0.8 C
Bistrița
sâmbătă, ianuarie 29, 2022

VIDEO: Niște oameni grozavi la Șieuț…!

„Sunteți niște oameni grozavi la Șieuț și ne-a făcut mare plăcere să lucrăm cu voi, sperăm să vă bucurați de rezultatele muncii noastre și a voastre… Ați fost foarte naturali în tot ceea ce ați făcut și asta ne-a ajutat  mult…”, a mărturisit Cristian Vrăzmaş care s-a ocupat de regia, imaginea, sunetul și montajul unui film etnografic documentar cu totul special.

Vineri seara, la Centrul Cultural Dacia a avut loc avanpremiera filmului documentar „Obiceiul Plugarului – Ieşitul plugului întâi la Şieuţ” – un obicei străvechi în cadrul căruia este sărbătorit cel mai harnic fecior din sat care iese primul cu plugul la arat primăvara.

Ceilalţi feciori îl urmăresc şi încearcă să îl prindă, iar dacă plugarul este prins, acesta trebuie să meargă la Primărie şi să semneze un act, iar mai apoi cinsteşte feciorii cu un pahar de băutură. În a doua zi de Paşti, după ieşirea de la biserică, tot satul îl vizitează pe plugar și apoi îl conduce cu mare alai, păzit de „jandarmi” cu puști de lemn, în sunetul pocnetelor de bici, într-o teleguță împodobită cu crengi de brad la apă și la scăldat… Tradiția era ca după ce plugarul este scăldat în apă, tot satul să participe la o horă de pomină care se întindea de la prânz până spre seară, în timp ce plugarul cel harnic era nevoit să plătească jocul satului pe tot parcursul anului.

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/8OTxnZ_5gKU” /]

Obiceiul a fost reconstituit și documentat într-un film în care apar și câteva impresionante figuri din sat care povestesc savuros despre această tradiție dispărută odată cu Colectivizarea și cu înființarea C.A.P-urilor, prin anii 60. Neagoş Ştefan (89 ani), Baciu Gavril (88 ani), Baciu Ioana (85 ani), Trif Vasile (82 ani), Șeica Petre (83 ani), Șeica Maria (75 ani), Şoimuşan Ion (76 ani), Şoimuşan Ioana (71 ani) au demonstrat că obiceiul este încă viu în memoria bătrânilor din sat, la filmările realizate în martie-aprilie anul trecut participând aproape 100 de locuitori din Șieuț.

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/QKfWV2rFlL8″ /]

Mulţumiri speciale pentru reuşita acestui proiect se cuvin adresate învăţătorului Pantea Ignat Jr. (coregraful Ansamblului Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ), lui Ioan Şoimuşan (fostul viceprimar al comunei) şi domnului primar Ioan Dedean-Bortăş, dar şi întregii comunităţi care a sprijinit necondiţionat acest proiect. În rolurile principale apar Traian Dedean (Plugarul), Marius Alin Pantea (Pogăniciul), Ion Horga (Tatăl plugarului) Livia Socaciu (Nevasta plugarului) Dumitru Trif (fierarul satului şi gazda de la „Bere”) Ioan Dedean-Bortăş (Primarul), Ioan Dumbrăvan (ceteraşul satului) şi rapsodul popular Ion Moldovan…”, a precizat etnolog drd. Smaranda Mureşan, realizator al filmului care s-a ocupat de cercetarea de teren şi documentarea obiceiului.

Proiectul aparține Serviciului de Conservare, Cercetare, Protejare şi Promovarea Culturii Tradiţionale din cadrul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, care a realizat, tot la Șieuț, un alt documentar de excepție – intitulat „Cununile de Rusalii la Şieuţ”, producţie care a câştigat în decembrie 2015 Marele Premiu şi Trofeul Festivalului Naţional de Film Etnografic şi Imagini Document „Ipostaze Etnografice” de la Galaţi.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Amicii Building caută contabil/ă și inginer constructor! Rombat are nevoie de operatori și electricieni

Compania Amicii Building are nevoie de contabil, inginer contructor și finisori. Locuri de muncă sunt disponibile și la Rombat, Transmixt Bistrița sau Clinica Sanovil, unde se caută fiziokinetoterapeut, dar și o infirmieră. 

FOTO – Cu Ciao Bella, frumoasă și sub plapumă: Pijamale satinate, compleuri fine din bumbac, lenjerii ”fierbinți”…

Chiar dacă e rece afară și ai sta doar în casă, sub plapumă, și acolo poți...

PRO COMPRESOARE Bistrița: Soluția pentru curățarea impecabilă a filtrului de particule

Funcționarea mașinilor, mici sau mari, a utilajelor, etc. poate fi afectată de înfundarea filtrului de particule. ...