moldovan puteți afla urmărind întreaga emisiune, mai jos: 

Un proiect Bistrițeanul.ro susținut de MedTotal Policlinica Ta – Bistrița, Str 1 Decembrie, Nr 30.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

CE faci cu cel mic în vacanța de vară? Îl duci la Ianiki: distracție, ateliere, explorare, excursii!

Vine vacanța de vară și acest lucru îngrozește părinții care NU au soluții cu cine să-și...

Bărbații cu stil din Cluj, îmbrăcați de doi bistrițeni, care se impun pe piața clujeană cu brandul exlusivist TORRES Cerimonia

Simion și Ramona Creța, care deja s-au impus pe piața bistrițeană a vestimentației de ocazie aduc...

Frasinul a semnat astăzi cel mai mare contract pentru reabilitarea unui drum județean din Sălaj, de peste 100 milioane lei

Compania bistrițeană Frasinul a semnat astăzi un contract de peste 100 milioane lei (23 de milioane...