2.4 C
Bistrița
luni, decembrie 6, 2021

VIDEO: Dezbatere. Cum stă treaba cu iluminatul public din Bistrița

Primăria municipiului Bistriţa a organizat ieri o dezbatere publică referitoare la aprobarea documentației de atribuire a contractului de delegare a gestiunii serviciului de iluminat public din oraș.

Am vrut să facem această delegare cu mult timp în urmă, prin 2009 aveam un studio de soluție. Problema a fost că n-am reușit să obținem de la Electrica un aviz necesar pentru a putea proceda în consecință. Aveam nevoie de unele rețele pe care le folosim în iluminatul public aparțin de SC Electrica. Sunt unele rețele mixte, altele separate, cert este că am ajuns la o înțelegere cu ei anul trecut, iar apoi am făcut demersurile pentru a da drumul proiectului de hotărâre care va intra în ședința de Consiliu Local din 31 ianuarie…”, a precizat primarul Ovidiu Crețu în deschidere.

Vasile Țîțan, din cadrul Direcției Servicii Publice și responsabil de proiect, a precizat că este vorba despre o lungime de rețea de aproximativ 160 de kilometri – din care 98 de kilometri reprezintă rețeaua aeriană, clasică și circa 62 de kilometri de rețea subterană. „Sistemul de iluminat public cuprinde un număr de 6206 stâlpi pe care sunt montate 5802 aparate de iluminat. Cea mai mare parte a stâlpilor sunt proprietatea SC Electrica. Am reușit să încheiem cu ei anul trecut un contract de folosire a infrastructurii care le aparține, fiind infrastructură comună și pentru rețele de branșamente electrice și pentru rețeaua de iluminat public…”, a precizat Vasile Țîțan.

[arve url=”https://youtu.be/_u3mNovVnmk” /]

Leontin Filipoi, șef serviciu Achiziții din cadrul Primăriei Bistrița, a avut câteva obiecții, propunând ca proiectul să fie retras din ședința de Consiliu Local și amânat cu o lună de zile, pentru ca toate detaliile acestuia să fie puse la punct.

[arve url=”https://youtu.be/RGb1T6vJn8g” /]

Gavril Ursa, de la Electro Ursa, una dintre companiile interesate să participe la licitația viitoare, a obiectat, între altele, că referitor la garanția de constituire ar trebui respectată hotărârea Guvernului, care prevede trei posibilități de garantare cu bani, cu scrisoare de garanție bancară și cu asigurare.

În documentația Primăriei Bistrița apare doar varianta scrisorii cu garanție bancară. „Am rămas puțin surprins. Pentru că nu e voie… Sigur că în momentul când se va publica totul pentru licitație, se vor face clasificările de rigoare sau se va ajunge la judecată. Pentru că nici unui operator nu-i convine, la ce sumă s-a estimat, să ofere băncii o garanție de 14 miliarde, să le țină 5 ani și să nu facă nimic cu ele, în schimb să fie nevoit să plătească și dobândă… Cu asigurarea este altceva. Tu, ca operator, îi plătești o sumă și asta este…”, a precizat Gavril Ursa.

Acesta s-a referit și la aspecte legate de licența ANRSC, dar și la modernizările prevăzute în iluminatul public din Bistrița care trebuie să fie în concordanță cu lucrările mai vechi și să se poată integra: „Cealaltă lucrare are un sistem de telegestiune și tele-urmărire pe care îl urmărești pe calculator și în care se poate interveni. Tot ce s-a făcut în Bistrița mai nou, de către DSP Bistrița, reprezintă lămpi montate cu pregătire pentru telegestiune. Adică se atașează un aparat, iar acele lămpi intră în funcțiune cu celălalt sistem nou. Și aici ar trebuie corelate lucrurile foarte clar”, a mai punctat Gavril Ursa.

Foto deschidere @ Robert Kovacs 

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Revoluție în domeniul frumuseții: cristale lichide pentru păr

În prezent, industria frumuseții  ne oferă din ce în ce mai multe tipuri de produse inovatoare,...

FOTO: Crăciun de vis la Baloane de Poveste! AFLĂ ce noutăți au adus în magazinul de pe Cerbului:

Magia Crăciunului te învăluie imediat ce treci pragul unuia dintre cele mai colorate și vesele magazin...

Euforia Floral Boutique a pregătit ornamentele de Crăciun! Din brad natural, care aduce miros de sărbătoare în casă

Îți dorești un brad unic, o coroniță-n ușă sau pe mijlocul mesei, care să transmită căldură...