12.8 C
Bistrița
marți, mai 28, 2024

VIDEO – Femei care ne inspiră: Dora Mois. Sfaturi pentru o carieră de succes în fotografie, styling sau design vestimentar

Dora Mois are 31 de ani și a absolvit Universitatea de Arte din Cluj, secția Fotografie. S-a mutat apoi la Bucuerști, pentru că visul ei a fost să lucreze în industria de modă. În prezent face un master la Univerity of the Arts din Londra, London College of Fashion.

La început, părinții nu i-au înțeles pasiunea și nu au sprijinit-o. Mama nu a fost de acord să urmez Liceul de Arte. Am absolvit, în schimb, filologie-franceză, la Colegiul „Andrei Mureșanu”. Am fost foarte bucuroasă mai târziu pentru această alegere. Au fost patru ani în care am citit foarte mult. Am învățat și franceză. Am avut o dirigintă extraordinară, doamna Virginia Nușfelean, care a fost și un mentor pentru noi… Era și foarte exigentă, avea și așteptări mari de la noi…”, a mărturisit Dora Mois.

A început să facă fotografii la 17 ani, când și-a cumpărat primul aparat foto

Munceam destul de mult. În primii doi ani am experimentat mai mult. Ulterior, au apărut și ședințele foto plătite de cliente…”, a mai explicat Dora Mois.

În clasa a XII-a, Dora Mois făcea meditații pentru a da examen la medicină. Profesoara de biologie și chimie de atunci i-a spus mamei sale că nu este făcută pentru așa ceva. În final, s-a înscris la Universitatea de Artă și Design din Cluj.

Avea diverse subiecte pe care le aborda în fotografie, pe atunci. Dar se ocupa și cu organizarea evenimentelor și – pentru că a vrut să se susțină singură financiar – a muncit pe proiecte comerciale. 

Pentru că zona de fashion în Cluj era abia la început, Dora Mois s-a mutat în București, după terminarea facultății.

Este o industrie foarte competitivă. Ceea ce nu mă sperie. Fiecare artist are aici ceva unic de oferit. Fiecare client te alege în funcție de portofoliul tău și pentru că rezonează cu stilul tău…”, a mai povestit Dora Mois.

Totul a început cât se poate de simplu. Dora Mois a văzut coperta revistei Elle cu un fotomodel renumit. A scris un e-mail agenției de care aparținea fotomodelul și le-a trimis portofoliul ei de fotografii. A primit răspuns imediat. A fost programată la un interviu și un job-test. A trebuit să treacă un test fotografiind alte două fotomodele, între timp ajunse celebre, și ele. A fost primul ei contact cu industria de modă.

Au fost încântați de rezultatul testului iar Dora Mois a fost angajată pe loc. Era vorba despre agenția Mandarina Models.

Atunci când ești fotograf de modă e foarte important să ai și cunoștințe despre styling, a admis Dora Mois. Fiind pasionată și de hainele vintage, tânăra și-a deschis un magazin specializat pe acest tip de haine. A început să colaboreze cu diverși fotografi. Câțiva ani de zile a fost și stilist.

Sfaturi pentru tinerele care își doresc o carieră în design vestimentar, fotografie de modă sau styling

Mergeți în profunzime în orice vă doriți să faceți. Nu vă limitați la superficial. Nu vă limitați doar la a poza în ceva.

Căutați și citiți foarte mult.

Este foarte important să citiți despre ceea ce vă place, dar și despre alte subiecte fără legătură cu această industrie. Cititul îți dezvoltă foarte mult imaginația și cultura. Trăiești practic în alte lumi, alte timpuri. Trăiești prin lectură viața unor personaje.

Cititul îți dezvoltă această abilitate de a cunoaște lumea și în final de a te cunoaște și pe tine…

Este nevoie apoi de foarte mult curaj. Libertatea și independența sunt cele mai valorase lucruri pe care o femeie le poate avea. Pentru asta, sincer, merită toată munca și truda… Trebuie să investești în tine, constant. Este o muncă zilnică. Chiar dacă nu-ți dai seama la început exact ce vrei – investind în tine drumul se construiește de la sine… Ca și cum ai merge înainte, iar cărarea s-ar construi în fața ta…”, a mărturisit Dora Mois.

Dora Mois a mai subliniat că tinerele care își doresc o asemenea carieră trebuie să creadă mult în ele. Să-și permită să fie curioase și curajoase… 

Emisiune susținută de Alpina Blazna, Iiana & Euforia Floral Boutique

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil:

BISTRIȚA: S-a deschis We Fit Club, pe str. Alba Iulia! 1100 mp cu aparate performante de fitness, clase de kangoo jumps sau bodypump

Cea mai nouă, probabil cea mai modernă sală de fitness, singura desfășurată pe 1100 mp s-a...

Descoperă Mercedes me Service

Știai că: Aplicația Mercedes me Service îți oferă asistență digitală în toate problemele legate de service?