1.4 C
Bistrița
joi, decembrie 7, 2023

VIDEO: Nu s-a mai pomenit așa ceva la Bistrița…

Free Fall” se intitulează cel mai recent proiect în care este implicat pianistul originar din Teaca, acum stabilit la New York – Lucian Ban alături de Alex Simu (clarinet) – muzicieni care au oferit aseară bistrițenilor un tulburător concert de jazz.

Muzicienii au pornit într-un turneu care traversează doar câteva orașe din România, printre care și Bistrița, cu un concert inspirat de Jimmy Giuffre – unul din marii clarinetiști din jazz-ul modern care, începând cu anii 50′ când era parte din Stan Kenton’s Four Brothers și mai ales în înregistrările cu diverse grupuri proprii în anii 60′ – a fost una din forțele care aveau să modifice jazz-ul de la mijlocul secolului XX, avansând ideea de „third stream” și devenind în același timp una dintre cele mai originale voci ale clarinetului din jazz-ul modern.

Gavril Țărmure, managerul Centrului Județean pentru Cultură, a povestit despre experiența sa la Seattle și New York, unde a fost invitat de Lucian Ban să concerteze alături de trupa sa, Elevation: „A fost un experiment pe care l-am prezentat și aici, la Mureș, Brașov, Zalău, Cluj, București și în alte părți… A fost un succes pe care, să fiu sincer, nu l-am așteptat, mă gândeam că va fi privit ca un soi de bizarerie, dar spre încântarea mea, pentru că eram și foarte emoționat, primirea a fost aproape entuziastă și la New York și la Seattle și cam peste tot… Am văzut de cât respect se bucură Lucian Ban printre colegii săi, la New York, este liber profesionist acolo, și reușește – independent fiind, să trăiască bine doar din muzica pe care o compune și concertele pe care le susține… Și Alex Simu a mai fost la Bistrița într-o formulă mai extinsă, cu proiectul Ecourile Bucureștiului, este un muzician foarte complex, un instrumentist extrem de valoros și un cercetător important în muzica românească contemporană. Este pentru prima oară când îi avem pe amândoi oaspeți în această formulă de duet…”, a mai precizat Gavril Țărmure.

La rândul său, prezentând proiectul, Lucian Ban a mărturisit celor prezenți de ce anume preferă să cânte în comunitățile mici, precum Bistrița, pentru organizații cum este Societatea de Concerte…

Concertul a cuprins piese compuse de Jimmy Giuffre, dar și piese compuse de Lucian Ban și Alex Simu – inspirate de muzica lui Giuffre.

Unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni români de jazz, pianistul Lucian Ban și-a câștigat renumele pe scena newyorkeză grație unei serii de proiecte și albume de primă mână, sound-ul pianului său aducându-i din partea criticilor comparații cu Vladimir Horrowitz și McCoy Tyner, Ban fiind considerat „unul din cei mai buni pianiști care s-au mutat la New York în ultima decadă” (Bruce Lee Gallanter).

Împreună cu renumitul contrabasist american John Hebert, Lucian Ban a inițiat și condus Octetul Enesco Re-Imagined dedicat reinterpretării lucrărilor celebrului compozitor George Enescu, un proiect ce s-a bucurat de o excelentă primire în presa internațională, câștigând o serie de premii BEST OF 2010, fiind aplaudat pe marile scene ale lumii. Considerat de cunoscutul ziar britanic The Guardian drept „un nume demn de urmărit” („a name to watch”) pianistul, compozitorul și aranjorul Lucian Ban este, la New York, liderul mai multor grupuri (Tuba Project, Elevation, Sam Newsome & Lucian Ban), toate implicând muzicieni de prim rang, recunoscuți în întreaga lume.

Alex Simu este saxofonist, compozitor și aranjor de origine română stabilit din 2003 în Amsterdam, având vaste cunoștințe în domeniul familiei clarinetelor. Experiența sa inovatoare a dus la dezolvatarea unei noi abordări instrumentale atât din punct de vedere tehnic cât și stilistic. Inovațiile fac referire la acustica instrumentului, Simu dezvoltând astfel clarinetul tenor și clarinet d’amore, și continuând cu extinderea posibilităților instrumentale ale clarinetului bas.

Toate acestea caracterizează instrumentele lui Alex Simu drept unice în lume și gata să întâmpine exigenețele sonore și expresive ale imaginației sale. Activ pe scena muzicii de jazz încă din 1999, Alex Simu a concertat pe cele mai mari scene ale lumii, însumând 41 de țări, pe 5 continente. Printre cele mai recente recunoașteri internaționale se numără și premiul Golden Calf din partea Academiei de Film a Țărilor de Jos, pentru coloana sonoră a filmului „Beyond Sleep”.

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Scurt ghid turistic pentru cei care vor să viziteze Macao

Macao mai este cunoscut și ca „Vegas-ul Chinei” grație multitudinii de cazinouri de top prezente în acest oraș. El este însă și o destinație turistică ideală dacă vrei să petreci un weekend sau chiar mai mult într-un oraș asiatic extrem de dezvoltat.

Stewo Plast Năsăud caută personal curățenie, Orange angajează manager. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Stewo Plast Năsăud caută personal curățenie. Se oferă salariu atractiv, transport asigurat, bonuri de masă de 30 lei/zi lucrătoare. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de specialist marketing & comunicare și infirmieră part-time.

LEONI Bistrița: Anunț solicitare Autorizație mediu

SC LEONI WIRING SYSTEMS RO SRL anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a Autorizației de mediu pentru funcționarea FABRICĂ DE PRODUCȚIE DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE...