26.5 C
Bistrița
luni, iunie 27, 2022

VIDEO. Moment SPECIAL, la Bistrițeanul Live: Primarul din Maieru vă cântă o priceasnă dedicată Duhului Sfânt, de Rusalii

Un moment SPECIAL, la Bistrițeanul Live, zilele trecute: Vasile Borș, primarul din Maieru, a vorbit despre sărbătoarea de Rusalii, despre Facultatea de Teologie pe care a absolvit-o și regretul de a fi sau a nu fi preot. Totodată, ne-a oferit în dar și o emoționantă priceasnă, dedicată Duhului Sfânt, de Rusalii:

Invitat în emisiunea Direct în Problemă, moderată de Iulia Stupinean la Bistriteanul.ro, primarul Vasile Borș din Maieru a vorbit despre semnificația și tradițiile sărbătorii de Rusalii.

Pricesnele, în Ardeal, eu le-am simțit foarte apropiate de doină… Doina s-a născut poate la coarnele plugului, când țăranul își mâna boii ostenit de atâta muncă. Când femeia era la sapă, la prășit sau la seceriș. Doina s-a născut din jalea țăranului, copleșit de greutatea muncii la țarină.

Priceasna s-a născut de asemenea dintr-o jelanie sufletească. Omul conștientiza că a păcătuit și compunea practic un psalm de iertare înaintea Domnului. Aceste pricesne se cântau și pe câmp, nu doar în biserică… Priceasna este o mică predică…”, a mărturisit primarul Vasile Borș.

Ce sărbătorim de Rusalii

După Învierea sa, Iisus Hristos timp de 40 de zile s-a arătat apostolilor, ucenicilor și altor oameni, ca să-i încredințeze că a înviat cu adevărat. A urmat Joia Înălțării. La 40 de zile, Iisus s-a înălțat la ceruri, acolo de unde s-a și pogorât.

Înainte de înălțare, Iisus le-a promis – Să nu vă depărtați de Ierusalim. Să așteptați că voi trimite vouă Duhul cel Sfânt, Duhul mângâietor. În Evanghelie și în Faptele Apostolilor, se spune că ucenicii s-au întors cu mare bucurie la Ierusalim – a mai povestit primarul Vasile Borș. 

Acesta a explicat că toți apostolii și ucenicii Domnului erau adunați și așteptau în rugăciune. „La un moment dat s-a auzit vuiet mare. Și limbi de foc s-au împrăștiat peste ei. Cei care se aflau împrejurul lor i-au auzit atunci pe apostoli vorbind brusc în limba lor maternă. Au rămas toți uimiți… Era limba sfântă a lui Dumnezeu, care trebuie să fie peste toate neamurile…”, a subliniat Vasile Borș.

Acesta a mărturisit că Rusaliile reprezintă „sărbătoarea care încheie misiunea pe care Iisus Hristos a avut-o pe pământ. După naștere, suferință, proorociri, El s-a înălțat la ceruri, după care a trimis pe Duhul Sfânt, mângâietorul, cel care face parte din Sfânta Treime…

De la minutul 43 al emisiunii – mai jos – puteți asculta și o emoționantă priceasnă, interpretată de Vasile Borș: 

[arve url=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fbistriteanul.ro%2Fvideos%2F301959420835119%2F&show_text=0&width=560″ /]

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

FILEXPO oferă spații de expoziție de închiriat în curtea interioară! Au și spații generoase interioare pentru închiriat

Firmele care vor să-și facă produsele mai vizibile și să aibă parte totodată de un spațiu...

Ce să faceți dacă aspiratorul nu mai trage praful și murdăria cum o făcea odată

Dacă aspiratorul dvs. și-a pierdut aspirația, nu mai ridică murdăria sau a încetat complet să mai...

Avantajele garajelor prefabricate

Când se gândesc la un garaj, majoritatea oamenilor își imaginează o structură veche, amplasată în spatele...