12.6 C
Bistrița
joi, martie 28, 2024

VIDEO. Infrapaginal: Nici îngâmfat, nici scandalos. Vital…!

6 aprilie. Chintelnic. Un sat ca o oază în deșertul lumii contemporane. Nu e centimetru de asfalt pe nicăieri. Ulițe largi, pustii. Doar câteva gâște. Lumina albă ca laptele, orbitoare.

20 octombrie. Bistrița. Dimineață friguroasă. Cer metalic, citesc Barthes, Incidente. Despre liniștea dintr-un sat francez: „fiind rare (zgomotele – n.m.), ele pun în evidență liniștea naturii”; idée pe care am întâlnit-o, ca pe un sfat regizoral, și în Oral anti, romanul lui Daneliuc: „O liniște bună niciodată nu-i plată. Are câteva zgomote mici care-o pun în valoare”…  

Fragmentele de mai sus fac parte dintr-un savuros volum – Infrapaginal (Jurnal 2000 – 2018) publicat la Editura Cartex, semnat de Ciprian Măceșaru și lansat ieri în clubul Coșbook, la Biblioteca Județeană.

Mi-am dorit să nu fie un jurnal îngâmfat și să nu plictisească, nu veți găsi lucruri scandaloase în aceste pagini – a povestit Ciprian Măceșaru la Bistrița, remarcând că scrie jurnal încă din școala generală, în primul rând ca să nu uite, conștient, totodată de percepția generală că jurnalul ar fi un gen literar depășit…

În ce măsură este sau nu este jurnalul literatură sau cât este de util în calitatea sa de „șantier” în cariera unui scriitor – acestea și multe altele au fost temele de discuție ale unei întâlniri agreabile, relaxate și dinamice în care au fost evocate și figuri impresionante ale literaturii române contemporane precum Sorin Stoica sau Radu Petrescu, profesor, pentru o vreme, la Prundu Bârgăului…

Nu e un jurnal atât de stufos ca informație, este mai degrabă un puzzle care nu a fost atât de ușor de construit pe cât dă senzația…  Pentru că a fost foarte mult material și a trebuit să găsesc niște „fire” care să lege anumite lucruri care revin în poveste…”, a mai povestit Ciprian Măceșaru.

[arve url=”https://youtu.be/mF7zs8P5OGA” /]

Este un volum emblematic pentru biografia lui, pentru bibliografia lui. Este o carte plină de viață, o viață povestită cu o sinceritate uluitoare. Unele întâmplări din viața sa sunt cutremurătoare! Pe de altă parte, acest jurnal este o carte care vorbește mult și bine despre cărțile pe care Ciprian Măceșaru le-a citit și le citește, iar Ciprian citește extraordinar de mult! Apoi, el vorbește mult despre filmele pe care le-a văzut și vedem că este un mare cinefil, și vorbește despre muzica pe care o ascultă. Ciprian Măceșaru este un om cultural complex, dar și complet cultural. Carte, muzică, artă plastică, film!”, a subliniat Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc”.

*****

CIPRIAN MĂCEŞARU (n. 1976) a debutat în 2007 cu volumele Cântecul greierilor de sub calea ferată (poeme) și Dialoguri în oglindă (interviuri), apărute la Editura Curtea Veche. Au urmat: Focul din tâmplă (jurnal cultural) și mai multe volume de versuri, precum și două microromane înrudite, Superhero (Cartea Românească, 2012) și Portbagaj (Editura Trei, 2014).

În 2016 a publicat romanul Trecutul e întotdeauna cu un pas înaintea ta (Editura Cartea Românească), iar în 2018, la Editura Next Page, volumul de povestiri Și se făcu întuneric.

Foarte citite au fost și volumele Despre nerăbdarea de a fi răbdător – un dialog epistolar cu Dan. C. Mihăilescu, și Trei sute de ceaușești liliputani (în colaborare cu Vladimir Tismăneanu și Mihail Coșulețu).

A fost inclus cu proză și poezie în mai multe antologii. Este fondatorul și directorul revistei Accente din București și a primit Diploma de Excelență pentru Jurnalism European, acordată de EUROLINK – House of Europe, 2010.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM caută reprezentant vânzări Bistrița

Materom angajează Reprezentant vânzări Bistrița-Năsăud. Postul este disponibil în Bistrița. Se oferă venituri financiare motivante + bonus in functie de performanțe, mașină de serviciu, laptop, telefon, contract perioadă nedeterminată. 

5 motive pentru a îți lua un colțar de bucătărie

Colțarele sunt o categorie de piese de mobilier extrem de practice și de confortabile, în același timp. În cazul în care te-ai gândit să cumperi un colțar pentru bucătărie, dar nu ești încă hotărât dacă este sau nu o idee bună, te ajutăm să îți clarifici această întrebare în materialul de față.

NOI locuri de muncă, la Masterfoam și Stewo Plast Năsăud: Se caută șef de schimb, reglor

MasterFoam Grup Bistrița are nevoie de șef de schimb, operatori producție, tehnicieni și magazioneri. Stewo Plast Năsăud are nevoie de un reglor cu experiență, iar Clinica Sanovil angajează asistent medical generalist, infirmieră și fiziokinetoterapeut. Noi locuri de muncă sunt disponibile la Sercaver SRL, Rombat sau Electroplast.