15.4 C
Bistrița
luni, mai 29, 2023

VIDEO: Dr. Bogdan Oprea, despre fracturile de sezon. „Bistrițenii nu știu să cadă…”

Sunt mult mai mulți vârstnici care se prezintă la spital cu fracturi, alunecând pe gheață. „Bistrițenii nu știu să cadă… Când am venit noi în Bistrița, am avut parte de cazuri cu care nu eram obișnuiți. Identitatea fracturilor este diferită în Bistrița”, a explicat dr. Bogdan Oprea, medic specialist ortoped la Spitalul Județean de Urgență Bistrița.

Invitat la emisiunea Medicină pe limba ta, doctorul Bogdan Oprea, medic specialist ortoped, a povestit despre situațiile cu care se confruntă la spital.

Bistrițenii sunt oameni harnici și muncitori. Sunt foarte activi și probabil din cauza asta apar și altfel de fracturi, cad parcă altfel…”, a explicat dr Bogdan Oprea.

Acesta a recunoscut că e vorba și despre lovituri mai zdravene, în aceste cazuri.

Probabil fiecare zonă are particularitățile ei, a recunoscut doctorul. Nu este o regulă general valabilă. Tinerii își rup de regulă picioarele. În timp ce vârstnicii își rup și mâinile, a explicat dr. Bogdan Oprea.

La vârstnici sunt mai complicate fracturile și se produc mai ușor. După menopauză, la femei apar și modificări în structura osoasă. Oasele devin mai fragile iar fracturile apar mult mai ușor, chiar și în accidente mai mici în intensitate.

Mai ales în această perioadă definită de ghețuș și polei, se înmulțesc fracturile epifizei distale de radius. Pacienții cad pe mâini, cu care încearcă să se sprijine înainte de cădere.

În Franța, după cum i-a povestit un coleg medic, persoanele vârstnice primesc lecții în cadrul unor cursuri speciale. În cadrul acestora, ei învață cum să atenueze din efectele negative ale căderilor.

Principalul sfat se referă la atenție. Ar trebui în primul rând ca oamenii să-și calculeze pașii și să fie foarte atenți. Mergem deseori ca teleghidați, ne grăbim și nu suntem deloc atenți. Mai ales în condiții de zăpadă și ghețuș ar fi important să fim atenți cum călcăm”, a mai explicat dr. Bogdan Oprea.

Sunt și multe accidente casnice. Oamenii se cațără pe scaune, ca să șteargă praful de pe dulapuri. Și aceste acțiuni necesită maximă atenție.

Detalii despre operațiile de proteză de șold, leziunile de menisc sau ligamente puteți descoperi urmărind întreaga emisiune, mai jos:

ARTICOLE SIMILARE

3 COMENTARII

  1. Ca fost pacient al domnului doctor va spun ca are mari plusuri cand vine vorba de tehnica si profesionalism, dar si mari minusuri cand vine vorba de comunicare si empatie.

    Am suferit degeaba dureri ingrozitoare din cauza ca n-a vrut sa asculte istoricul problemei mele, care era in acel moment in recidiva a 4-a oara. M-a trecut prin tot felu de proceduri chinuitoare desi i-am spus exact modul in care am fost tratat datile anterioare in care am mai fost internat cu aceeasi problema. A reusit tot cu ce i-am spus eu ca o sa functioneze, dar asta dupa 7 ore de chin.

    Sa-i dea Dumnezeu sanatate ca ajuta oameni, dar sper sa nu mai ajung niciodata pe mana lui.

  2. Pai domnul doctor nu are decât sa facă gratis cursuri de eschive la cădere!!!
    Dar gratis!!!
    Pe lângă 8000 euro salar mai contează putina munca în folosul comunității??!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Balkan International Wine Competition, pentru prima dată în România! Cină de gală, alături de cei mai buni maeștri ai vinului din Europa

La început de iunie, spectaculosul castel Teleki de la Posmuș devine „capitala” europeană a vinului. Balkan...

Noi locuri de muncă, la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building și Iproeb. Ofertă Marea Britanie

Se caută personal pentru construcția rețelelor de fibră optică în Marea Britanie. Este nevoie de supervizor șantier, jonctor fibră optică, șofer profesionist, asfaltator, excavatorist, muncitor. Noi locuri de muncă, disponibile și la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building sau IPROEB.

Organizatorii Transylvania Green Energy Forum au anunțat speakerii din cadrul evenimentului

Transylvania Green Energy Forum are loc în curând la Cluj-Napoca. Tranziția înspre energia verde devine o...