9.9 C
Bistrița
marți, mai 11, 2021

VIDEO: Nici în vacanță nu renunță la concursuri și premii! Un tânăr din Bistrița, între elitele de la Viena

A fost o săptămână de foc pentru școala de chitară din Bistrița: elevii pregătiți de profesorul Valentin Pop de la Liceul de muzică „Tudor Jarda” au obținut premii importante la cel mai important festival-concurs din Transilvania, iar unul dintre ei a ajuns, în timp record, și la Viena!

Plouă cu vești bune despre chitariștii bistrițeni, chiar și în vacanță: ieri s-a încheiat la Viena unul dintre cele mai importante festivaluri și competiții muzicale din lume – Forum Gitarre Wien, Austria. A fost ediția cu numărul 28 pentru Festivalul Internațional de chitară clasică fără limită de vârstă și ediția 23 în cazul Competiției Internaționale a tinerilor până la 18 ani – forumul reunind elita chitariștilor din Germania, Franța, China, Italia, Austria, Polonia, Grecia, Turcia, Coreea de Sud, Slovenia, Cehia, Ungaria și România.

Alexandru Grecu a reușit performanța de a obține premiul 2, la egalitate cu Seong Jun Kim din Coreea de Sud, participând, în cadrul festivalului, și  la cursuri de măiestrie instrumentală alături de adevărați maeștri ai chitarei clasice precum Alvaro Pierri (Uruguay), Marcin Dylla (Polonia) și Jozsef Eotvos (Ungaria). În fiecare seară, în Sala Mare de Onoare a Conservatorului din Viena au avut loc concerte susținute de chitariști de renume: Judicael Perroy (Franța), Alvaro Pierri (Uruguay), Marcin Dylla (Polonia), Carlo Machione (Italia) și mulți alții.

Tânărul chitarist din Bistrița a reușit să participe într-un timp record – în doar o săptămână – la două festivaluri internaționale de referință: și la Viena, dar și la Cluj-Napoca, la Transilvania International Guitar Festival – unde a obținut premiul 1 și onoarea de a susține un recital în deschiderea concertului susținut de Gabriel Guillen din Venezuela.

[arve url=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FLiceulTudorJarda%2Fvideos%2F260814074764302%2F&show_text=0&width=261″ maxwidth=”300″ aspect_ratio=”1:1.8″ /]

Zilele trecute, la Cluj s-a derulat cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Internațional de Chitară Clasică în care au concurat peste 40 de chitariști din țară și străinătate (Italia, Serbia, Ungaria, Bosnia, Hertegovina și România). Festivalul a cuprins concerte în fiecare seară, publicul clujean și concurenții având ocazia să-i asculte pe Jeremy Jouve (Franța), Raphaella Smits (Belgia), Gabriel Guillen (Venezuela), Rovshan Mamedkuliev (Rusia) sau Duo David Orosz & Tudor Gliga (România), iar în deschiderea lor au susținut recitaluri și tinerii laureați precum Alexandru Grecu sau Sergiu Hudrea – cunoscut publicului ca finalist la recenta ediție a emisiunii Românii au talent.

În cadrul concursului de la Cluj – Bistrița a fost reprezentată de 5 chitariști – toți reușind să obțină premii importante:

Bogdan Popa

Maria Tiron – Premiu pentru Excelență (categoria „Very Young”, până în 9 ani)

Karin Vanessa Biris Kertesz – Mențiune (categoria III, 14-16 ani)

Dragoș Popa – premiul 3 (categoria I, 10-12 ani) și Premiul Special al juriului la categoria II (12-14 ani).

Bogdan Popa – premiul 1 (categoria III, 14-16 ani), fiind invitat să cânte și în Gala Laureaților

Alexandru Grecu – premiul 1 (categoria IV, 16-18 ani).

Toți cei 5 chitariști sunt elevi la Liceul de Muzica „Tudor Jarda” din Bistrița și sunt pregătiți de profesorul Valentin Pop.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

POP&POP Glass Solutions Bistrița – Profesioniști în amenajări cu sticlă și sisteme de glisare inteligente pentru birouri, locuințe sau terase

Ai în plan amenajări cu sticlă la firmă sau acasă?! Pop&Pop Glass Solutions Bistrița sunt profesioniștii...

Ai nevoie de meniuri pentru cafenea sau restaurant? Creativii de la EMA Grafix îți fac ce model vrei tu, rapid și ieftin!

Meniul e cartea de vizită a oricărui restaurant, cafenea sau a oricărei terase cu dichis! Dacă...

FOTO – NOU de Paște, la Euforia: Aranjamente florale cu licheni stabilizați!

Alege ca sărbătorile acestea pascale să fie pline de culoare! Cu aranjamentele de la Euforia Floral...