19.8 C
Bistrița
duminică, iunie 4, 2023

VIDEO: Niciun fir de iarbă în Piața Centrală! Zona va fi gri

Continuă discuțiile despre modernizarea Pieței Centrale, mai ales că în cadrul ședinței extraordinare de mâine consilierii municipali vor avea pe masă un proiect de hotărâre legat de zona centrală. Primarul Ovidiu Crețu a declarat astăzi că acea culoare verde de pe planșă putea să fie orice culoare, căci nu reprezintă spații verzi.

Primarul Ovidiu Crețu a susținut astăzi o conferință de presă în cadrul căreia a venit cu explicații suplimentare referitoare la proiectul de modernizare a Pieței Centrale. Mâine, consilierii municipali sunt convocați pentru a vota proiectul de hotărâre legat de acest subiect, astfel încât să se poată demara procedurile.

Piața Centrală are o suprafață totală de 17.120 mp, iar 14.200 intră în proiectul de modernizare, restul suprafeței fiind prinsă în alte două proiecte: Linia Verde și proiectul de reabilitare a pasajelor.

„În Piața Centrală sunt 104 arbori. Dintre aceștia, 13 sunt pe celelalte proiecte. Deci, discutăm despre 91 de arbori în zona studiată de noi. 33 se păstrează, și aici mă refer în special la castanii seculari pe care îi avem pe latura de nord și latura de est. N-am înțeles niciodată de ce se susținerea la un moment dat în discuțiile libere că vom tăia castanii. Dimpotrivă, am încercat să îi declarăm monumente ale naturii, numai că legislația nu ne permite. Alți 16 arbori se vor planta, arbori noi, din specii care să completeze piața. Tăierea unor arbori o realizăm pentru a elibera câmpurile vizuale, în special pentru Biserica Evanghelică și complexul Sugălete, pentru că sunt monumente de importanță națională, europeană, chiar internațională. Totodată, prin acest proiect dorim să evidențiem caracterul de spațiu public urban al Pieței Centrale”, a declarat primarul Ovidiu Crețu.

Mai mult, el a menționat și faptul că în Piața Centrală vor fi două spații pentru scene, astfel încât să se poată organiza spectacole – tocmai din acest motiv, se mențin și grupurile sociale existente acum. De asemenea, va fi amplasat mobilier urban, fântâni circulare și un curs de apă care să reamintească de pârâul care trecea în urmă cu 150 de ani prin piață, corpuri de iluminat public și iluminat arhitectural.

În ceea ce privește planșa prezentată astăzi jurnaliștilor, primarul a explicat că acea culoare verde nu semnifică spații verzi, dimpotrivă. În Piața Centrală nu va mai exista gazon, nu vor fi spații înierbate. Proiectul conceput de Planwerk prevede spații cu piatră naturală sau spații cu agregate compactate.

Primarul Ovidiu Crețu spune că proiectul este finanțabil prin fonduri europene, iar valoarea sa este estimată la 4,5 milioane de euro.

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Lichidare de stoc la BIASICOM: Orice produs, cu 20% mai ieftin!

Finalul lunii mai vine cu lichidare de stoc la BIASICOM. Îți poți schimba frigiderul, mașina de...

Brutăria Presto caută vânzătoare și personal curățenie. Locuri de muncă, disponibile și la Italtextil Sărata, Aquabis, Amicii Building

Brutăria Presto (lângă Peco Mol Unirea) caută vânzătoare și personal curățenie. Supercom are nevoie de conducători...

Balkan International Wine Competition, pentru prima dată în România! Cină de gală, alături de cei mai buni maeștri ai vinului din Europa

La început de iunie, spectaculosul castel Teleki de la Posmuș devine „capitala” europeană a vinului. Balkan...